Τίμησαν τον Οπλαρχηγό Γρηγόρη Λιακατά στον Κλεινοβό Καλαμπάκας

0 1,579

Στον Κλεινοβό Καλαμπάκας έγινε σήμερα το πρωί η εκδήλωση τιμής στον Οπλαρχηγό και Στρατηγό της επαναστάσεως του 1821, Γρηγόρη Λιακατά.

Η εκδήλωση έγινε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Τρικάλων «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ» και τον Σύνδεσμο Αιτωλικιωτών Αττικής «ΛΙΑΚΑΤΑΣ» υπό τη αιγίδα της Π.Ο.Σ.Σ. και του Δήμου Μετεώρων  με τη συμμετοχή του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κλεινοβού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:

• 10:30 Μνημόσυνη Δέηση
• 11:00 Κατάθεση στεφάνων
• 11:15 Χαιρετισμοί – Ομιλία
• 11:30 Σαρακατσάνικοι παραδοσιακοί χοροί

Ο Γρηγόρης Λιακατάς ήταν ανάμεσα στους νεκρούς της Μάχης του Ντολμά, στις 28 Φεβρουαρίου 1826, που με 300 άντρες προσπάθησε να εμποδίσει την τουρκική εισβολή του Αιτωλικού.

Ο Γρηγόρης Λιακατάς γεννήθηκε γύρω το 1799 κατά άλλους στον Ασπροπόταμο και κατά άλλους στο Ξηρόμερο. Ήταν ο μεγάλος γιος του Θύμιου Λιακατά και τα αδέρφια του ήταν ο Μήτρος, ο Σωτήρης, ο Κώστας και η πολυτραγουδισμένη για την ομορφιά της Δέσπω που με την βία την πήρε ο Αλή Πασάς στο χαρέμι του.

Ο Θύμιος Λιακατάς ξεκαλοκαίριαζε στα βουνά των Τζουμέρκων και ξεκαλοκαίριαζε στο Καρβασαρά. Γύρω στο 1820 ο Αλή Πασάς αρπάζει την κόρη του, την πανέμορφη Δέσπω και για να εξευμενίσει την οικογένεια του διορίζει τον Γρηγόρη Λιακατά αρματολό στο Κλείνοβο του Ασπροποτάμου, που ανήκε στο αρματολίκι του Ν. Στουρνάρη.

Διαβάστε περισσότερα εδω

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.