Το πρόβλημα της αδόμητης ζώνης – Γράφει ο Βασίλης Αγγέλης

0 574

Άκουσα  έκπληκτος  τη συζήτηση   στο δημοτικό συμβούλιο  για την αδόμητη ζώνη , όπου η νυν δημοτική αρχή  λαϊκίζοντας πιστεύει  ότι μπορεί   να εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά  το πόνο των ιδιοκτητών   , που πράγματι , η αξία των ακινήτων τους μειώθηκε,  αφού δε μπορούν να κτίσουν ούτε πέτρα  στα ακίνητα τους.

Η απόφαση που λήφθηκε  από το Δημοτικό Συμβούλιο , είμαι βέβαιος ότι   δε θα έχει  καμία τύχη .

Ειδικότερα  το  Υπουργείο Πολιτισμού  αλλά και η εκάστοτε Κυβέρνηση,  αποφασίζει και νομοθετεί με γνώμονα την κείμενη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων  και στη συγκεκριμένη περίπτωση  με σκοπό  την προστασία  των τυχών  ευρισκόμενων στην περιοχή βυζαντινών ή μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων .

Μέχρι σήμερα  η Κεντρική  Διοίκηση  στην Αθήνα  για να θεσπίσει  την αδόμητη ζώνη , θεωρεί ως βέβαιο γεγονός ,  ότι  εντός της αδόμητης ζώνης υπάρχουν  βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες . Υπάρχουν όμως  στην πραγματικότητα ;.

Προσωπικά  δε πιστεύω  ότι υπάρχουν , πέραν των γνωστών σε όλους μας  μνημείων  του Ιερού Χώρου των Μετεώρων .  Άρα  για να πάμε  στο Υπουργείο Πολιτισμού  και να πείσουμε  αυτό , αλλά και την Κυβέρνηση  πρέπει να πείσουμε  , ότι η αδόμητη ζώνη  δεν  προστατεύει  καμία αρχαιότητα . Αυτό είναι το κλειδί  της επιτυχίας μας .

Το αν θα κατέβει  στην Αθήνα,  ο Δήμαρχος Μετεώρων  με την απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου , η οποία  ουσιαστικά είναι μια πολιτική απόφαση , κανένα αποτέλεσμα  δεν θα φέρει,  αν  μαζί του  δεν θα έχει εμπεριστατωμένα  επιχειρήματα , ότι  στην αδόμητη ζώνη ή σε τμήμα  αυτής,  δεν υπάρχουν βυζαντινές ή μεταβυζαντινές αρχαιότητες ,στο μέτρο που πρέπει να προστατευτούν  από την Πολιτεία.

Η μείζονα  αντιπολίτευση  δείχνοντας σοβαρότητα και εγκράτεια  ζήτησε την καταγραφή όλης της έκτασης , των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών και  τη σύσταση επιτροπής  αρμόδιων επιστημόνων ,  η οποία  αφού καταλήξει  σε συγκεκριμένο πόρισμα , πειστικό για τα συμφέροντα  των συνδημοτών μας , κατόπιν   με απόφαση  του το δημοτικό συμβούλιο , αν και αναρμόδια κατά το νόμο , να δώσει την πολιτική  εντολή στο Δήμαρχο,  πολιτικά  να επιδιώξει – υλοποιήσει , το δίκαιο αίτημα των συνδημοτών μας  για την κατάργηση ή τη μείωση της αδόμητης ζώνης .

Όμως  για να γίνει αυτό  θα πρέπει πλήρως να τεκμηριωθεί  ότι  η αδόμητη ζώνη ή τμήμα αυτής  δεν  προστατεύει  καμιά βυζαντινή  αρχαιότητα ή εν τέλει  από την κατασκευή οποιουδήποτε κτίσματος δεν θα θιχτούν αρχαιολογικά μνημεία  .

Με την  πλήρη τεκμηρίωση  της μη αναγκαιότητας  της αδόμητης ζώνης , τότε η οποιαδήποτε  πολιτική απόφαση  δημοτικού Συμβουλίου  γίνεται δύναμη  στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών , ώστε να ανατραπεί αυτός ο  δυσβάσταχτος περιορισμός των ιδιοκτησιών .

Δυστυχώς , όμως  και πάλι  λήφθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για τον θεαθήναι , αντί να συστήσουν επιτροπή  η οποία θα καταλήξει σε εμπεριστατωμένα συμπεράσματα  για την μη αναγκαιότητα της αδόμητης ζώνης  και προφανώς  η απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  θα καταλήξει στο κενό .

Κύριοι  της Δημοτικής Αρχής  θα αποτύχετε, όχι γιατί δε θέλετε , αλλά γιατί   θα πάτε   στο Υπουργείο Πολιτισμού με ελλειπή στοιχεία  και αυτοί  στην Αθήνα  και στο Υπουργείο Πολιτισμού θα σας ακούσουν ευγενικά ,  αλλά τίποτα δε θα κάνουν , γιατί  πέραν του πολιτικού λόγου   κανένα  στοιχείο  αρχαιολογικό  δε θα προσκομίσετε , ότι κανένα βυζαντινό  ή μεταβυζαντινό  μνημείο δεν υπάρχει στην αδόμητη ζώνη  ή σε τμήμα αυτού , οπότε πριν πάτε στην Αθήνα  και πριν  ζητήσετε  την συνδρομή  των τοπικών Βουλευτών μας  και του κ Περιφερειάρχη,  φροντίστε τουλάχιστον  να έχετε  τεκμηριωμένη  θέση  ότι δεν χρειάζεται η αδόμητη ζώνη από αρχαιολογικής πλευράς. Μόνο έτσι θα λυθεί το θέμα , που πράγματι μπορεί να λυθεί  συνολικά ή εν μέρει  .

Ευχαριστώ.

Βασίλειος Αγγέλης

Δικηγόρος – Πτυχιούχος Ιστορίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.