Χαρά Ζήκα – Ένα παστέλι πριν ή μετά το σεξ

Για τους αρχαίους Έλληνες το παστέλι ήταν «ο σήσαμους». Το μέλι και το σουσάμι αποτελούσαν σύμβολα γονιμότητας και προσφέρονταν στους νεόνυμφους μετά την τελετή του γάμου.

0 986

Για τους αρχαίους Έλληνες το παστέλι ήταν «ο σήσαμους». Το μέλι και το σουσάμι αποτελούσαν σύμβολα γονιμότητας και προσφέρονταν στους νεόνυμφους μετά την τελετή του γάμου.

Για τους αρχαίους Έλληνες το παστέλι ήταν «ο σήσαμους». Το μέλι και το σουσάμι αποτελούσαν σύμβολα γονιμότητας και προσφέρονταν στους νεόνυμφους μετά την τελετή του γάμου. 

Το έθιμο αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα στα νησιά μας. Στη Ρόδο συνοδεύει τα προσκλητήρια, στη Σίφνο προσφέρεται με τις μπομπονιέρες ενώ σε άλλα νησιά μοιράζονται παστέλια όταν στρώνουν το νυφικό κρεβάτι.

Το σουσάμι είναι πραγματικά πολύτιμη τροφή. Στην αρχαία Αίγυπτο το θεωρούσαν πηγή ενέργειας ενώ οι αρχαίοι Ασσύριοι έπιναν κρασί από σουσάμι πριν ξεχυθούν στη μάχη. Ο Γαληνός το χρησιμοποίησε ως φάρμακο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονταν με τα γεννητικά όργανα της γυναίκας ενώ σε παλιά κινέζικα βιβλία αναφέρεται ότι προλαμβάνει το γήρας. Το τελευταίο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο αφού διαπιστώθηκε ότι περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης βρέθηκε ότι το σουσάμι αποτελεί πλούσια πηγή ψευδαργύρου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον άνθρωπο (τα ιχνοστοιχεία είναι χημικά στοιχεία που υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας αλλά παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία μας και η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και στο θάνατο). Η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με σοβαρές καταστάσεις όπως : γεροντική άνοια, σχιζοφρένεια, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρική ανορεξία ή υπερβολική όρεξη, φωτοφοβία, διάφορες δερματικές παθήσεις, ανωμαλίες στη γεύση και στην όσφρηση, τριχόπτωση καθώς και με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ελάττωσή του στον οργανισμό μας μπορεί να οφείλεται σε κατάχρηση καπνίσματος ή αλκοολούχων ποτών, σε ορμονικές διαταραχές και παθήσεις του ήπατος και σε καταστάσεις έντονου στρες.

Εντοπίζεται σε διάφορα όργανα του ανθρώπου, η μεγαλύτερη ποσότητα όμως βρίσκεται στον προστάτη. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή και στη φυσιολογία του σπέρματος παρόλο που ο ψευδάργυρος που υπάρχει σε κάθε κυβικό εκατοστό ανθρωπίνου σπέρματος ανέρχεται σε 150 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου!

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος και της ποσότητας τους ψευδαργύρου που υπάρχει σ’ αυτό. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου κάνει την ουρά των σπερματοζωαρίων λιγότερο ισχυρή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το σπερματοζωάριο να φτάσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάθε στείρος άνδρας γίνεται γόνιμος με τη λήψη ψευδαργύρου. Με το να δοκιμάσει όμως κανείς δε χάνει και τίποτα.

Με κάθε εκσπερμάτιση απεκκρίνεται με το σπέρμα τόσος ψευδάργυρος όσος απορροφάται από τον οργανισμό με το φαγητό της ημέρας. Οι παλιές απόψεις που κυκλοφορούν για τον πολύ συχνό αυνανισμό υποστηρίζουν ότι προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο ή τύφλωση. Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι αυτά που λέγονται ίσως είναι λίγο υπερβολικά αλλά δεν είναι εντελώς αναληθή.

Ας φροντίζουμε λοιπόν να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με καλές δόσεις ψευδαργύρου που μπορούμε να βρούμε στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο, στα οστρακόδερμα, στη μαγιά μπύρας και στους ξηρούς καρπούς. Πολύ μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου βρίσκεται στα στρείδια. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που συγκαταλέγονται στις αφροδισιακές τροφές. Ένα παστέλι όμως κοστίζει πιο φθηνά, οπότε καλό είναι να συμπεριλάβουμε αυτό το υπέροχο σνακ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Όσοι άντρες πιστεύουν ότι έχουν έντονη σεξουαλική ζωή καλύτερα να τρώνε περισσότερα παστέλια!

Χαρά Ζήκα – Χημικός Δρ. Φαρμακευτικής – e-mail: harazi0@yahoo.com“>harazi0@yahoo.com

Τα κείμενα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο με τίτλο “Έρωτας – Χημεία και SEX” – Εκδόσεις «Ιανός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr