ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Μπορεί η λειτουργία των τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης να θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία από το 1989 αλλά στην πόλη της Καλαμπάκας τμήμα αθλητικής διευκόλυνσης δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι και συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο ζωής.

0 356

Μπορεί η λειτουργία των τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης να θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία από το 1989 αλλά στην πόλη της Καλαμπάκας τμήμα αθλητικής διευκόλυνσης δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι και συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο ζωής.

Το Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης στεγάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και η έναρξή του δεν ήταν μια εύκολη και απλή υπόθεση. Αρκετοί άνθρωποι ασχολήθηκαν με το θέμα και κατάφεραν μέσα από αυτές τις προσπάθειες να δημιουργήσουν ένα τμήμα το οποίο θα εξυπηρετεί τους μαθητές – αθλητές όπως γινόταν εδώ και χρόνια σε άλλες πόλεις που είχαν το προνόμιο να διαθέτουν Τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης.
Για το Αθλητικό Γυμνάσιο Καλαμπάκας μίλησε χθες στο Ράδιο Μετέωρα 90,3 και στην εκπομπή «Αθλητικό Πανόραμα» ο υπεύθυνος του τμήματος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μαντζάνας Αχιλλέας.
Ο κ. Μαντζάνας εξήγησε τι ακριβώς είναι το αθλητικό γυμνάσιο και το τι προσφέρει στους μαθητές – αθλητές. Το τμήμα επανδρώνεται από μαθητές – αθλητές έπειτα από συμμετοχή τους σε πρακτικές δοκιμασίες σε συγκεκριμένο αθλητικό χώρο και με βάση το κριτήριο αυτό παρακολουθούν το αθλητικό τμήμα.
Στην Καλαμπάκα το περσινό τμήμα περιελάμβανε 40 περίπου μαθητές οι οποίοι θα συνεχίσουν και φέτος στην Β΄ Γυμνασίου ενώ η Α΄ Γυμνασίου φέτος θα έχει στο τμήμα Αθλητικής Διευκόλυνσης περίπου 60 μαθητές.
Το πρόγραμμα των μαθητών – αθλητών ξεκινά καθημερινά πιο νωρίς από τα υπόλοιπα τμήματα. Η συγκέντρωση των μαθητών γίνεται στις 7.45 και εν συνεχεία οι μαθητές – αθλητές μεταφέρονται με πούλμαν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας όπου το κάθε τμήμα ξεχωριστά προπονείται στο αθλητικό του αντικείμενο για 1 ½ περίπου ώρα.
Εν συνεχεία οι μαθητές επιστρέφουν στο γυμνάσιο όπου παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους. Να σημειώσουμε ότι την περσινή χρονιά τα τμήματα που λειτουργούσαν ήταν τμήμα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χειροσφαίριση (χάντμπολ) και στίβος. Τη φετινή χρονιά θα υπάρξει και η ειδικότητα του τραμπολίνο, άθλημα στο οποίο η Καλαμπάκα διαθέτει αρκετούς αθλητές με πανελλήνιες επιτυχίες. Μέσα από τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης οι αθλητές μπορούν να βελτιώσουν εκτός από την αθλητική τους παρουσία αλλά και να πριμοδοτηθούν με μόρια τα οποία θα τους βοηθήσουν στο μέλλον για την είσοδό τους σε πανεπιστημιακά τμήματα.
Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένα χρήσιμα στοιχεία από το φυλλάδιο το οποίο εκδόθηκε την περσινή χρονιά για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ Τ.Α.Δ.;
Η Λειτουργία των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ. & Ε.Τ.Α.Δ.) είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Α. από το 1989. Η βασική διαφορά των Τ.Α.Δ. από τα υπόλοιπα σχολεία είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές-τριες να ακολουθούν εξειδικευμένο πρόγραμμα προπόνησης για τα αθλήματα που επιθυμούν, εφ’ όσον επιλεγούν από διακεκριμένους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ειδικά επιλεγμένους και με ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα. Οι προπονήσεις των μαθητών-τριών γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα σε προκαθορισμένα αθλητικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται κοντά στο σχολείο και πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την σωστή προπόνηση των αθλημάτων. Για τα υπόλοιπα μαθήματα εφαρμόζεται το αναλυτικό πρόγραμμα που ισχύει για όλες τις τάξεις. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους στο Αθλητικό Γυμνάσιο – Τ.Α.Δ. οι μαθητές έχουν την δυνατότητα, βάσει της αθλητικής τους προόδου, να συνεχίσουν σε Αθλητικό Λύκειο – Ε.Τ.Α.Δ.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Κάθε χρόνο προς το τέλος του Μαΐου, καλούνται οι μαθητές-τριες της ΣΤ’ Δημοτικού, μέσω των Δ/ντών των σχολείων να συμμετάσχουν σε πρακτικές δοκιμασίες – tests, σε συγκεκριμένο αθλητικό χώρο που ορίζεται από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής. Τα γενικά tests περιλαμβάνουν: Σωματομετρήσεις, Ταχύτητα 30μ., Άλμα χωρίς φόρα, Ρήψη medicine ball, Δρόμος 1000 μ.
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Ε.Τ.Α.Δ.-Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης)
Στα τμήματα του Λυκείου οι επίλεκτοι αθλητές τελειοποιούν την ατομική τους τεχνική και τακτική ενώ ταυτόχρονα μυούνται στις τακτικές φόρμες που επιβάλουν οι ανάγκες του αθλήματος. Οι μαθητές του Ε.Τ.Α.Δ. μετέχουν ως ομάδα στα σχολικά πρωταθλήματα με σοβαρότατες πιθανότητες διάκρισης σε Πανελλήνιο επίπεδο.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Μαθητές – Αθλητές ή σχολικές ομάδες που διακρίνονται σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα πριμοδοτούνται για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Η μετακίνηση των μαθητών από τον τόπο κατοικίας προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το σχολείο γίνεται καθημερινά με την ευθύνη του Γραφείου Φυσικής Αγωγής με μισθωμένα λεωφορεία. Επίσης η επιστροφή των μαθητών από το σχολείο προς τους τόπους κατοικίας είναι προγραμματισμένη μετά τη λήξη των μαθημάτων.
Οι καθηγητές Φ.Α που θα διδάξουν την φετινή σαιζόν στα Τ.Α.Δ είναι:
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Γκούμπλιας Βασίλειος
Ειδικότητα: Ποδόσφαιρο
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ph.D
Τσιμέας Παναγιώτης
Ειδικότητα: Μπάσκετ
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Παπαποστόλου Ευαγγελία
Ειδικότητα: Χειροσφαίριση (Χαντμπολ)
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Εξάρχου Αθανάσιος
Ειδικότητα: Στίβος
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Κα. Τσιαντούλα
Ειδικότητα: Τραμπολίνο

Η ΕΡΕΥΝΑ 13 Σεπτεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14712,   σελίδα 48  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.