Θεοδωρίδου: 4η δόση στους άνω των 70 και στους 60άρηδες με υποκείμενα νοσήματα

0 424

ο πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ανέλυσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση συνίσταται για τους άνω των 70 ετών και για τους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα, διευκρινίζοντας ότι το όφελος δεν είναι σημαντικό για τους υγιείς νεότερους ανθρώπους, Τόνισε, ώστόσο, ότι οι κάτω των 60 που αντιμεωπίζουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι σε επαφή με τους γιατρούς τους και να πάρουν κατευθύνσεις.

Την ενηνέρωση ξεκίνησε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της 4ης δόσης και σε ποιες ηλικίες είναι απαραίτητη:

«Στις 3 Μαΐου, η Επιτροπή είχε διατυπώσει τη σύσταση εμβολιασμού με 4η δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 3η δόση. Όσοι έχουν νοσήσει, δεν έχουν ανάγκη αναμνηστικής δόσης.

Τώρα, στα τέλη Ιουνίου, επειδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, παρατηρείται αυξημένος αεριθμός μολύνσεων, οι οποίες λόγω του εμβολιασμού, δεν αποδίδουν σοβαρές ασθένειες.

Συνιστούμε την 4η δόση σε άτομα άνω των 70 και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Για τους κάτω των 60, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δεν είναι απαραίτητη η 4η δόση. Ωστόσο, οι κάτω των 60 θα μπορούν να επιλέγουν τον εμβολιασμό, μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους και εφόσον το επιθυμούν,

Τα εμβόλια έχουν δουλέψει πολύ καλά και το βλέπουμε στους αριθμούς. Εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που μας προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος, για τις ευάλωτες ομάδες, να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο. Ελπίζω να το έχουμε, αλλά πάντα βαδίζουμε με τα δεδομένα που έχουμε».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε στο συγκεκριμένο θέμα ότι η Ελλάδα θα έχει τα νέα εμβόλια όταν βγουν, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπε η κυρία Θεοδωρίδου για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Αναφερόμενος στην εμπιστοσύνη προς την Επιτροπή, χαρακτήρισε άδικη την αντιμετώπισή της, λέγοντας πως οι αποφάσεις ελήφθησαν πολύ γρήγορα και βοήθησαν στην ανάκρουση των τελευταίων παραλλαγών της νόσου. «Να μην είμαστε τόσο εύκολοι στην κριτική, διότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν βοηθήσει και έχουν υιοθετηθεί από πολλές άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η 4η δόση δεν αφορά τον υγιή νεότερο πληθυσμό. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να μιλάνε με τους γιατρούς τους και να λαμβάνουν συμβουλές.

Τόνισε, δε, ότι δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπλοκάρει όλες τις μεταλλάξεις και για τον λόγο αυτόν υπάρχει προβληματισμός για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: skai.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr