Τον δρόμο προς τη φυλακή θα παίρνουν έμποροι και καταστηματάρχες

Τον δρόμο προς την φυλακή θα παίρνουν έμποροι και καταστηματάρχες οι οποίοι θα εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις για τρεις συνεχόμενες φορές.

0 150

Τον δρόμο προς την φυλακή θα παίρνουν έμποροι και καταστηματάρχες οι οποίοι θα εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις για τρεις συνεχόμενες φορές.

Τον δρόμο προς την φυλακή θα παίρνουν έμποροι και καταστηματάρχες οι οποίοι θα εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις για τρεις συνεχόμενες φορές. Το μέτρο ενεργοποιεί το νομοσχέδιο για την περαίωση, με άλλη διάταξη του οποίου  θα μπαίνει «λουκέτο» σε επιχειρήσεις που θα συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή.

Στο νομοσχέδιο για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή (ενσωματώνοντας και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας) προβλέπεται η δραστική μείωση των ορίων φοροδιαφυγής που οδηγούν σε ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας της αρμόδιας για τη φορολόγηση εφορίας.

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη στη Βουλή, ορίζεται ότι τιμωρείται:

με φυλάκιση εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση έως το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ,

με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.Α. που συμψηφίσθηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, ανέρχεται σε ετήσια βάση από το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μέχρι το ποσό των εβδομήντα πέντε χιλιάδων (75.000) ευρώ και

με κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ.

με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών τιμωρείται ο υπόχρεος που δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή δεν καταχωρεί στα πρόσθετα βιβλία , τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.

Αν εντοπίζεται μια επιχείρηση να μην έχει εκδώσει περισσότερα από 10 παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, τότε η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου.

Επίσης στην περίπτωση μη έκδοσης περισσοτέρων των δέκα παραστατικών ή εναλλακτικά αν η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο και η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται από τα ελεγκτικά όργανα υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί ειδική εντολή ελέγχου από τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. για την εφαρμογή του ως άνω μέτρου κατά την ημερομηνία έκδοσης της ειδικής εντολής.

πηγή hellenic business

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.