Χαρά Ζήκα – Γιατί οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές

Μια ξανθιά καλλίγραμμη γυναίκα κάνει μπάνιο σε μία λίμνη στη ζούγκλα, κάπου στο κέντρο της Αφρικής. Ένας Αφρικανός, που ανήκει στη φυλή Ζουλού, περνά με το γιο του, στέκονται και την κοιτάζουν.

0 16

Μια ξανθιά καλλίγραμμη γυναίκα κάνει μπάνιο σε μία λίμνη στη ζούγκλα, κάπου στο κέντρο της Αφρικής. Ένας Αφρικανός, που ανήκει στη φυλή Ζουλού, περνά με το γιο του, στέκονται και την κοιτάζουν.

Μια ξανθιά καλλίγραμμη γυναίκα κάνει μπάνιο σε μία λίμνη στη ζούγκλα, κάπου στο κέντρο της Αφρικής. Ένας Αφρικανός, που ανήκει στη φυλή Ζουλού, περνά με το γιο του, στέκονται και την κοιτάζουν.  Ο μικρός μόλις τη βλέπει, λέει όλο χαρά: «Μπαμπά, θα τη φάμε;». «Όχι», απαντά ο πατέρας του. «Θα την πάρουμε σπίτι και θα φάμε τη μαμά σου».

Το ανέκδοτο αυτό αναδεικνύει μια αλήθεια, δηλαδή ότι οι περισσότεροι άντρες δείχνουν μια προτίμηση στις ξανθιές γυναίκες.

Ας φανταστούμε τους ανθρώπους 11000 χρόνια πριν. Ήταν όλοι σκουρόχρωμοι. Οι άντρες ήταν κυνηγοί, έφευγαν από τη σπηλιά για αναζήτηση τροφής και πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάφερναν να επιστρέψουν ποτέ πίσω. Έτσι οι γυναίκες έγιναν περισσότερες και ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση ενός συντρόφου γινόταν σκληρός. Εκείνη την εποχή πιστεύεται ότι έγινε μετάλλαξη ενός γονιδίου και προέκυψαν οι πρώτες ξανθιές γυναίκες. Ως σπάνιες και διαφορετικές από τις υπόλοιπες αποτέλεσαν αντικείμενο πόθου των αντρών της εποχής. Το γονίδιο αυτό μεταφέρθηκε στους απογόνους και έτσι αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων με ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Αργότερα βρέθηκαν οι βαφές των μαλλιών και οι γυναίκες όλων των εποχών τις χρησιμοποιούν για να γίνουν πιο ελκυστικές. Από την αρχαία Ρώμη μέχρι την Ιταλία του μεσαίωνα οι ξανθιές ήταν συνώνυμες με τις όμορφες. Ακόμη και στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται η λέξη “fair” που σημαίνει ξανθός και ταυτόχρονα όμορφος. Στους περισσότερους ζωγράφους παρατηρούμε να απεικονίζουν τις γυναίκες με λευκό, στιλπνό δέρμα και ξανθά μακριά μαλλιά. Ωστόσο τα κριτήρια της γυναικείας ομορφιάς αλλάζουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις εποχές, ακολουθώντας πρότυπα που επιβάλλει η πολιτιστική, οικονομική ή κοινωνική κατάσταση. Για παράδειγμα, ενώ το 17ο αιώνα ελκυστικές θεωρούνταν οι πληθωρικές γυναίκες σήμερα στις πασαρέλες κυριαρχούν μόνο τα ανορεξικά μοντέλα.

Όμως το ξανθό χρώμα των μαλλιών φαίνεται να συγκαταλέγεται σε ένα παγκόσμιο πρότυπο ομορφιάς. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ένα τέτοιο πρότυπο, αφού οι προτιμήσεις ποικίλουν σημαντικά στις διάφορες φυλές και κοινωνίες. Η καθολικότητα που υπάρχει στις προτιμήσεις για τις φυσικές ξανθιές, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι περνούν το μήνυμα της νεότητας, το ανοιχτό χρώμα μαλλιών είναι κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών. Έτσι, οι άντρες, μη συνειδητά, θεωρούν τις ξανθιές πιο ικανές για γονιμοποίηση. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες παρουσιάστριες στην τηλεόραση αλλά και οι γυναίκες που φωτογραφίζονται για ανδρικά περιοδικά είναι στην πλειοψηφία τους ξανθιές.

Τι σημαίνει όμως μετάλλαξη; Ας φανταστούμε ότι το DNA μας είναι μια τεράστια χρυσή αλυσίδα με κρίκους. Κάθε κρίκος είναι ένα γονίδιο, δηλαδή μια ομάδα χημικών ατόμων, που αποτελεί μονάδα κληρονομικότητας. Όταν γίνει μια χημική αλλαγή σε κάποιο γονίδιο, λέμε ότι συνέβη μετάλλαξη, χονδροειδώς ας πούμε ότι ένας κρίκος του DNA έγινε ασημένιος. Το γονίδιο που ευθύνεται για τα ξανθά μαλλιά εντοπίζεται σε όλο και λιγότερους ανθρώπους και πολλοί διατύπωσαν την άποψη ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εξαφανιστεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γυναίκες με βαμμένα ξανθά μαλλιά φέρουν μεγάλη ευθύνη για τον επερχόμενο αφανισμό των ανοιχτόχρωμων αντιπάλων τους. Οι άντρες ζευγαρώνουν με τις «τεχνητές» ξανθιές, τεκνοποιούν μαζί τους και δε διαδίδεται το γονίδιο. Υπάρχουν βέβαια και γενετιστές που υποστηρίζουν ότι το ξανθό χρώμα δε θα εκλείψει εντελώς. Οπότε θα εξακολουθούμε να διαβάζουμε χαριτωμένα ανέκδοτα για ξανθιές!

 

Χαρά Ζήκα – Χημικός Δρ. Φαρμακευτικής

e-mail: harazi0@yahoo.com

Τα κείμενα είναι αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «Έρωτας – Χημεία και SEX” Εκδόσεις «Ιανός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.