Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας στη διαδικτυακή συνάντηση στη Σουτσεάβα Ρουμανίας

0 130

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στo πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2018-2021: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» και του εγκεκριμένου σχεδίου με τίτλο «Collaboration to Have Abilities as New Goals of Education: C.H.A.N.G.Ε.- Συνεργασία για την απόκτηση δεξιοτήτων ως νέοι στόχοι της Εκπαίδευσης», συμμετείχε διαδυκτιακά στην πέμπτη κινητικότητα της οποίας συντονίστρια χώρα ήταν η Ρουμανία και το σχολείο  στην πόλη Σουτσεάβα από τις 24 έως τις 28 Μαΐου 2021.

Πρόκειται για μια διακρατική συνάντηση, ως βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών από έξι διαφορετικές χώρες- Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα- διάρκειας 5 ημερών. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν τέσσερις καθηγητές και 11 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης Γυμνασίου: Ιωάννα Μπαλογιάννη, Δήμητρα Γκούτρα, Κωνσταντίνα Σιούλα, Ευαγγελία Παππά, Παντελής Ζαρόπουλος, Βασίλειος Παπαχρήστος, Κωνσταντίνα Κολοβού, Ευφροσύνη Λάιου, Κωνσταντίνα Αθανασούλα, Δημήτριος Παπανικολάου και Κωνσταντίνος Παναγιώτου . Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα ήταν η κα Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06,  ο κ. Λεβέντης Λεωνίδας, ΠΕ 87, η κα Ειρήνη Περουλάκη και η κα Αθανασία Νάτα, καθηγήτριες της Ειδικής Αγωγής.

Όλες οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα είχαν ως κύριο άξονα την ανάπτυξη των κοινωνικών και συνεργατικών δεξιοτήτων των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα  και ΕΕΑ και την προώθηση της ένταξης τους.

Περιληπτικά, οι ημέρες της εικονικής κινητικότητας (virtual mobility) κύλησαν ως εξής:

Τη Δευτέρα, 24 Μαΐου το ειδικό σχολείο CENTRUL ŞCOLAR DE EDUCAŢIE INCLUZIVĂ SUCEAVA μας καλωσόρισε διαδυκτιακά με τον ύμνο του σχεδίου μας. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν μέσω των εργαλείων padlet και linoit οι δημιουργίες των μαθητών με τα μηνύματα καλωσορίσματος και των συναισθημάτων τους. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας και στρατηγικές και μοντέλα μάθησης  ειδικής Αγωγής στο σχολείο της Ρουμανίας.

Την Τρίτη, 25 Μαΐου  συνεργατικά σε γκρουπ 2 ή 3 χωρών έγιναν μαθήματα στους τομείς της Τέχνης, Μουσικής, Γεωγραφίας και Ιστορίας. Ειδικότερα, η ομάδα των μαθητών μας παρουσίασε τις υπέροχες ζωγραφιές του Παρθενώνα που σχεδίασαν οι ίδιοι και παρουσιάσαμε τη βιογραφία του Μέγα Αλέξανδρου. Επίσης, κατασκευάστηκε ένας κοινός χαρταετός στον οποίο αποτυπώθηκαν όλες οι αξίες του σχεδίου.

Την Τετάρτη, 26 Μαΐου οργανώθηκε ένα κοινό μάθημα με την Ρουμανία με θέμα τα χειροποίητα, παραδοσιακά υφαντά. Οι μαθητές παρουσίασαν όμορφα υφαντά στον αργαλείο, κεντήματα, κουβέρτες, πλεκτά κτλ. Στη συνέχεια παρουσίασαν σε μορφή wordart τις δημιουργίες τους με θέμα τις δεξιότητες ζωής.

Την Πέμπτη,  27 Μαΐου, παρουσιάστηκαν οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών του Ρουμάνικου σχολείου. Ακολούθησε εικονική περιήγηση 1. στο εντυπωσιακό μοναστήρι Βορονέτ και 2. Στο Μουσείο του Αβγού. Τέλος, οι μαθητές ζωγράφισαν αβγά με κηρομπογιές και με ντεκουπάζ.

H τελευταία μέρα, Παρασκευή 28 Μαΐου, έκλεισε με αποχαιρετιστήρια μηνύματα  αναρτημένα σε padlet, ερωτηματολόγια αξιολόγησης και την απονομή των πιστοποιητικών.

Σίγουρα κρατήσαμε πολλές όμορφες εικόνες και χρήσιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες που βιώσαμε  έστω και εικονικά με τη  βοήθεια της τεχνολογίας.

Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06-Συντονίστρια Προγράμματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.