Βασίλης Παππάς – Οι ετεροδημότες και οι υποσχέσεις των «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» συνδυασμών

Πλησιάζοντας το Πάσχα, τα εγκαταλειμμένα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Καλαμπάκας θα «γεμίσουν» φευγαλέα από κόσμο.

0 39

Πλησιάζοντας το Πάσχα, τα εγκαταλειμμένα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Καλαμπάκας θα «γεμίσουν» φευγαλέα από κόσμο.

Πλησιάζοντας το Πάσχα, τα εγκαταλειμμένα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Καλαμπάκας θα «γεμίσουν» φευγαλέα από κόσμο.

Τα χωριά βουβά, νεκρά, περιμένουν τον λιγοστό κόσμο να τους δώσει λόγο ύπαρξης. Η κάθε επόμενη όμως χρονιά, βρίσκει στο αντάμωμα αυτό, όλο και λιγότερους.

Οι καλλικρατικές επιλογές των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ, λειτούργησαν ως καταστροφικός καταλύτης στην εξαφάνιση κοινοτήτων και χωριών ειδικά στους ορεινούς όγκους της Καλαμπάκας.

Πρώτα «εξαφανίστηκε» ο πρόεδρος της κοινότητας, που με τα όσα στραβά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς στο θεσμό, ήταν το «μάτι» που μπορούσε να δώσει λύσεις σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. ΄Ηταν εκείνος που θα έλεγε μια καλημέρα στους απομάχους της ζωής, εκείνος που θα διαχειριζόταν τα νερά στο χωριό για το εκ περιτροπής πότισμα στην «πάνω» και «κάτω» γειτονιά, ήταν εκείνος που θα έπαιρνε τον αγροτικό γιατρό για να εκθέσει και περιγράψει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Μετά εξαφανίστηκαν τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία. Το κράτος σε περιόδους κρίσης δεν μπορούσε να διαθέσει δύο δασκάλους για δύο τρεις μαθητές. Διότι όπως ελέχθη στην Ολλανδία και τη Γαλλία δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μόνο που εκεί η χώρα είναι επίπεδη και δεν έχει ούτε το πολυσχιδές ορεινό ανάγλυφο, ούτε το πλήθος των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους.

Πάντοτε οι μισές αλήθειες είναι πιο επικίνδυνες από το ψέμα. Με αυτόν τον τρόπο οικογένειες, εν δυνάμει, μέσα στην οικονομική κρίση, θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στον πρωτογενή τομέα και να θέσουν τις βάσεις για μια νέα αγροτική – κτηνοτροφική ανάπτυξη, με πυρήνα το χωριό, δεν υπάρχουν. ΄Η αν υφίστανται, είναι διαλυμένες με τα παιδιά στις πόλεις, και τους γονείς όπως όπως στο χωριό. Μήπως αυτό θυμίζει κάτι αντίστροφα όμως, τις δεκαετίες του 60 και 70 στην ελληνική επαρχία;

Τέλος με την αποδυνάμωση των προσφερομένων ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μειώθηκαν και οι προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες από τους αγροτικούς γιατρούς. Οι απόμαχοι της ζωής αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα μηνιαίως για την συνταγογράφηση των αναγκαίων.

Βέβαια κατά δήλωση του πρωθυπουργού μέχρι το τέλος του έτους, οι ράχες και οι ραχούλες θα γεμίσουν με κεραίες γρήγορου ιντερνέτ, οπότε η «μπάμπο» ή ο παππούς θα μπαίνουν εύκολα στο taxisnet για τις φορολογικές τους υποθέσεις.

Αγαπητοί φίλοι και συνταξιδιώτες, οι δρόμοι, που καλώς έγιναν, ή τα τριώροφα οικοδομήματα που χάσκουν κενά, γεμίζοντας με τα εύκολα δάνεια των τοκογλυφικών τραπεζών, την ανθρώπινη ματαιοδοξία, οδηγούν σε αδιέξοδο.

Και όλα αυτά οι πολιτικές των ακομμάτιστων και ανεξάρτητων συνδυασμών υπηρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κοινώς για τα πανηγύρια. Εξάλλου μόνον εκεί παρευρίσκονταν προς άγραν ψήφων και υποσχέσεων.

Αν δεν ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, ότι συνέβη στα χωριά του ορεινού όγκου, θα συμβεί και στην ίδια την πόλη της Καλαμπάκας. Αν δει κανείς πόσοι αποφοιτήσαντες από το λύκειο Καλαμπάκας, έχουν, ως νέοι επιστήμονες επιστρέψει για να προσφέρουν στον τόπο, οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί.

Εμείς λοιπόν οι μη ακομμάτιστοι και μη ανεξάρτητοι, έχουμε και ιδέες και τη βούληση για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, μαζί με την κοινωνία στους κοινωνικούς αγώνες και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνδυασμών και των βουλευτικών γραφείων.

Βασίλης Παππάς – Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.