Το απρόσμενο δώρο στην Καλαμπάκα και η υπογεγραμμένη φανέλα του Κώστα Φορτούνη ανάμεσα στα δώρα προς τον NOSTOS ARGENTINA

0 1.137

Ο NOSTOS, ο πολιτιστικός οργανισμός της ελληνικής παροικίας στην Αργεντινή, πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα το ετήσιο πολιτιστικό ταξίδι του στην Ελλάδα. Και το ταξίδι είναι «πολιτιστικό» αφού μέρη-ορόσημα πολιτισμού για τη χώρα μας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, οι Μυκήνες, η Ολυμπία, τα Μετέωρα, κ.ο.κ., περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επισκέψεων.

Την 1η Ιουλίου τα μέλη του γκρουπ, πλην της Προέδρου, κας Χριστίνας Τσαρδίκου, πέταξαν για τις χώρες τους (άλλο γκρουπ πήρε όμως τη θέση τους και θα επισκεφτούν άλλα μέρη της χώρας μας).

Στο γκρουπ συμμετείχαν και άτομα που δεν έχουν ελληνική καταγωγή, Φιλέλληνες από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όχι μόνο την Αργεντινή όπου εδρεύει ο NOSTOS.

Στις 26 Ιουνίου το γκρουπ βρέθηκε στην Καλαμπάκα, όπου είχε την ευκαιρία να δει και να ανακαλύψει, στις δύο μέρες της παραμονής του, εκτός από τα μυθικά Μετέωρα και άλλα αξιοθέατα-κρυμμένους θησαυρούς της πόλης.

Στις 28 Ιουνίου, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για το τελευταίο μέρος του ταξιδιού, το γκρουπ πέρασε από τον Παλαιόπυργο Τρικάλων, ένα τυπικό ελληνικό χωριό του σήμερα, όπου είχαν ένα μικρό τρατάρισμα μαζί με το καλωσόρισμα σε ένα καφενείο του χωριού.

Κατά την παραμονή τους στον Νομό Τρικάλων, δέχθηκαν και πολλά δώρα-ενθύμια, που δείχνουν την εκτίμηση, γενναιοδωρία και ζεστασιά του κόσμου, ιδίως, σε ομογενείς μας που μένουν τόσο μακριά απ’ την Ελλάδα.

Αν πάντως η Πρόεδρος δυσκολευόταν και έψαχνε τρόπο να δώσει στα ξένα μέλη του γκρουπ να καταλάβουν την έννοια της ελληνικής λέξης «Φιλότιμο», το αναπάντεχο περιστατικό με το οποίο έλαβε ένα πανάκριβο δώρο, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να καταλάβει ένας ξένος την έννοια αυτής της λέξης.

Στην Καλαμπάκα την πλησίασε ένας άγνωστος νεαρός, που της συστήθηκε ως «Βαγγέλης». Της διηγήθηκε πως είναι μαραθωνοδρόμος και της έδειξε ένα μετάλλιο που είχε κερδίσει σε κάποιον μαραθώνιο μερικά χρόνια πριν.

Εντελώς απρόσμενα, της ζήτησε να κρατήσει το μετάλλιο ως δώρο προς την ομογένεια της Αργεντινής στο πρόσωπο των μελών του NOSTOS!!!

Προσέξτε: δεν δώρισε κάτι που αγόρασε με χρήματα αλλά κάτι που κέρδισε με ιδρώτα και προσπάθεια χρόνων!!!

Ο ευγενικός αυτός δωρητής δεν θέλησε ούτε φωτογραφία να βγάλει με την κα Τσαρδίκου! Έτσι την ταυτότητα του κατόχου του μεταλλίου του μαραθώνιου που θα κοσμεί τα γραφεία του NOSTOS στο Μπουένος Άιρες θα την ξέρει μόνο ο ίδιος ο Βαγγέλης.

Στο μικρό χωριό του Παλαιοπύργου, κοντά στα Τρίκαλα, τα περισσότερα δώρα εκατέρωθεν ήταν αμιγώς «ποδοσφαιρικά».

Και μάλλον δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού μιλάμε για ανθρώπους που ήρθαν από μια χώρα, η εθνική της οποίας κατέκτησε το τελευταίο Μουντιάλ ποδοσφαίρου.

Καταρχάς το δώρο του χωριού στον NOSTOS ήταν μια φανέλα της τοπικής Αναγέννησης Παλαιοπύργου. Ταπεινό δώρο. Για την ώρα…

Ο Καλαμπακιώτης άσσος, Κώστας Φορτούνης, υπέγραψε μια φανέλα του Ολυμπιακού για τον γιο της Προέδρου του NOSTOS, Nicolás Farace Tsardikos (δεν συμμετείχε φέτος στο ταξίδι). Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ποδοσφαιριστής είχε  δωρίσει, μερικά χρόνια πριν, στον NOSTOS, μια υπογεγραμμένη απ’ τον ίδιο, φανέλα του στην εθνική ομάδα.

Όπως όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι του κόσμου έχουν τις συλλογικές τους προτιμήσεις, έτσι και ο Nicolás συμπαθεί (δεν κρύβονται αυτά) τον Ολυμπιακό και την Ρίβερ Πλέιτ ενώ είναι μέγας φαν του Κώστα Φορτούνη, του «Μέσι της Ελλάδας», όπως εξήγησε η Πρόεδρος σε κάποιον Αργεντινό.

Η φανέλα αυτή βρίσκεται ήδη στο Μπουένος Άιρες και στα χέρια του Νίκου (μάλλον πήγε εκεί με κάποιο μέλος του γκρουπ μιας και η μητέρα του είναι ακόμη εδώ).

Εκεί όμως που όλοι οι Έλληνες, Ελλάδας και εξωτερικού, ομονοούν, είναι η εθνική ομάδα, γι’ αυτό έλαβαν ως δώρο και μερικές φανέλες του Συνδέσμου Φίλων της Εθνικής «Γαλανόλευκος Φάρος». Και οι φανέλες αυτές βρίσκονται ήδη στο Μπουένοος Άιρες.

Η παρουσία των ομογενών μας από τη χώρα του τάνγκο και του Μαραντόνα έδωσε χρώμα στον τόπο μας.

Ήταν από τις μέρες εκείνες που γεμίζουν τις καρδιές όλων, όχι μόνο των επισκεπτών, φως και Ελλάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr