Χαρά Ζήκα – Το πλεονέκτημα της μονογαμίας

Το ζευγάρωμα των ζώων δεν αποτελεί μια ρομαντική συνεύρεση αλλά περιλαμβάνει βία και ανταγωνισμό. Μάλιστα σε πολλά είδη τα αρσενικά είναι πολύ λιγότερα από τα θηλυκά διότι σκοτώνονται κατά τη διεκδίκηση του θηλυκού. Το ίδιο συμβαίνει και με τον homo sapiens παρόλο που θεωρείται το πιο εξελιγμένο είδος.

0 7

Το ζευγάρωμα των ζώων δεν αποτελεί μια ρομαντική συνεύρεση αλλά περιλαμβάνει βία και ανταγωνισμό. Μάλιστα σε πολλά είδη τα αρσενικά είναι πολύ λιγότερα από τα θηλυκά διότι σκοτώνονται κατά τη διεκδίκηση του θηλυκού. Το ίδιο συμβαίνει και με τον homo sapiens παρόλο που θεωρείται το πιο εξελιγμένο είδος. Το ζευγάρωμα των ζώων δεν αποτελεί μια ρομαντική συνεύρεση αλλά περιλαμβάνει βία και ανταγωνισμό. Μάλιστα σε πολλά είδη τα αρσενικά είναι πολύ λιγότερα από τα θηλυκά διότι σκοτώνονται κατά τη διεκδίκηση του θηλυκού. Το ίδιο συμβαίνει και με τον homo sapiens παρόλο που θεωρείται το πιο εξελιγμένο είδος.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας ομάδας ανθρώπων που αποτελούνταν από δεκαπέντε άντρες και δεκατρείς γυναίκες. Ήταν στασιαστές και πήγαν να μείνουν σε ένα πολύ απομονωμένο νησί, το έτος 1790 μ.Χ.. Η αποικία τους ανακαλύφθηκε μετά από δεκαοχτώ χρόνια και αποτελούνταν πλέον από δέκα γυναίκες και έναν μόνο άντρα! Οι υπόλοιποι -εκτός από δύο που πέθαναν- είχαν δολοφονηθεί από αυτόν τον έναν ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει μετά από έναν απερίγραπτα βίαιο ανταγωνισμό για τις γυναίκες της αποικίας.

 

Από τη δραματική κατάληξη αυτής της ιστορίας επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η πολυγαμία συνεπάγεται βία και επιθετικότητα. Αντίθετα η μονογαμία ευνοεί λιγότερο καταστροφικές συμπεριφορές. Ευτυχώς που όλες οι θρησκείες και οι θεσμοί πάντα υπαγόρευαν αυστηρά τη μονογαμία και περιόριζαν την επιθυμία για πολυγαμία αλλιώς δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο πολιτισμός μας.

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι οι άνδρες είναι πολυγαμικοί ενώ οι γυναίκες είναι μονογαμικές. Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και τα δύο φύλα έχουν ως στόχο να διαιωνίσουν τα γονίδιά τους αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι άντρες ψάχνουν για όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς του DNA τους. Αντίθετα οι γυναίκες ψάχνουν για το αρσενικό που θα τις γονιμοποιήσει και θα φέρει τους καλύτερους εξελικτικά απογόνους. Στις γυναίκες μάλιστα είναι πιο πολύπλοκο το θέμα γιατί ψάχνουν και για πλούσιους που εξασφαλίζουν την επιβίωση των παιδιών τους αλλά και για όμορφους άνδρες με καλά γονίδια. Οπότε προσπαθούν να έχουν και τα δύο είδη αντρών ταυτόχρονα. Βέβαια στη σύγχρονη εποχή κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο μιας και υπάρχει το τεστ πατρότητας.

Αυτή η διαφορετικότητα στις αναπαραγωγικές λειτουργίες των δύο φύλων μπορεί να εξηγηθεί με τις σημαντικές διαφορές που έχουν εντοπιστεί στην ανατομία του εγκεφάλου αλλά και στη βιοχημεία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι διαφορές αυτές έχουν αποδειχτεί με χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια αλλά και με μελέτες σε άλλα θηλαστικά. Για παράδειγμα όταν μελετήθηκαν πολυγαμικά και μονογαμικά τρωκτικά βρέθηκε ότι υπάρχει διαφορά σε ένα οργανίδιο του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Στα πολυγαμικά είδη ο ιππόκαμπος των αρσενικών είναι κατά 11% μεγαλύτερος από εκείνον των θηλυκών. Αντίθετα στα μονογαμικά είδη το μέγεθος του ιπποκάμπου δε διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πάντως αυτή την ανάγκη για σεξ με πολλούς συντρόφους οι φιλόσοφοι την αποδίδουν σε άλλους λόγους. Ο σεξουαλισμός γίνεται η μόνη διέξοδος διότι νιώθουμε μεγάλη μοναξιά, έχουμε ζωές ρηχές και άδειες. Έτσι γεννάται η επιθυμία να διατηρήσουμε μια προσωρινή ευτυχία λαμβάνοντας στιγμιαία ευχαρίστηση ξανά και ξανά. Σίγουρα δε γίνεται να μην επιτρέψουμε να υπάρχει αυτή η παρόρμηση αλλά είναι απαραίτητο να ελεγχθεί για χάρη της συντροφικότητας και της ανάπτυξης της προσωπικότητας. Και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγξουμε τη σκέψη μας. Από τη σκέψη ξεκινά η επιθυμία και από αυτή το συναίσθημα το οποίο οδηγεί σε πράξη.

 

Χαρά Ζήκα

Χημικός

Δρ. Φαρμακευτικής

harazi0@yahoo.com“>harazi0@yahoo.com“> harazi0@yahoo.com“>harazi0@yahoo.com

Τα κείμενα είναι αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «Έρωτας – Χημεία και SEX”

Εκδόσεις  «Ιανός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.