Την τιμητική τους σύνταξη χάνουν καλλιτέχνες – Ποιοί είναι

Ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων που δίδονται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες μειώνεται από 30 σε 15, ενώ το ύψος της σύνταξης περικόπτεται απ΄τα 837 στα 720 ευρώ.

0 158

Ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων που δίδονται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες μειώνεται από 30 σε 15, ενώ το ύψος της σύνταξης περικόπτεται απ΄τα 837 στα 720 ευρώ.

Ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων που δίδονται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες μειώνεται από 30 σε 15, ενώ το ύψος της σύνταξης περικόπτεται απ΄τα 837 στα 720 ευρώ.

Η πληροφορία ήρθε στο φως ύστερα από την κατάθεση νομοσχέδιου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή και παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο αφορά κυρίως στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναλυτικότερα ορίζεται η καταβολή σύνταξης ίσης τουλάχιστον με το 50% του τελευταίου μισθού σε όσους δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Μαρτίου μέχρι την 31 Μαΐου του 2013. Η προκαταβολή σύνταξης αρχίζει από τον Ιούνιο.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια ώστε διατάξεις του νόμου να αφορούν αναδρομικά τόσο τους συνταξιούχους που υπέβαλαν τα χαρτιά τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 όσο και εκείνους των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν από το 2012.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι μέγιστος χρόνος για την απονομή της σύνταξης θα μειωθεί από τους 12 στους 7 μήνες.

Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι αδρανείς καταθέσεις θα επί 20 έτη στις τράπεζες θα περνούν σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Κάθε Απρίλιο οι τράπεζες να αναφέρουν στο ΓΛΚ το ύψος των αδρανών καταθέσεων.

Ποιοι παίρνουν τιμητική σύνταξη

Ο Κυριάκος Κατζουράκης, η Βάσω Ψαράκη, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Δημήτρης Τυπάλδος, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Κλειώ Δενάρδου είναι μερικοί μόνο απ’ όσους τη λαμβάνουν, καθώς οι αιτήσεις που υπέβαλαν το 2011 εγκρίθηκαν από τη γνωμοδοτική επιτροπή αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, κι απομένει τώρα η επίσημη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως αναφέρεται στην «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με το ν. 3620/2007 που μεσούσης της κρίσης εφαρμόζεται κανονικά, αίτηση για τιμητική σύνταξη μπορούν να υποβάλουν οι πάντες: λογοτέχνες, μεταφραστές, δοκιμιογράφοι, σεναριογράφοι, εικαστικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, γελοιογράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, μουσουργοί, αρχιμουσικοί, χορογράφοι, χορευτές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μέχρι καραγκιοζοπαίχτες και καλλιτέχνες της παντομίμας και του κουκλοθέατρου. Δικαιούνται να τη ζητήσουν ακόμα κι αν παίρνουν σύνταξη από αλλού, καθώς προβλέπεται πλαφόν, ακόμα κι αν δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικά ένσημα ποτέ τους. Αρκεί να είναι ελληνικής καταγωγής ή να έχουν την ελληνική υπηκοότητα, να έχουν συμπληρώσει τα 65, ο μέσος όρος του εισοδήματός τους κατά την τελευταία τριετία να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και να έχουν προσφέρει, καθένας στον τομέα του, «διακεκριμένες υπηρεσίες».

Περνούν από επιτροπή

Η επιτροπή που εξετάζει σε πρώτη φάση τις αιτήσεις προεδρεύεται πάντα από μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κι επικεφαλής της εδώ και χρόνια είναι ο Θανάσης Βαλτινός, με τον Δημήτρη Μυταρά να τον αναπληρώνει. Το βασικό της κορμό αποτελούν ο εκάστοτε διευθυντής Γραμμάτων, Μουσικής, Θεάτρου, Εικαστικών του ΥΠΠΟ, ο τραγουδιστής Γιάννης Πετρόπουλος, η συγγραφέας Μέλπω Ζαρόκωστα, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, η ιστορικός τέχνης Εφη Στρούζα και η γλύπτρια Ολυμπία Φίκα.

Τιμητική σύνταξη παίρνουν ακόμη

Οι αιτήσεις που απασχόλησαν το 2011 τη διεύθυνση Εικαστικών ήταν 24 αλλά εγκρίθηκαν μόνο οι 8: των Μ. Μαστρογιάννη, Α. Ξένου, Ε. Ψαρώνη, Ν. Κακαδιάρη, Β. Ψαράκη, Β. Καρακατσάνη, Κ. Κατζουράκη και Παναγιώτη Στεφάνου. Εκείνες που υποβλήθηκαν στη δ/νση Θεάτρου ήταν 13 αλλά εγκρίθηκαν 4: των Γιάννη Μπουρνέλλη, Γ. Χαδίνη, Κ. Μαυροειδή και Α. Κατσιμιτσούλια.

Από τη δοεύθυνση Γραμμάτων εγκρίθηκε μόνο μία: του Βορειοηπειρώτη δασκάλου, μεταφραστή και ποιητή Ανδρέα Ζαρμπαλά, από τους βασικούς συντελεστές της ανθολογίας βαλκανικής ποίησης «Αίμος» που είχε εκδοθεί από τους «Φίλους του περιοδικού Αντί». Από τη διεύθυνση Μουσικής, τέλος, εκρίθηκαν οι αιτήσεις του τενόρου Δ. Στεφάνου, του βαρύτονου Θέμη Σερμιέ, του αρχιμουσικού Δημήτρη Τυπάλδου, των τραγουδιστών Μ. Βιολάρη, Λευτέρη Μυτιληναίου, Κ. Δενάρδου, των συνθετών Χριστόδουλου Χάλαρη και Γιώργου Θεοδοσιάδη, καθώς και δύο μελών της επιτροπής αξιολόγησης, του Γιάννη Γλέζου και του Γιάννη Πετρόπουλου, οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΠΟ, απήχαν από τη συνεδρίαση που τους αφορούσε.

protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.