Τι δε θα μπορούμε να αγοράζουμε πλέον από το σούπερ μάρκετ

0 910

Την απαγόρευση της πώλησης διαρκών αγαθών, όπως είδη ένδυσης-υπόδησης, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, από τα σούπερ μάρκετ αποφάσισε η κυβέρνηση.

Μετά από σχετικό αίτημα των εμπόρων, για την «αποτροπή δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για δεύτερη φορά σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων» για όσο διάστημα διαρκεί το lockdown, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε τη σχετική απόφαση.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, σκοπός είναι να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, καθως τίθεται πια θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Επίσης η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου από 9:00 έως 17:00.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 11/11/20 και για όσο διαρκεί το lockdown, απαγορεύεται στα σούπερ μάρκετ η πώληση:

 • ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού
 • τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας 
 • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων 
 • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα, καθώς σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα
 • βιβλίων 
 • παιχνιδιών κάθε είδους
 • ενδυμάτων, με εξαίρεση τα καλσόν
 • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

Το ίδιο μέτρο μπήκε σε ισχύ και στη Γαλλία, μετά την επιβολή lockdown. H κυβέρνηση Μακρόν αποδέχτηκε το αίτημα των εμπόρων και απαγόρευσε την πώληση ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών ειδών και βιβλίων στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σεβόμενο τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, από την πώληση από τα σούπερ μάρκετ βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, την ώρα που τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά καταστήματα έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αποφάσισε να απαγορεύσει κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την πώληση των ειδών αυτών με λιανική πώληση από τα σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να εξασφαλίσει ισορροπία και ισονομία στην αγορά. Στόχος μας όταν τελειώσει όλος αυτός ο εφιάλτης είναι να είμαστε όλοι εδώ με υγιείς επιχειρήσεις και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Έχει έλθει η ώρα να συνεννοηθούμε πολιτισμένα για να πάμε όλοι μαζί μπροστά», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, για να στηρίξει τον κλάδο. 

O υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, ακόμη, ότι στο σχέδιο νόμου, που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής, θα υπάρχει διάταξη, η οποία δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες 6 ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν, δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο ή Κυριακή.

star.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.