Το ΕΠΑΛ Καλαμπάκας σχολείο υποδοχής μαθητών του Erasmus+

0 622

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου Erasmus+ 2021-1-EL01-KA210-SCH-000031326 με τίτλο «E-citizenship and Democracy for Europe’ S benefit» με επιχορήγηση του ΙΚΥ και της ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε η 1η δια ζώσης συνάντηση την περίοδο 10-14 Οκτωβρίου 2022.

Η επιμόρφωση έλαβε χώρα στο ΕΠΑΛ Καλαμπάκας ως σχολείο υποδοχής. Συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑΛ, μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Δια Βίου Εκπαίδευσης (Ε.Ε.ΔΙ.Β.Ε) και μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους του Ιταλικού σχολείου L. Fazzini- V. Giuliani του Vieste.

Στόχος της επιμόρφωσης ήταν να γίνει κατανοητό από τους εφήβους ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας να γνωρίζουν τη δύναμη της ψήφου τους, την ανάγκη στήριξης της δημοκρατίας και την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών συμφερόντων με την ενεργό συμμετοχή τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος :

  • Έγινε επίσκεψη σε γειτονιές, μνημεία και μουσεία των Τρικάλων με σκοπό τη γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό ως στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την ενίσχυση του αισθήματος του σεβασμού σε διαφορετικούς πολιτισμούς ως ένδειξη δημοκρατίας (Μουσείο Τσιτσάνη, συγκρότημα δίδυμου Οθωμανικού λουτρού, τζαμί Osman Sach, Βαρούσι, ιστορικό Αθλητικό Μουσείο)
  • Επίσκεψη στο Δημαρχείο Τρικάλων όπου έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Δήμου και ενημέρωση για τη συμβολή των ΤΠΕ στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και τους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος διευκολύνει την ενημέρωση των πολιτών και την ενεργό συμμετοχή
  • Επίσκεψη και ξενάγηση στις Ιερές Μονές των Μετεώρων (Άγιο Στέφανο και Μεγάλο Μετέωρο) και περιήγηση στους βράχους των Μετεώρων
  • Εικονική περιήγηση στη Βουλή των Ελλήνων/Δημοκρατία( έννοια- γέννηση- εξέλιξη)
  • παρουσίαση της «Ρητορικής μίσους» στο διαδίκτυο και στην πραγματική ζωή, έννοια, κίνδυνοι και σχέση με τη δημοκρατία
  • Παρουσίαση και διδασκαλία τεχνικής της σωστής συνέντευξης/ προετοιμασία σε ομάδες συνέντευξης προς το δήμαρχο της πόλης της Καλαμπάκας
  • Πραγματοποίηση της συνέντευξης με το Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Αλέκο Θεόδωρο από τους μαθητές
  • Τρόποι συμμετοχής των μαθητών σε εθνικές ή ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις (SAPLLE)
  • Παρουσίαση/χρήση/κοινή χρήση της πλατφόρμας διαβούλευσης σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από τον συντονιστή του προγράμματος

 

Μέσα από τις ποικίλες δράσεις οι συμμετέχοντες αποκόμισαν γνώσεις σχετικά με την προέλευση και τις αξίες της δημοκρατίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ιδέα του ενεργού e-πολίτη. Αυτού που δρα σε μια σύγχρονη και ενωμένη Ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινωνία, σεβόμενος τις πολιτισμικές διαφορές, ενσωματώνοντας αυτές στον ενοποιημένο ευρωπαϊκό πολιτισμό και παράλληλα διαφυλάττει ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και στον κυβερνοχώρο.

Θερμές ευχαριστίες στο δήμαρχο Μετεώρων, κ. Αλέκο Θεόδωρο, για τη θερμή υποδοχή, στον εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων, Θανάση Μιχαλάκη, για την ενδελεχή ενημέρωση, στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ Καλαμπάκας, κ. Καραπέτσα Κωνσταντίνο, που ενίσχυσε τη διεκπεραίωση της επιτυχημένης συνάντησης, στους συμμετέχοντες καθηγητές για την προετοιμασία των παρουσιάσεων και των εργαστηρίων, κυρίως όμως στους βασικούς πρωταγωνιστές της συνάντησης, τους μαθητές των δύο σχολείων για την άψογη συμπεριφορά και το ενεργό ενδιαφέρον για τη μάθηση σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.