Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου η 1η Γιορτή Λαδιού στην Αύρα Καλαμπάκας

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αύρας διοργανώνει στις 14 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 π.μ την 1η Γιορτή Λαδιού στην κεντρική πλατεία της Αύρας.

0 110

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αύρας διοργανώνει στις 14 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 π.μ την 1η Γιορτή Λαδιού στην κεντρική πλατεία της Αύρας.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αύρας διοργανώνει στις 14 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 π.μ την 1η Γιορτή Λαδιού στην κεντρική πλατεία της Αύρας.

Σκοπός της εκδήλωσης -ημερίδας είναι η προβολή του τοπικού ελαιολάδου το όποιο με βάση τις επιστημονικές αναλύσεις κρίνεται σαν ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Η εκδήλωση θα έχει ενημερωτικό – επιμορφωτικό χαρακτήρα καθώς θα υπάρξουν αναλύσεις, ομιλίες και επεξηγήσεις από επιστήμονες σχετικά με την θρεπτικότητα του γνήσιου ελαιολάδου..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

…………….

11.00 ΑΓΙΑΣΜΟΣ

11.15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΡΑΣ, ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

11.45 ΟΜΙΛΙΕΣ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.

13.00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ – ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΟΥΦΕ

1) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΕΚΤΕΙΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΛΑΔΙ.

2) ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΥΝΔΡΑΜΑΝ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

3) ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ.

4) ΕΚΠΡOΣΩΠΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ,ΦΟΡΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ Κα ΦΑΣΟΥΛΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΩΓΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK.

Πριν 4 περίπου δεκαετίες οι αγρότες της περιοχής μας, κατά συνέπεια και της Αύρας οι οποίοι κατά κύριο λόγο ασχολούνταν με την καπνοκαλλιέργεια, με το που τελείωναν οι αγροτικές δουλειές τον Οκτώβρη μήνα, ξεκινάγανε τότε δειλά δειλά και κατηφόριζαν προς την Πελοπόννησο και περισσότερο στην Κρήτη για το μάζεμα της ελιάς. Παρέες παρέες έφευγαν από το χωριό για συγκεκριμένα μέρη. Όταν τελείωναν την συγκομιδή της ελιάς, γύριζαν στο χωριό και εκτός από τα χρήματα που εισπράττανε φέρναν μαζί και δέντρα ελιάς. Τα πρώτα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν εκείνα τα χρόνια.

Βέβαια η καλλιέργεια δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη.

Τα περιβόλια ήταν μικρά, ο αριθμός των δέντρων επίσης μικρός κατά συνέπεια και η παραγωγή ελαιολάδου.

Προ 14-15 χρονών περίπου η ελιά άρχισε να γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη. σε συνδυασμό και με την εκμηδένιση σχεδόν της καπνοκαλλιέργειας αποτελεί σήμερα το υπ/αριθμόν 1 αγροτικό προϊόν της περιοχής. Αυτή την στιγμή στην Αύρα καλλιεργούνται και παράγουν λάδι πάνω από 75.000 ελαιόδεντρα, όταν το χωριό αριθμεί περί τους 400 κατοίκους μόνιμους.

Σημαντικό οικονομικό μέγεθος για το χωριό καθώς έχει ερευνηθεί – αναλυθεί η ποιότητα του ελαιολάδου.

Με την κατασκευή και λειτουργία 8 ελαιοτριβείων στην ευρύτερη περιοχή σαφέστατα και ενδυναμώνεται η άποψη περί της ποιότητας του, δεδομένου ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν αναγκάζονται να στοιβάξουν τις ελιές για μέρες και σε άσχημες συνθήκες, γεγονός που βοηθά στην ακόμα καλύτερα ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.