Βασίλης Ντόβας – Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν φροντίζουν για τα ΤΕΙ

Ο σοφός λαός μας, ο οποίος τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες έπαψε πλέον να είναι σοφός, μεταξύ άλλων λέει ότι  «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

0 207

Ο σοφός λαός μας, ο οποίος τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες έπαψε πλέον να είναι σοφός, μεταξύ άλλων λέει ότι  «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Ο σοφός λαός μας, ο οποίος τις τελευταίες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες έπαψε πλέον να είναι σοφός, μεταξύ άλλων λέει ότι  «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, με τον  όρο ‘φρόνιμος’ δεν περιγράφεται ο ήσυχος άνθρωπος αλλά σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική γλώσσα ο ‘φρόνιμος’ είναι ο προνοητικός, ο ευφυής, ο σοφός.

 

Αναλογιζόμενοι λοιπόν την εγκατάλειψη, την απαξίωση, τη συρρίκνωση, την κοινωνική και τη γεωγραφική απομόνωση και γενικότερα τη συνολική παρακμή που βιώνει ο νομός Τρικάλων τα τελευταία χρόνια ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σκεφτούμε ποιος από τους αιρετούς πολιτικούς της περιοχής μας δύναται να περιγραφεί ως ‘φρόνιμος’ με βάση τη λογική ότι τηρεί με ευλάβεια την παραπάνω λαϊκή ρήση, προασπίζοντας τις ανάγκες και προάγοντας τα συμφέροντα αυτού του τόπου.

Η τελευταία αρνητική εξέλιξη με τα δύο τμήματα ΤΕΙ της πόλης μας έρχεται ως ηχηρή επιβεβαίωση ότι οι πολιτικοί αυτού του τόπου έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα με μοναδικό τους μέλημα τη διαιώνιση της παρουσίας τους στην πολιτική σκηνή είτε ως εξουσία είτε ακόμα και ως αντιπολίτευση, αρκεί βέβαια να πρόκειται για την παχυλώς αμειβόμενη και πλούσια σε προνόμια θέση του βουλευτή.

Εδώ και πολλούς μήνες και ενώ δεν ήταν λίγα τα μηνύματα και τα καμπανάκια που χτυπούσαν για τη διάθεση και την πρόθεση κάποιων, να αφαιρέσουν από την πόλη μας όχι μόνο τα δυο τμήματα ΤΕΙ αλλά και το τμήμα ΤΕΦΑΑ, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να χειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα αρκέστηκαν σε κάποιες επικοινωνιακού – ψηφοθηρικού χαρακτήρα ανακοινώσεις χωρίς να ασχοληθούν με το θέμα κατ’ ουσίαν.

Από τη στιγμή όμως που οι φήμες επιβεβαιώθηκαν με έργα είναι συγκινητικές οι κινήσεις αυτοθυσίας και αυταπάρνησης των πολιτικών ηγετών μας και η διάθεση τους να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην κατάφορη αδικία εις βάρος αυτού του τόπου. Οι μεν προσκείμενοι στην αντιπολίτευση βρήκαν μια πολύ καλή ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους και, μιμούμενοι τον Μεταξά, να βροντοφωνάξουν ‘ΟΧΙ’ σε μια απέλπιδα προσπάθειά τους να γραφτούν στις χρυσές σελίδες της ιστορίας αλλά, το κυριότερο, για να εξασφαλίσουν τη βουλευτική τους έδρα ή τη θέση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και μετά τις επόμενες εκλογές. Οι δε κυβερνώντες, προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας αρκέστηκαν σε έγγραφες διαμαρτυρίες και σε έκδοση δελτίων τύπου, για τα μάτια του κόσμου, με τα οποία καταδικάζουν τη μεροληπτική απόφαση.

Όλα τα παραπάνω μπορεί για κάποιους να μην αποτελούν τρανταχτά στοιχεία ώστε να αποφανθούν αν και ποιοι πολιτικοί του τόπου μας δικαιούνται το χαρακτηρισμό ‘φρόνιμοι’ και συμμορφώνονται με τη λαϊκή μας ρήση. Προσωπικά όμως μπορώ να επαναλάβω με σιγουριά και να υποστηρίξω τα λόγια του Κίσσιγκερ: «Ο κάθε λαός (και κατ’ επέκταση, ο κάθε νομός) έχει τους ηγέτες που του αξίζουν».

Βασίλης Ντόβας

M.A. Marketing Advertising and Public Relations επιστημονικός συνεργάτης ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.