Τι πραγματικά συμβαίνει στη Σαγκάη – Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί

0 718

Τι συμβαίνει τελικά στη Σανγκάη; Οι οργουελικές σκηνές απίστευτης δυστοπίας προκαλούν σοκ. Η βία των κινεζικών αρχών είναι αδιανόητη.

Θεωρίες ότι οι Κινέζοι έχουν εντοπίσει μια πολύ πιο επιθετική παραλλαγή του κορωνοϊού ή κάποιον άλλον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό διασπείρονται με ταχύτητα φωτός. Μήπως μας κρύβουν κάτι οι Κινέζοι; Άλλωστε και στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν καθυστερήσει να ανακοινώσουν την έλευση του κορωνοϊού. Κανείς επίσημος φορέας, πάντως, δεν επιβεβαιώνει αυτές τις θεωρίες. Ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ούτε διεθνείς εμπειρογνώμονες, ούτε οι αρχές Υγείας της Κίνας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, που ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, μιλά στο iefimerida.gr για το τι συμβαίνει τελικά στην Κίνα.

Όπως εξηγεί, η πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid-19, που έχει επιλέξει το Πεκίνο, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων (κινεζικά εμβόλια, χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των υπέργηρων), οδήγησαν στη σημερινή εικόνα. Τονίζει δε ότι η έξαρση των κρουσμάτων στη Σαγκάη και σε μερικές άλλες περιοχές οφείλεται στην επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον 2.

Μόσιαλος: Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Όμικρον 2 -Μονοκλωνικά και αντιικά

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά επίσης για την αλλαγή στρατηγικής της παγκόσμιας κοινότητας έναντι της πανδημίας, ιδίως δε έναντι της μετάλλαξης Ομικρον 2.

«Τα περισσότερα από τα μονοκλωνικά που έχουμε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικά ως προς την Όμικρον δύο. Υπάρχουν όμως καινούργια μονοκλωνικά της Astra Zeneca, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν ως προληπτική-προφυλακτική αγωγή σε ανοσοκατεσταλμένους και σε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί σε εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της AstraZeneca φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικός απέναντι στα στελέχη της Όμικρον. Εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον EMA και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να διατεθούν και στη χώρα μας», τονίζει.

 

Τελικά, τι συμβαίνει στην Κίνα; Είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασθέντων;

Τα ποσοστά στην Κίνα είναι υψηλά. Το 88,1% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο σε σύγκριση με το 59,2% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Ωστόσο, μόνο το 50% των άνω των 80 στην Κίνα έχουν εμβολιαστεί. Στην Κίνα οι άνω των 80 ετών -λόγω χαμηλού προσδόκιμου ζωής- αντιστοιχούν σε 27.000.000 ανθρώπων, άρα 13-14 εκατομμύρια ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας πληθυσμός δηλαδή μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδος.

Υπάρχει ανησυχία με την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων;

Φαίνεται από τις μελέτες που έχουν γίνει ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι αποτελεσματικά αλλά μάλλον λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον σε σύγκριση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Τι προκάλεσε, λοιπόν, αυτή την αύξηση κρουσμάτων και την ανησυχία των κινεζικών αρχών;

Οι κινεζικές αρχές αλλά και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες αποδίδουν την έξαρση στην επέκταση της ΒΑ.2, δηλαδή της υποπαραλλαγής 2 της Ομικρον. Να επισημάνουμε ότι οι Κινέζοι από την αρχή της πανδημίας είχαν πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων της νόσου covid-19 και εφάρμοσαν αυστηρά κατασταλτικά μέτρα την τελευταία διετία. Με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα να μην έχει εκτεθεί καθόλου στον ιό και η προστασία που είχαν αναπτύξει στην Κίνα να προέρχεται μόνο από τους εμβολιασμούς. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει μετά το εξάμηνο, αν δεν υπάρχει και ανοσία στον πληθυσμό λόγω της έκθεσης στον κορωνοϊό -όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες- τότε η επέκταση της πανδημίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη στις χώρες με πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο του Covid-19 όπως η Κίνα.

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου στο iefimerida.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.