Το τελευταίο αντίο στον μακαριστό μητροπολίτη πρώην Τρίκκης κυρό Αλέξιο

0 782

Προεξάρχοντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, η πόλη των Τρικάλων προέπεμψε πριν από λίγο μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης, τον αγαπητό της ποιμενάρχη μακαριστό μητροπολίτη πρώην Τρίκκης κυρό Αλέξιο.

Η ακολουθία τελέστηκε στον ιερό προσκυνηματικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται από τα υγειονομικά πρωτοκόλλα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την παρουσία μόνο εννέα ατόμων.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία συμμετείχαν ακόμη οι μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Σταγών κ. Θεόκλητος, ενώ από του θρόνου συμπροσευχήθηκε και ο οικείος μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, μιλώντας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, εμφανώς συγκινημένος και αφού μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια της Εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου, τόνισε πως “από το πρόσωπο του γέροντα Αλεξίου εκπέμπονταν μια αρχοντική και συγχρόνως μια αρχιερατική φυσιογνωμία”, προσθέτοντας πως “υπήρξε ένας επίλεκτος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ένας δόκιμος θεράπων του ιερού θυσιαστηρίου και άοκνος εργάτης της ορθοδόξου Εκκλησίας. Ένας εύστροφος και διαυγής νους”.

Στην συνέχεια εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου μίλησε ο Β’ γραμματέας της, Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή, το έργο και την προσφορά του κεκοιμημένου ιεράρχη στην Εκκλησία.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, αφού μετέφερε τα συλλυπητήριά του στον κλήρο και τον λαό της πόλης, ανέφερε για τον προκάτοχό του, πως “θυσιάστηκε για την ζωή και την καθημερινότητα αυτού του κόσμου αυτής της πόλης. Ήξερε να συνδυάζει πράξη και θεωρία, υψηλοφροσύνη και απλότητα, μεγαλοπρέπεια και οικειότητα” και πρόσθεσε πως “ο ίδιος υπήρξε ένας ταπεινός επίσκοπος που δεν άφηνε όμως περιθώρια αλλοίωσης της παράδοσης και των δογμάτων της πίστης”.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως “o λόγος του υπήρξε μεστός και θεολογικός χωρίς ακροβατισμούς και δυσνόητα σχήματα λόγου. Ήξερε πότε να μιλήσει και πότε να σιωπήσει. Μεγάλο προσόν στην εποχή μας κατά την οποία οι πάντες μιλούν και δεν ξέρουν το λόγο”, συμπληρώνοντας πως “o γέροντας Αλέξιος όταν μιλούσε σε συγκλόνιζε γιατί μέσα από τα λόγια του έβλεπες να ρέει γάργαρο το νερό της αγιοπνευματικής και πατερικής εκκλησιαστικής μας παράδοσης και της πίστης των αγίων μας που τόσο αγαπούσε”.

Εκ μέρους της Περιφέρειας για τον κυρό Αλέξιο μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άψογη πολυετή συνεργασία Περιφέρειας και Εκκλησίας, ενώ στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισήμανε την ξεχωριστή προσωπικότητα και το μεγαλείο του μακαριστού ιεράρχη.
Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας η σορός του κυρού Αλεξίου ετάφη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον προσκυνηματικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος, ο οποίος ναός ανοικοδομήθηκε μετά από προσωπική επιθυμία του προσφιλούς ιεράρχη.

Orthodoxia.info

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.