Χαρά Ζήκα – Η ανταμοιβή του οργασμού

Άντρες και γυναίκες βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση και σε ένα αγώνα σαγήνευσης βασιζόμενοι στις αδυναμίες που έχει το κάθε φύλο. Η γυναίκα γοητεύεται από τα λόγια, λαχταρά να κυριαρχηθεί από αυτά αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι να νιώθει ότι ο άντρας υπάρχει μόνο για εκείνη.

0 458

Άντρες και γυναίκες βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση και σε ένα αγώνα σαγήνευσης βασιζόμενοι στις αδυναμίες που έχει το κάθε φύλο. Η γυναίκα γοητεύεται από τα λόγια, λαχταρά να κυριαρχηθεί από αυτά αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι να νιώθει ότι ο άντρας υπάρχει μόνο για εκείνη.

Χαρά Ζήκα

Άντρες και γυναίκες βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση και σε ένα αγώνα σαγήνευσης βασιζόμενοι στις αδυναμίες που έχει το κάθε φύλο. Η γυναίκα γοητεύεται από τα λόγια, λαχταρά να κυριαρχηθεί από αυτά αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία της είναι να νιώθει ότι ο άντρας υπάρχει μόνο για εκείνη. Αν αισθάνεται ότι κατακλύζεται από την προσοχή του, θα του δοθεί πλήρως. Ο Πάμπλο Πικάσο κατάφερε να αποπλανήσει πάρα πολλές γυναίκες, όλες όμως είχαν την αίσθηση ότι ήταν η μοναδική που είχε αγαπήσει.

Η αδυναμία του άντρα είναι η ακόρεστη επιθυμία για σεξ που διεγείρεται κυρίως από την εικόνα. Έτσι η γυναίκα προσπαθεί να μπει στο οπτικό του πεδίο και να τραβήξει την προσοχή του ντυμένη προκλητικά.  Οι χάντρες, τα χρώματα, τα κραγιόν και τα αρώματα χρησιμοποιούνται αφειδώλευτα για να τονίσουν τη φυσική της ομορφιά. Όμως όσο όμορφη και να είναι μια γυναίκα, ο άντρας γρήγορα πλήττει και λαχταρά διαφορετικές απολαύσεις και περιπέτεια.

Πώς λοιπόν η Κλεοπάτρα, η οποία δεν ήταν ωραία γυναίκα,  είχε τη δύναμη να σαγηνεύει και να κάνει τους άντρες να την ακολουθούν σαν πιστά σκυλάκια? Η απάντηση είναι ότι κατάφερνε να παρακάμπτει τη συνειδητότητα και να αναστατώνει τον ασυνείδητο νου. Είχε την ικανότητα να κρατά την προσοχή ενός άντρα διασπασμένη δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στο μυαλό του. Τον χειραγωγούσε αλλά πάντα τον έκανε να αισθάνεται ότι δρα με δική του πρωτοβουλία.. Ήταν η ίδια σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια σε ένα θέατρο που έστηνε καθημερινά, αλλάζοντας συνεχώς την ενδυμασία και το βάψιμό της με σκοπό την προσφορά ενός μοναδικού θεάματος και εξωτικών απολαύσεων.  Η ζωή μαζί της ήταν μια συνεχής έκπληξη, ένα παιχνίδι, προκλητικό όσο και ο πόλεμος. Ο άντρας παγιδευόταν στις εικόνες που του πρόσφερε γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει ποικιλία και περιπέτεια που του δημιουργούσε την απόλυτη ευχαρίστηση.

Η Κλεοπάτρα είχε καταλάβει κάτι που  μόλις πρόσφατα αποδείχτηκε από τους επιστήμονες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να παρατηρούμε ποια μέρη του εγκεφάλου είναι ενεργοποιημένα όταν κάποιος επιτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία  με τις τεχνικές της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (f-MRI). Βρέθηκε λοιπόν ότι στον εγκέφαλό μας υπάρχουν κέντρα ανταμοιβής τα οποία ενεργοποιούνται πολύ έντονα από ερεθίσματα που συνοδεύονται από έκπληξη και λιγότερο από ερεθίσματα που είναι απλά ευχάριστα.

Τα κέντρα ανταμοιβής και η ντοπαμίνη που εκκρίνεται ευθύνονται για την ευχαρίστηση που νιώθουμε η οποία είναι η κινητήρια δύναμη πολλών επιλογών μας. Αποτελούν θεμελιώδη μηχανισμό για την επιβίωση διότι επιβραβεύουν πράξεις όπως είναι το ζευγάρωμα, που απαιτούν μεγάλη δαπάνη ενέργειας και χρόνου. Ας αναλογιστούμε πόσος κόπος απαιτείται για την κατάκτηση του συντρόφου. Ποιος θα το επιχειρούσε αν δεν υπήρχε κάποια ανταμοιβή?

Ο οργασμός και η εκσπερμάτιση είναι η μέγιστη ανταμοιβή και μάλιστα βρέθηκε ότι η ένταση που παρατηρείται στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι συγκρίσιμη με αυτή που προκαλείται από τη χρήση ηρωίνης. Επειδή η εκσπερμάτιση έχει ως αποτέλεσμα τη γονιμοποίηση της γυναίκας αποτελεί την πιο ανταποδοτική συμπεριφορά διότι ευνοείται έτσι η διαιώνιση των ειδών.

Πάντως η ενεργοποίηση των κέντρων ανταμοιβής συμβαίνει ακόμα και όταν δε συμμετέχουν τα γεννητικά όργανα, όταν το ερέθισμα απλά ενεργοποιεί τις αισθήσεις, αφήνοντας να αναδυθεί η σεξουαλικότητα και ο αισθησιασμός. 

Χαρά Ζήκα

Χημικός

Δρ. Φαρμακευτικής

harazi0@yahoo.com

Τα κείμενα είναι αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «Έρωτας – Χημεία και SEX” Εκδόσεις  «Ιανός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.