Το νέο ωράριο του ολοήμερου προγράμματος – Προβληματισμοί : Γράφει ο Γιώργος Τσιάκαλος

0 327

Λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς των μαθητών των δημοτικών σχολείων υπέγραψαν τις σχετικές δηλώσεις αν επιθυμούν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν το ολοήμερο πρόγραμμα επιλέγοντας αν θα αποχωρούν στις 3 ή στις 4 η ώρα σύμφωνα με εγκύκλιο του  Υ.ΠΑΙΘ.

Πριν λίγες ημέρες  ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα του ολοήμερου προγράμματος θα είναι έως τις 17.30.

Η μετακύλιση της διάρκειας λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος στερείται αντίστοιχου προγραμματισμού και βασικών υποδομών!

 1) Η φοίτηση των μαθητών από τις 7:00 το πρωί στην πρωινή ζώνη έως τις 17:30 χωρίς ενδιάμεση ξεκούραση, με αντίστοιχους χώρους χαλάρωσης, δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς οι μικροί μαθητές έχουν συγκεκριμένες αντοχές και χρειάζονται ελεύθερο χρόνο.

  2) Η έλλειψη τραπεζαρίας, πόσο μάλλον εστιατορίου που αναφέρει το Υ.ΠΑΙ.Θ. αλλά και γενικότερων υποδομών αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.

 3) Για την επέκταση της διάρκειας λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στον προϋπολογισμό, κάτι που ακόμη δεν υφίσταται, γιατί το κόστος θα είναι κατά πολύ προσαυξημένο για τη θέρμανση και την αγορά παιδαγωγικού κι άλλου υλικού που είναι επιβεβλημένο στα ολοήμερα σχολεία που θα λειτουργούν ως τις 17:30 η ώρα.

  4) Προφανώς απαιτούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών αλλά και αντίστοιχης επιμόρφωσής τους για την λειτουργία αυτών των ολοήμερων σχολείων.

    5) Το κυριότερο όμως είναι η αναγκαιότητα να μπει σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο και να εκφράσει η σχολική κοινότητα την άποψή της για το ολοήμερο πρόγραμμα, τη διάρκειά του αλλά και τις όποιες καινοτομίες που θα δημιουργήσουν τις βάσεις για το σχολείο του μέλλοντος !

Γεώργιος Τσιάκαλος

Εκπαιδευτικός

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.