Β. Μπουτίνας: Παγκαλαμπακιώτικη συγκέντρωση και Αντιδήμαρχος Τουρισμού!

Αποκλειστική συνέντευξη στον Κώστα Αλεξιάδη και στην εφημερίδα "Πρ. Λόγος" Στα πλαίσια της έρευνάς μας για τον τουρισμό στην Καλαμπάκα σήμερα φιλοξενούμε αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Βύρωνα Μπουτίνα, η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τουρισμό και ορίζει την απαρχή μιας νέας περιόδου στον κλάδο αυτό! Στη συνέντευξή του που ακολουθεί ο Δήμαρχος Καλαμπάκας αναφέρει τα ακόλουθα:

0 542

Αποκλειστική συνέντευξη στον Κώστα Αλεξιάδη και στην εφημερίδα "Πρ. Λόγος" Στα πλαίσια της έρευνάς μας για τον τουρισμό στην Καλαμπάκα σήμερα φιλοξενούμε αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Βύρωνα Μπουτίνα, η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τουρισμό και ορίζει την απαρχή μιας νέας περιόδου στον κλάδο αυτό! Στη συνέντευξή του που ακολουθεί ο Δήμαρχος Καλαμπάκας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κύριε Αλεξιάδη, παρακολουθώ τους αγώνες σας για τον τουρισμό!Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας καθώς και με όλους τους Καλαμπακιώτες ότι πρέπει να φέρουμε τους τουρίστες μέσα στην πόλη, αφού το 2% είναι το μόνο έσοδο που έχει σήμερα ο Δήμος Καλαμπάκας!

Υπάρχουν όμως ένα σωρό απίστευτες δυσκολίες που θα πρέπει να τις αποκαλύψω εδώ για να μη νομίσει ο κόσμος ότι δεν κάνουμε τίποτα για τον τουρισμό!

Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τουαλέτες και πάρκινγκ και πεζόδρομους, αλλά πώς θα τα κάνουμε όλα αυτά τη στιγμή που το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε εμείς οι Καλαμπακιώτες είναι η έλλειψη ομοψυχίας;

Ένα τμήμα της Τρικάλων πήγαμε να κλείσουμε και βρέθηκαν δυο άνθρωποι που υπέβαλαν ενστάσεις και μας σταμάτησαν!

Τα λεωφορεία πήγαμε να σταματήσουμε που έρχονται μέσα στην πόλη για να μειώσουμε λίγο το κυκλοφοριακό και το ΚΤΕΛ έκανε ένσταση κι αυτό και μάλλον θα την κερδίσει!

Καθημερινά κάνουμε εκκλήσεις για τα πεζοδρόμια να είναι καθαρά για τους πεζούς κι αν δείτε τι γίνεται από παράνομες καταλήψεις δε λέγεται.
Ρίξτε μια ματιά στην πόλη!
Επομένως με ποιον θα συνεννοηθούμε για τον τουρισμό που χρειάζεται μια τεράστια προσπάθεια;
Ο καθένας θέλει το τουριστικό πούλμαν έξω από την πόρτα του!
Δεν έχω καμιά αντίρρηση να κάνουμε την Παγκαλαμπακιώτικη συγκέντρωση στο Εκθεσιακό Κέντρο αμέσως μετά το Ιστορικό Συνέδριο, (αρχές Σεπτεμβρίου), ν’ ακούσουμε όλους τους Καλαμπακιώτες τι έχουν να πουν για τον τουρισμό και στη συνέχεια να κάνουμε μια μικρότερη σύσκεψη με τους άμεσα ασχολουμένους με τον τουρισμό για να δούμε τι μπορεί να γίνει για να φέρουμε το κόσμο στην πόλη!
Στις άμεσες σκέψεις μου μάλιστα είναι και η ανάθεση καθηκόντων σ’ έναν Αντιδήμαρχο Τουρισμού αφού η αλήθεια είναι ότι όλοι από τον τουρισμό ζούμε στην Καλαμπάκα!
Δεν έχουμε και τίποτα άλλο!
Δεν σας κρύβω ότι είμαι απογοητευμένος από τη στάση πολλών συμπολιτών που αντί να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή προσπαθούν συνέχεια να της βάζουν εμπόδια, σε σημείο που να διερωτώμαι αν πραγματικά αξίζει τον κόπο να είναι κανείς Δήμαρχος!
Είμαι σίγουρος πως κι εσείς έχετε απογοητευθεί σε κάποιο βαθμό, αφού για τόσα χρόνια φωνάζετε για την πρόοδο της Καλαμπάκας, αλλά δεν βλέπετε να γίνεται τίποτα!
Ελπίζω, στο θέμα του τουρισμού να βρούμε το σωστό δρόμο μας γιατί ειλικρινά ποιος είναι αυτός ο Δήμαρχος που δεν θέλει να δει την πόλη του να πάει μπροστά;
Τι απέδειξε ραδιοφωνική έρευνα για τον τουρισμό στην Καλαμπάκα και Μετέωρα!

Με αφορμή έρευνα που διενεργήθηκε τις περασμένες δυο εβδομάδες στο ραδιοφωνικό σταθμό της Καλαμπάκας «Ράδιο-Σταγών», με θέμα τον τουρισμό στην περιοχή Καλαμπάκας-Μετεώρων, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα έγινε με αφορμή το απαράδεκτο φαινόμενο που επικρατεί στον τουρισμό της Καλαμπάκας, με κύριο χαρακτηριστικό, την άφιξη χιλιάδων τουριστών στα Μοναστήρια και ελάχιστων μέσα στην πόλη!
Αφιλόξενη η Καλαμπάκα

Ως αφορμή για την κατάσταση αυτή θεωρήθηκε ένας σωρός λόγοι, όπως η αφιλόξενη για την υποδοχή τουριστών πόλη (δεν υπάρχουν τουαλέτες ούτε πάρκινγκ ούτε πεζόδρομοι ούτε ενδεικτικές πινακίδες, ενώ κάποια αξιοθέατα της πόλης, όπως ο ιστορικός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής, παραδοσιακά καταστήματα όπως χαλκουργείο, φανοποιείο,

βιοτεχνία κουβερτών, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κ.α. δεν προβάλλονται μέσα από οποιοδήποτε σύγχρονο μέσο προβολής.

Ποιος φέρει την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή παράλειψη;

Λογικά κανένας, αφού για 50 ολόκληρα χρόνια οργανωμένου τουρισμού στην Καλαμπάκα, οι άμεσα ασχολούμενοι με τον τουρισμό δεν κατάφεραν να οργανώσουν το δικό τους γραφείο δημοσίων σχέσεων και προβολής, αλλά ούτε καν να αναθέσουν σε κάποιο συλλογικό φορέα την υπόθεση αυτή.

Πολλοί λένε ότι την ευθύνη φέρει η Δημοτική Αρχή, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, τότε όλοι τους θα πρέπει να περιμένουν άλλα 50 χρόνια για το γραφείο προβολής, αφού η Δημοτική Αρχή έχει δείξει ότι απέχει πολύ από το τουριστικό γίγνεσθαι της Καλαμπάκας, παρ’ όλο που κι αυτή θα έπρεπε να δείξει άμεσο και μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εισπράττει το 2% του φόρου παρεπιδημούντων και επομένως έχει άμεσα συμφέροντα από τον τουρισμό!

Όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη τόσο μεγαλύτερος γίνεται και ο φόρος παρεπιδημούντων που θα εισπράξει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή από τα διάφορα καταστήματα όπου αυτοί θα ξοδέψουν τα χρήματά τους. Επομένως γιατί δεν κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση αυτή;
Είναι κι αυτό ένα ακόμα μέγα ερώτημα που επισημάνθηκε μέσα από τη ραδιοφωνική έρευνα του Ράδιο-Σταγών!
Δημ. Ζερβόπουλος: «Θέλουμε πίστωση χρόνου»

Στη ραδιοφωνική έρευνα μέρος έλαβε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημ. Ζερβόπουλος, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ιδιοκτήτης μιας από τις βιοτεχνίες στον Ανατολικό δρόμο των Μετεώρων, τον οποίον οι καταστηματάρχες της Καλαμπάκας θεωρούν ως έναν από τους καταστροφείς τους και επανειλημμένα έχουν μηνύσει για κατευθυνόμενο τουρισμό.
Και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο κ. Ζερβόπουλος θα μιλούσε για την επιχείρησή του εκείνος αποκάλυψε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή Καλαμπάκας πρόκειται να κάνει πολλά για τον τουρισμό αρχίζοντας με τη συμμετοχή της σε δυο εκθέσεις στο εξωτερικό, ενώ σε ερώτημα του δημοσιογράφου ότι καλύτερα είναι πρώτα να συμμορφώσει την πόλη και μετά να πάει σε εκθέσεις, ο κ. Ζερβόπουλος ζήτησε πίστωση χρόνου για να γίνουν έργα για τον τουρισμό μέσα στην πόλη!
Στο ερώτημα γιατί για εφτά μήνες η σημερινή Δημοτική Αρχή καθώς και οι προηγούμενες δεν έκαναν τίποτα για τον τουρισμό απάντησε ότι προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες!
Πάντως, παραμένει άγνωστο αν ο κ. Ζερβόπουλος, στη συγκεκριμένη έρευνα, έλαβε μέρος από μόνος του ή εκπροσωπούσε τη Δημοτική Αρχή Καλαμπάκας.
Κατευθυνόμενος τουρισμός
Εκτός όμως από την αφιλόξενη και απροετοίμαστη να δεχτεί τον σημερινό τουρίστα Καλαμπάκα, μέγα μέρος ευθύνης για τη μη επίσκεψη της πόλης φέρει και ο κατευθυνόμενος τουρισμός καθώς και η παράνομη άρνηση των οδηγών των τουριστικών πούλμαν και ξεναγών να επισκεφτούν την πόλη, τουλάχιστον για μισή ώρα, όπως προβλέπει ο Νόμος!

Οι δυο τελευταίοι, αντί να επισκεφτούν την πόλη επισκέπτονται τις δυο βιοτεχνίες Ζερβόπουλου και Ζήνδρου που βρίσκονται στον Ανατολικό δρόμο των Μετεώρων και ψωνίζουν κεί!

Στη συνέχεια, επισκέπτονται τα Μοναστήρια κι από κει επιστρέφουν κατ’ ευθείαν στον τόπο τους!

Για το γεγονός της άρνησης των οδηγών να επισκεφτούν την Καλαμπάκα, η Τουριστική Αστυνομία Καλαμπάκας έχει βεβαιώσει από το 2006 και για φέτος 900 παραβάσεις, αλλά κανένας δε φαίνεται να έχει διωχθεί μέχρι στιγμής, πράγμα που έκανε το «Σωματείο Καταστηματαρχών Ειδών Λαϊκής Τέχνης Καλαμπάκας» καθώς και την «Τουριστική Παρέμβαση Καλαμπάκας» να καταφύγουν στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και στον Εισαγγελέα Τρικάλων, απ’ όπου αναμένεται να δοθεί μια απάντηση στο τι απέγιναν όλες αυτές οι παραβάσεις. (Ο Πρωϊνός Λόγος έχει ασχοληθεί και πάλι με το θέμα αυτό)!

………………..

Με τα παραπάνω, λοιπόν, κατανοεί κανείς το φαινόμενο των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το οποίο, οι τουρίστες δεν επισκέπτονται την πόλη της Καλαμπάκας με ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία της!

Μια σειρά από άσχετες με τον τουρισμό Δημοτικές Αρχές και ο κατευθυνόμενος τουρισμός που δρα ανενόχλητος από τις ίδιες αυτές Δημοτικές Αρχές έχουν γονατίσει οικονομικά την Καλαμπάκα, παρά το γεγονός ότι ωφελούνται οικονομικά άμεσα από τον τουρισμό!

Οι τουρίστες στην πόλη

Στο ερώτημα που τέθηκε στους ακροατές της έρευνας για τον τουρισμό «αν θέλουν τους τουρίστες να επισκέπτονται την πόλη» 31 ακροατές απάντησαν «ναι» και μόνο 2 «όχι»!

Παράλληλα όμως με τις απαντήσεις οι ακροατές επέκριναν κι αυτοί με τη σειρά τους τη Δημοτική Αρχή για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει για τον τουρισμό χωρίς τουαλέτες, πάρκινγκ, πεζόδρομους και άλλα ενώ κάποιοι επισήμαναν ότι η Καλαμπάκα είναι μια ακριβή πόλη τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους!

Η κατάθεση ενός Μοναχού των Μετεώρων

Στη ραδιοφωνική έρευνα του Ράδιο-Σταγών, καταλυτική υπήρξε η κατάθεση ανώνυμου ο οποίος συστήθηκε ως μοναχός Ιεράς Μονής των Μετεώρων και είπε τα εξής:

«Καλή η συζήτησή σας, αλλά κάνετε κάτι για τη συγκοινωνία στα Μετέωρα, ν’ αποφύγουμε όλα αυτά τα λεωφορεία, το θόρυβο και τα καυσαέριά τους!

Να φύγουν τα πολλά οχήματα από τα Μετέωρα, να φύγουν και τα τουριστικά είδη μέσα από τα Μοναστήρια. Χορτάσαμε από ευρώ!

Θέλουμε να προσευχηθούμε και συνέχεια μας διακόπτουν!»

Ο ομιλητής δεν διευκρίνισε αν μιλούσε για τον εαυτό του ή εκ μέρους της Ιεράς Μονής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.