Βασίλης Παππάς – Τα εισιτήρια των «κανονικών» ανθρώπων

Είναι μια «κανονική» οικογένεια. Μια τετραμελής οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων με δύο παιδιά το ένα ανήλικο το άλλο ενήλικας (έχει και ΑΦΜ).

0 230

Είναι μια «κανονική» οικογένεια. Μια τετραμελής οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων με δύο παιδιά το ένα ανήλικο το άλλο ενήλικας (έχει και ΑΦΜ).

Είναι μια «κανονική» οικογένεια. Μια τετραμελής οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων με δύο παιδιά το ένα ανήλικο το άλλο ενήλικας (έχει και ΑΦΜ).

Ακολουθώντας την προτροπή του «μένουμε Ελλάδα» αποφασίζουν να πάνε αυγουστιάτικα στην Αθήνα για μια περιδιάβαση σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Τρεις ημέρες λοιπόν στην πρωτεύουσα και έχοντας διασφαλίσει σε φιλικό σπίτι τα του ύπνου, με συνετή διαχείριση θέλουν να επισκεφθούν χώρους και δρώμενα.

Αγοράζουν ημερήσιο εισιτήριο για εύκολες μετακινήσεις. 4 ευρώ το εισιτήριο Χ 4 άτομα Χ 3 ημέρες, σύνολο 48 ευρώ. (στην Αθήνα δεν υπάρχουν μειωμένες τιμές όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες).

Ακρόπολη 12 Χ 3, σύνολο 36 ευρώ (ο ανήλικος έχει ελευθέρας)
Αρχαιολογικό Μουσείο 7 Χ 3 = 21 ευρώ
Μουσείο Μπενάκη 6 Χ 3 = 18 ευρώ
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 6 Χ 3 + 4 = 22 ευρώ
Ναός Σουνίου 4 Χ 3 + 2 = 14 ευρώ

Μια μέση λοιπόν «κανονική» οικογένεια που θέλει να υπακούσει στις προτροπές των διαφόρων επωνύμων (Σαββόπουλος, Διβάνη, Πάγκαλος κ.ά.) χωρίς να είναι «τζαμπατζήδες» για να μπορέσει να επισκεφθεί τα λαμπρά επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού θέλει τουλάχιστον 160 ευρώ, πέραν των μικρών καθημερινών αναγκών. Στην Αθήνα του Ιλισού , του Κηφισού, του Ηριδανού δεν υπάρχουν βρύσες δημόσιες (κρήνες) που να ανακουφίζουν τους επισκέπτες. ΄Αρα επιπλέον κόστη στην καλοκαιριάτικη περιδιάβαση στην Αθήνα των 35 βαθμών κελσίου.

Προφανώς δεν μιλάμε για κάποια συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού ή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού! Τότε η δαπάνη εκτοξεύεται στα 300 και ευρώ. Δηλαδή σχεδόν στα 2/3 του μισθού ενός εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα.

Οι τρώγοντες λοιπόν παντεσπάνι και σούσι, οι «εκλεκτοί» του πνεύματος, οι «πνευματικοί ταγοί» που κουνούν απειλητικά το δάκτυλο (με το άλλο χέρι κρατούν το ποτό, ξέρετε με την χαρτοπετσέτα, στα διάφορα evens των μεγαλοεκδοτών, μεγαλοκαναλαρχών, μεγαλοεφοπλιστών σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις) τι έχουν να προτάξουν και τι να προσφέρουν στην αγωνία για παιδεία αυτής της οικογένειας;

Αρέσκονται σε συμψηφισμούς και σε νουθεσίες, αλλά η σιωπή τους είναι κραυγαλέα. Και το χειρότερο δεν αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα του μνημονίου υπάρχουν 1.400.000 άνεργοι με την πλειοψηφία εξ’ αυτών σε ηλικίες μέχρι 30 ετών. Αυτοί δεν υπάρχουν, είναι αόρατα υποκείμενα, είναι «τζαμπατζήδες» του μετρό, των τρόλεϊ, του τραμ και όχι του Lear get του φοροφυγά επιχειρηματία του ΟΠΑΠ!

Βασίλης Παππάς – Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.