Τουριστική Ανάπτυξη Καλαμπάκας – Το κυνήγι του Χαμένου θησαυρού

Σκέψεις – προτάσεις μας μεταφέρει μέσα από το ενδιαφέρον άρθρο του ο συμπολίτης μας Γιώργος Κουρέλης, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμπάκας και των Μετεώρων. 

0 180

Σκέψεις – προτάσεις μας μεταφέρει μέσα από το ενδιαφέρον άρθρο του ο συμπολίτης μας Γιώργος Κουρέλης, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμπάκας και των Μετεώρων. 

Σκέψεις – προτάσεις μας μεταφέρει μέσα από το ενδιαφέρον άρθρο του ο συμπολίτης μας Γιώργος Κουρέλης, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της Καλαμπάκας και των Μετεώρων.

Δείτε πως έχει το άρθρο:

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά από χρόνια σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής κρίσης και γενικευμένης αμφισβήτησης του μεταπολιτευτικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.

Η οικονομική κρίση επιβάλλει μια αναπροσαρμογή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τρόπο άσκησης της πολιτικής, αλλά και στην ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων (μείωση ελλειμμάτων, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας δαπανών), στην αποτελεσματική και διαφανή υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων (έργα ΕΣΠΑ). Στην επινόηση νέων τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην κάλυψη κενών του δικτύου κοινωνικής προστασίας, και στην ανάπτυξη τοπικών συστημάτων κοινωνικής υποστήριξης (ενθάρρυνση κοινωνικής οικονομίας και αυτόνομων, συνεργατικών πρωτοβουλιών), στην ανάπτυξη και υλοποίηση τοπικών πολιτικών νεολαίας, στη διατοπική και διεθνική συνεργασία. Τα θέματα αυτά απαιτούν υψηλό επαγγελματισμό, επινοητικότητα και φαντασία, κοινωνικές συναινέσεις και νέες συμμαχίες, ανοιχτές τοπικές κοινωνίες αλλά και υψηλή κοινωνική συμμετοχή.

Στα πλαίσια λοιπόν της κοινωνικής συμμετοχής θα ήθελα να συμβάλω, όχι μόνο με διαπιστώσεις αλλά και με προτάσεις. Προτάσεις που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας Καλαμπάκας με όχημα και μοχλό ανάπτυξης  τον τουρισμό.

Παρακάτω θα μου επιτρέψετε να καταθέσω μερικές προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες και θα δώσουν νέα πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Προτάσεις δικές μου αλλά και συμπολιτών μου πολλές από τις οποίες έχουν ξανακουστεί δημόσια,  και θέλω να πιστεύω  απευθυνόμενος στους νικητές των δημοτικών και περιφερειακών  εκλογών ότι μπορούμε και επιβάλλετε όλοι μαζί να πετύχουμε. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε κληρονομήσει από αυτόν τον τόσο  προικισμένο τόπο μας βοηθούν να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία μας πράγμα τόσο σημαντικό μέσα στην οικονομική κρίση που  βιώνουμε.

Κέντρο πολιτισμού Μετεώρων

Μετατροπή του πολιτιστικού  Κέντρου Καλαμπάκας  σε Κέντρο  Πολιτισμού των Μετεώρων που να περιλαμβάνει αμφιθέατρο που πραγματοποιεί στερεοσκοπικές – τρισδιάστατες προβολές video, εκθεσιακό χώρο όπου εναλλάσσονται διάφορες εκθέσεις και συνεδριακό χώρο στα πρότυπα του δήμου ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ ΑΚΑΝΘΟΥ (Ιερισσού,  Άγιο Όρος).

Ένα μαγικό εντυπωσιακό τρισδιάστατο ταξίδι στα άδυτα της μοναστικής ζωής του μεσαίωνα.

Μια 3 D παρουσίαση της μοναστικής πολιτείας του τρόπου ζωής  και της ιστορίας της

Η χιλιόχρονη Μοναστική Πολιτεία με την αδιάσπαστη από τον 10ο αιώνα ιστορική συνέχεια. Στο μαγευτικό χώρο των Μετεώρων, όπου επικρατεί η γαλήνη και η λήθη των εγκόσμιων, ο άνθρωπος οδηγείται στην ψυχική αγαλλίαση και την πνευματική ανάταση. Μ’ αυτό το στερεοσκοπικό οδοιπορικό αναδεικνύεται η Οικουμενικότητα και το διαχρονικό μήνυμα, που η Κιβωτός της Ορθοδοξίας εκπέμπει. Σκοπός είναι να προβληθεί η Πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά των μετεώρων σε όλο τον κόσμο να ζήσουν τη θαυμαστή πραγματικότητα όπως ήταν στην ακμή των μοναστηριών το 16 αιώνα . Μια δεύτερη προβολή με την απεικόνιση της δημιουργίας του γεωλογικού φαινόμενου των Μετεώρων.

Περιπατητικό πάρκο Μετεώρων

Η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου καλαίσθητων, ευδιάκριτων και ασφαλών  μονοπατιών που να ξεκινούν από την Καλαμπάκα και το Καστράκι και να οδηγούν σε μοναστήρια, σε ειδικά διαμορφωμένα μπαλκόνια θέας, σε βυζαντινά μνημεία κ.α.

Το project  θα ονομαστεί περιπατητικό πάρκο μετεώρων και μπορεί να γίνει και με την βοήθεια εθελοντικών ομάδων εργασίας νέων ανθρώπων από όλων των πλανήτη μέσα από προγράμματα των Μ Κ Ο που διοργανώνουν καλοκαιρινά work camps  και με ένταξη σε προγράμματα επιδότησης (ΕΣΠΑ ΟΠΠΑΑΧ κλπ.) το δίκτυο των μονοπατιών θα ενώνει όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και θα αποτελείται από 3 βαθμούς δυσκολίας τα οποία θα

διαχωρίζονται με διαφορετικά χρώματα, μπλε – μαύρο – κόκκινο (ανάλογα το βαθμό δυσκολίας).

Στις πιο δύσκολες διαδρομές θα υπάρχουν κάγκελα, πεζογέφυρες, λαβές στήριξης στους βράχους, άνεμο-γέφυρες και η προσπέλαση θα γίνεται με την εποπτεία των αποφοίτων της σχολής συνοδών βουνού.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: το μονοπάτι Καστράκι -Άγιου Πνεύματος, Καστράκι – Βάρλααμ – Μ. Μετέωρο,  Μ. Μετέωρο – Υπαπαντή, Καλαμπάκα –  Αγία τριάδα.

 

Διοργάνωση του Διεθνές Φόρουμ θρησκευτικού και  εναλλακτικού  Τουρισμού στο κέντρο πολιτισμού των Μετεώρων.

Να  καθιερωθεί ως θεσμός που να στοχεύει να καταστεί εργαλείο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παραγωγικών τάξεων. Παράλληλα επιδιώκει να αποτελέσει πύλη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών, επιστημόνων και στελεχών, καθένας από τους οποίους έχει γνώση και εξειδικευμένη εμπειρία στον τουρισμό.

Το κύριο θέμα του  συνεδρίου μπορεί να είναι οι “Ειδικές Μορφές τουρισμού”, ενώ τα επιμέρους θέματα που θα  αναπτυχθούν ενδεικτικά είναι:

1.Οικολογικός Τουρισμός και περιβάλλον

2. Τουρισμός Υγείας

3. Μονοπάτια & βότανα της επαρχίας Καλαμπάκας

4. Μεσογειακή – Θεσσαλική  διατροφή – γαστρονομία

5. Θρησκευτικός Τουρισμός

Διοργάνωση ετήσιου διαγωνισμού φωτογραφίας

Διοργάνωση ετήσιου διαγωνισμού φωτογραφίας με θέματα από τα μετέωρα και την γύρω περιοχή. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο αλλά και από δώρα από τους  επαγγελματίες της περιοχής. Έτσι Θα δημιουργηθεί μία ψηφιακή βάση δεδομένων και οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλέγονται για την προώθηση της περιοχής στις διεθνής εκθέσεις, στο ιστότοπο www.visitmeteora.com, αλλά κυρίως θα επιλέγονται και θα αποτελούν υλικό για την έκθεση φωτογραφίας που θα υπάρχει στο μουσείο της Καλαμπάκας.

Μουσείο Καλαμπάκας

Αξιοποίηση του μουσείου Καλαμπάκας με μόνιμή  έκθεση φωτογραφίας των μετεώρων και με υλικό που θα δανείζεται από τα μουσεία των  μοναστηριών  και η παράλληλη δημιουργία πίσω από το μουσείο του ανοιχτού θεάτρου under the rocks.

Εκεί θα μπορούν να διοργανώνονται  οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς να δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα ‘όπως γίνετε στην πλατεία Δημουλά, είναι κάτω ακριβώς από τα φωτισμένα βράχια δημιουργώντας ένα μοναδικό παγκοσμίως φυσικό σκηνικό ικανό να προσελκύει καλλιτέχνες και τέλος  να προσφέρει  εύκολη και άνετη πρόσβαση στους επισκέπτες της Καλαμπάκας

Δημιουργία δημοτικού κέντρου αθλητισμού νεολαίας και κατασκήνωσης.

Ποιο συγκεκριμένα η δημιουργία ενός πολύ-χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων όπως γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου 5 χ 5, τένις, και ανοιχτής πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων κλπ

Μέσα στο αθλητικό πάρκο θα χτιστούν και οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης (work camp) των εθελοντών εργασίας.

H πισίνα και οι χώροι άθλησης θα είναι ανοιχτοί στο κοινό έναντι εισιτηρίου για τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης. Η πισίνα τους καλοκαιρινούς μήνες θα καλύψει και την αυξημένη ζήτηση των ξένων επισκεπτών για πισίνα αλλά και για χώρους αθλητισμού.

Οδηγός ποδηλατικών διαδρομών στην επαρχία Καλαμπάκας

Πρόκειται για  έναν οδηγό περιήγησης της περιοχής, με εντελώς ιδιαίτερες διαδρομές, οι οποίες γίνονται κυρίως με ποδήλατο. Οι διαδρομές είναι επίσης κατάλληλες για περίπατο, καθώς και για ιππασία. Οι ποδηλατικές διαδρομές απλώνονται σε όλη την έκταση του νομού και έχουν επισημανθεί με εύχρηστες πινακίδες πληροφόρησης. Η οργάνωση των ποδηλατικών διαδρομών και η σήμανσή τους τις καθιστά κατάλληλες για διοργάνωση ειδικών αγώνων με εμβέλεια και πέρα των συνόρων της χώρας.

Για τη έκδοση του φυλλαδίου με τον ενσωματωμένο ποδηλατικό χάρτη πολύτιμη  θα είναι   η συμβολή των ντόπιων  αθλητών  ορεινής ποδηλασίας και συμβούλου του περιοδικού “Mountain Bike”.

Γιορτή Αγροτοτουρισμού αντι του πανυγηργιού του Αιλια

Μια υπαίθρια έκθεση, ένα θεματικό πάρκο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές γεύσεις και να θαυμάσει τις δημιουργίες των ντόπιων καλλιτεχνών. Η έκθεση πλαισιώνεται από πλήθος εκδηλώσεων με μουσική, χορό, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, καραγκιόζη, γαστρονομίας και βραδιές αφιερωμένες στη μουσική παράδοση της περιοχής.

Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων (τροφίμων και τεχνημάτων) και υπηρεσιών, γευσιγνωσίες, συναυλίες, διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και ημερίδα.

www.visitmeteora.com

Τέλος σημείο κλειδί είναι  όλες οι παραπάνω  ενέργειες  να υποστηριχτούν  μέσα από την της  Δημιουργία της ιστοσελίδας www.visitmeteora.com στα πρότυπα της  www.visitbritain.com με της απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε επιτέλους η περιοχή των μετεώρων να απόκτηση το δικό της ιστότοπο για την τουριστική προβολή και επικοινωνία.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην προώθηση αλλά και στην συνεχή ενημέρωση  του portal www.visitmeteora.com καθώς αυτό θα είναι το κύριο εργαλείο  επικοινωνίας, διαφήμισης και προώθησης   της τουριστικής πολιτικής των Μετέωρων αλλά και ολόκληρης της επαρχίας με τα υπόλοιπα αξιόλογα αξιοθέατα όπως το σπήλαιο της θεόπετρας,  την ορεινή περιοχή Ασπροποτάμου. κλπ

Η συνεργασία με  εταιρία που εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών marketing, πωλήσεων και επικοινωνίας αποκλειστικά στον τουρισμό, αξιοποιώντας την τεχνολογία και το Internet ως εργαλεία. (π.χ. δεν φτάνει η κατασκευή μιας καλής ιστοσελίδας και η συνεχής ενημέρωσή αυτής  αλλά χρειάζεται και η προώθησή  με google adwords, βιντεάκια στο youtube, ενημέρωση των μεγάλων τουριστικών πορταλ όπως το www.wickitravel.com και www.tripadvisor.com κλπ)

Σημαντική παράμετρος είναι και η χρηστικότητα του ιστοτόπου με την παροχή όλων των πληροφοριών που χρειάζεται ο επισκέπτης καθώς και η  Ανάπτυξη εφαρμογών – χάρτες πλοήγησης που να μπορεί   ο επισκέπτης να  τα    κατεβάζει στο smart phone ή στα net books από το www.visitmeteora.com και στα οποία να περιέχονται όλες οι πληροφορίες για τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος όπως μονοπάτια, μνημεία, ξενοδοχεία, φαρμακεία .κ.α.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλες πολλές τέτοιες ιδέες και προτάσεις. Θέματα όπως: τι είδους κυκλοφοριακό θέλουμε και ταιριάζει στη μικρή πόλη μας θα έπρεπε να είναι από τα κύρια θέματα προς δημόσια συζήτηση λίγο πριν επιλέξουμε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη.

Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για κρυμμένους θησαυρούς του Αλή Πασά  αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι Ζούμε μέσα σε ένα θησαυρό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το δικό μας συγκριτικό τοπικό πλεονέκτημα είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας! Οι καταστάσεις που βιώνουμε μας επιβάλλουν να δούμε τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας μας μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Ο τουρισμός μας μέσα από αυτό το πρίσμα δείχνει πιο εναλλακτικός, οικολογικός, πολιτιστικός, αθλητικός, καινοτόμος και θρησκευτικός.

Οι θεσμικές καινοτομίες του «Καλλικράτη», η περιφερειακή αποκέντρωση και οι διευρυμένες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτούν ένα πολιτικά ωριμότερο, αξιότερο και πιο εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό που θα υπερβαίνει τα συνήθη τυπικά μέτρα της «παλαιάς πολιτικής» με ένα καινοτόμο σχέδιο με όραμα και πολιτικές μακριά από τα διαχρονικά πολιτικά στερεότυπα.

Γεώργιος Ν. Κουρέλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.