Το ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας στην 14η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην Βενετία

Τα Ξενία της χώρας μας – μεταξύ των οποίων και της Καλαμπάκας – είναι το θέμα που θα παρουσιαστεί στην 14η BIENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014

0 451

Τα Ξενία της χώρας μας – μεταξύ των οποίων και της Καλαμπάκας – είναι το θέμα που θα παρουσιαστεί στην 14η BIENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014

Τα Ξενία της χώρας μας – μεταξύ των οποίων και της Καλαμπάκας – είναι το θέμα που θα παρουσιαστεί στην 14η BIENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014 , με θέμα «Fundamentals-Absorbing modernity 1914-2014», έκθεση η οποία θα διαρκέσει από 07/06/2014 έως 23/11/2014.

Επάνω το Ξενία της Καλαμπάκας. Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες που υπάρχουν.

Στην έκθεση ο γενικό θέμα της φετινής Μπιενάλε, με τίτλο «Fundamentals» («Τα ουσιώδη»), το οποίο έθεσε ο κεντρικός επιμελητής της διοργάνωσης, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας, έχει να κάνει με την αφομοίωση της νεωτερικότητας – της έννοιας του μοντέρνου – από το 1914 έως τις ημέρες μας.

Σύμφωνα με την ιδέα του Ρεμ Κούλχαας, οι συμμετοχές των χωρών θα πρέπει «να δείξουν τη διαδικασία απώλειας, σβησίματος, κατάργησης των εθνικών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών προς χάρη της υιοθέτησης μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, ενός και μοναδικού αρχιτεκτονικού λεξιλογίου».

Σε αυτήν την πρόσκληση της Μπιενάλε Βενετίας για την αναζήτηση της αρχιτεκτονικής ουσίας η Ελλάδα απαντά μέσα από την εικόνα της τουριστικής της ανάπτυξης. Ιδιαίτερα εκείνης που σημειώθηκε με το περίφημο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα του ΕΟΤ, της κατασκευής των «Ξενία» και των πλαζ, από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Εθνικός επίτροπος και επιμελητής της Ελληνικής συμμετοχής στα «Fundamentals» για το 2014 είναι ο κ. Γιάννης Αίσωπος, καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr