Βαγγέλης Κουρέλης: Οι διαχρονικές Χριστουγεννιάτικες αστοχίες του Δήμου Μετεώρων

0 1.181

Η πόλη της Καλαμπάκας και το Καστράκι αποτελούν βασικοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά και τα Χριστούγεννα. Λογικό λοιπόν αυτήν την εποχή τον δημόσιο διάλογο να τον μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τα σχόλια των πολιτών για την Χριστουγεννιάτικη όψη της πόλης. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ο δήμος, οι επαγγελματίες, οι απλοί πολίτες προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να φορέσουμε τα γιορτινά μας και να υποδεχθούμε τους χιλιάδες των επισκεπτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φέτος όμως κατά γενική ομολογία η προσπάθεια του Δήμου να στολίσει την πόλη στέφτηκε από απόλυτη αποτυχία. Θα μπορούσα να σταθώ εδώ και να σχολιάσω όλα τα κακώς κείμενα του φετινού εορταστικού στολισμού, με κίνδυνο να κατηγορηθώ από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο έργων ότι ασκώ κακόβουλη κριτική. Δεν χρειάζεται να μπω καν στον κόπο. Οι πολίτες του Δήμου Μετεώρων και μάτια έχουν και κρίση διαθέτουν για το αποτέλεσμα.

Και η αίσθηση της αποτυχίας τους μεγεθύνεται στην συνείδηση του κόσμου όταν στην διαχρονική παθογένεια του Δήμου μας, αντιπαραβάλουμε την επιτυχία των Τρικάλων με τον Μύλο των Ξωτικών. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας του Μύλου που τον ανέδειξε στο σημαντικότερο Χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ της χώρας; Όλα ξεκίνησαν από την επιλογή του κατάλληλου χώρου.

Τα παλιά πέτρινα κτίρια του Μύλου Ματσόπουλου, οι λιμνούλες με το ποταμάκι, ο άπλετος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, είναι το σκηνικό πάνω στον οποίο ήρθε και έδεσε αρμονικά το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Αυτό λοιπόν το Χριστουγεννιάτικο αφήγημα, αυτός ο μικρός παραμυθένιος Χριστουγεννιάτικος κόσμος των ξωτικών και του Άγιου Βασίλη, όμορφα διακοσμημένος με τις ποικίλες εκδηλώσεις, έγινε η ταυτότητα του πιο επιτυχημένου Χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ.

Η συνεπής οργάνωση, η ομαδική δουλειά και η ανάδειξη και προβολή αυτής της μοναδικής Χριστουγεννιάτικης εμπειρίας που δημιούργησε ο Δήμος Τρικκαίων στον Μύλο των Ξωτικών, είναι και το μεγάλο μυστικό της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισε.

Όμως όλο αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα έρχεται να κουμπώσει πάνω σε μία πόλη που με συνέπεια συνεχώς υλοποιεί νέες υποδομές και που με πολύ μεθοδικό τρόπο καταφέρνει και αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Μια σύγχρονη πόλη που διαθέτει προσβασιμότητα, με ένα διακριτό εμπορικό κέντρο, με πλατείες και πεζοδρόμους που μπορεί ο Δήμος να στολίσει κατάλληλα ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να μπορούν περπατήσουν, να κάνουν τα ψώνια τους και εν τέλει να χαρούν και να απολαύσουν την γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης.

Με την περίπτωση της Καλαμπάκας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι προφανές ότι η αποτυχία της πόλης μας να κρατήσει τον κόσμο εδώ τα Χριστούγεννα οφείλεται στην παντελή απουσία των κατάλληλων υποδομών αλλά και στην απουσία της απαραίτητης παραμυθένιας Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Κι ο κόσμος γενικά αναζητά αυτήν την παραμυθένια Χριστουγεννιάτικη εμπειρία. Και καλώς ή κακώς, η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα περιλαμβάνει και τον κατάλληλο στολισμό και φωτισμό.

Οι ταξιδιώτες τα Χριστούγεννα δεν θα επιλέξουν προορισμούς που συσκοτίζουν κτήρια και μνημεία για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Ποσώς τους ενδιαφέρει αν εμείς κάνουμε εξοικονόμηση. Αν δεν βρουν αυτό που αναζητούν εδώ, προφανώς και θα πάνε αλλού. Και είναι μεγάλη αποτυχία η αδυναμία μας ως προορισμός να εισπράξουμε περισσότερα από την επιτυχία του Μύλου των Ξωτικών που φτάνει ή και ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Η αποτυχία αυτήν αποτελεί τεράστιο κατόρθωμα που χρεώνεται ανεξαιρέτως σε όλες τις παρελθούσες δημοτικές αρχές. Δυστυχώς η πόλη αφέθηκε για δεκαετίες στην τύχη της.

Όπως είναι σήμερα η Καλαμπάκα δεν διαθέτει ούτε ταυτότητα που να ξεχωρίζει, ούτε ικανοποιητική προσβασιμότητα προσφέρει αλλά ούτε και κίνητρα δίνει στους επισκέπτες να παραμείνουν στην πόλη και να καταναλώσουν. Κι όταν αυτά τα ελλείμματα υποδομών συνδυάζονται και με μια ανίκανη Δημοτική αρχή τότε τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

Είναι καιρός λοιπόν, ο προορισμός μας και ιδιαίτερα η πόλη της Καλαμπάκας να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη τουριστική ταυτότητα. Και για να ξεχωρίσουμε δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν αντίστοιχο Μύλο των Ξωτικών στην Καλαμπάκα. Δεν χρειάζεται καν να ανακαλύψουμε τον δικό μας Μύλο Ματσόπουλο.

Ο Δήμος μας διαθέτει το δικό του παραμυθένιο σκηνικό: τα Μετέωρα! Χρειάζεται όμως η πόλη της Καλαμπάκας να γίνει αντάξια του τοπίου και της ιστορίας που την περιτριγυρίζει.

Να γίνει μία προσβάσιμη στους επισκέπτες σύγχρονη και βιώσιμη πόλη. Με πεζόδρομους, εμπορικό κέντρο, χώρους στάθμευσης και σύγχρονες πλατείες που εκεί να μπαίνει και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης κι όχι σε κυκλικούς κόμβους. Δεν είναι δυνατόν σήμερα που μιλάμε το Καστράκι με τα τόσα πέτρινα σπίτια και τα δύο εμβληματικά κτίρια να δεσπόζουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, να μην είναι κατάλληλα φωταγωγημένα και στολισμένα. Είναι ντροπή για έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς στον κόσμο να βρίσκεται αυτές τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων μέσα στα σκοτάδια και την παρακμή! Όλα αυτά τα κακώς κείμενα στον Δήμο μας πρέπει να αλλάξουν τάχιστα. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και επιμονή να φέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή. Μα πάνω από όλα χρειάζεται μια ικανή ηγεσία και μια δυνατή ομάδα στο τιμόνι του Δήμου με όραμα, σχέδιο και όρεξη για δουλειά! Η συσκότιση που επί 4 χρόνια τώρα επέβαλε στην πόλη και τον Δήμο Μετεώρων η παράταξη του Θοδωρή Αλέκου τελειώνει την επομένη των εκλογών. Με τον Σωτήρη Παπαχρήστο δήμαρχο Μετεώρων, πρόσωπα, πολιτικές πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν τον Δήμο μας στον πάτο, να είναι σίγουροι ότι θα μπουν οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr