Βατόπουλος για κορονοϊό: Πιο επικίνδυνη η κατάσταση από τον Μάρτιο

0 724

Με τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν αγγίξει τα 950 τις τελευταίες τέσσερις μέρες και τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει καθημερινά τριψήφιους αριθμούς, οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τη διασπορά της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως έγινε γνωστό χθες, μία 17χρονη που φέρεται να μην είχε υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Θεσσαλονίκη, ενώ τις τελευταίες μέρες ο κορωνοϊός δείχνει πως προτιμά και μικρότερες ηλικίες (18-39).

Την ίδια στιγμή σε επιφυλακή είναι οι λοιμωξιολόγοι αλλά και οι Αρχές για την επιστροφή του πρώτου κύματος των εκδρομέων του Αυγούστου, καθώς θεωρούν ότι η συμπεριφορά τους θα κρίνει την πορεία του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα.

«Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο.Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ κρίσιμη είναι η επιστροφή» είπε στην ΕΡΤ ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας.

Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους.

«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά» σημείωσε, σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

«Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, για αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν, είπε και πρόσθεσε πως αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε».

Ποιος είναι ο σωστός χρόνος για διεξαγωγή τεστ

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε ο κος Βατόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες, ο οποίος να σημειώσουμε είναι προαιρετικός.

Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

star.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr