Θεματική Εβδομάδα 2018 – 2019 στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας με θέμα «Δημοκρατική συνύπαρξη και ανθρώπινα Δικαιώματα»

0 5,802

Η Θεματική εβδομάδα υπό την ομπρέλα «ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ξεκίνησε με την Θεματική ενότητα «Κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια» με άξονες τους: «Ενημερώνομαι, Ευαισθητοποιούμαι, Προστατεύομαι, Προλαμβάνω».

Μία μέρα αφιερώθηκε στους θεματικούς άξονες: α) «Διατροφή και ποιότητα ζωής»  β) «πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων». Οι μαθητές μυήθηκαν στα μυστικά της υγιεινής διατροφής στις γευστικές συνήθειες του τόπου και στην αξία του …όχι απλώς τρέφομαι… αλλά συντρέφομαι, παίρνοντας το πρωινό τους στο σχολείο. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές υπερτονίζοντας το άσκηση και υγεία και το «νους υγιής εν σώματι υγιές».

Οι τρεις μέρες που ακολούθησαν περιείχαν βιωματικά (πχ. μελέτες περίπτωσης) ομαδοσυνεργατικά μαθήματα από το «Living Democracy» υλικό από την πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο θεματικό άξονα  «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα».  Η προσέγγιση έγινε με τη γνωριμία της Οικουμενικής  Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και του χάρτη των Δικαιωμάτων του παιδιού. Στη συνέχεια οι μαθητές αφού συνειδητοποίησαν την ύπαρξη κοινωνικών ανισοτήτων,  εθνικών, θρησκευτικών έμφυλων διακρίσεων και στερεότυπων, πήραν θέση αποκρυστάλλωσαν άποψη τοποθέτησαν τον εαυτό τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και προετοιμάστηκαν ως ενεργοί πολίτες να δρουν.

Τεράστια η συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα»  οι οποίοι μέσα από την παρουσία-παρουσίαση του εκπροσώπου τους κου Θανάση Σπυράτου έδωσαν βιωματικά πραγματικό νόημα στις λέξεις-αξίες ανιδιοτέλεια, προσφορά, συνύπαρξη, αλληλεγγύη, αγάπη, αποδοχή, συνεργασία, νοιάξιμο, ενσυναίσθηση, εθελοντισμός, ανωτερότητα, δικαιοσύνη, καλοσύνη, ανθρωπιά…… και απέκτησαν την πραγματική  τους σημασία… γιατί «Το αληθινό και το δίκαιο έχουν απ΄τη φύση τους μεγαλύτερη δύναμη απ΄το ψέμα και το άδικο» – Αριστοτέλης.

Έκπληκτοι όλοι μας από αυτή τη συνάντηση, μαθητές και εκπαιδευτικοί, που τα οφέλη της δεν τα μετράει μόνο ο νους αλλά και το συναίσθημα!!!

Ευχαριστούμε θερμά  το «Χαμόγελο του παιδιού» για την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στην αντιμετώπιση και πρόληψη  του σχολικού εκφοβισμού.

Η εβδομάδα μας έκλεισε με το διαγωνισμό καλύτερης αφίσας κολάζ με θέμα τα «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενθουσιώδης. Πολλά πολλά συγχαρητήρια σε όλους μας τους μαθητές.

Επίσης ευχαριστούμε όλους τους φορείς και τους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν να υλοποιηθεί η θεματική εβδομάδα.

Οι Συντονιστές της Θεματικής Εβδομάδας Βασίλειος Παππάς, Μεταξούλα Μανάφα, Βάια Σαμαρά

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τις επιχειρήσεις και καταστήματα της περιοχής και της πόλης για την προθυμία τους να συμβάλλουν με χορηγίες  στην πραγματοποίηση της δράσης «Υγιεινό πρωινό», στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας ,που υλοποιήθηκε στο σχολείο από 20 έως 23/5.

Γαλακτοβιομηχανίες ΤΡΙΚΚΗ (γάλα) και ΟΛΥΜΠΟΣ (χυμούς), Αρτοποιείο κ. Γεωργίου Τσουμπέκου, Αρτοποιείο αδελφών Παπαπούλιου, Αρτοποιείο κ. Γεωργίου Βαβίτσα, Γαλακτοκομικά κ. Αικατερίνης Βλαχογιάννη (γιαούρτι), Κρεοπωλείο-Αλλαντικά κ. Δημητρίου Αλιάγα (κασέρι), Κατάστημα κ. Νώντα Μουλά (δημητριακά), Μίνι μάρκετ κ. Γρηγόρη Χαρτόπουλου.τους παραγωγούς κ. Μαρία Παπαδοπούλου και κ. Βασίλειο Κόρδα (μέλι), το Οπωροπωλείο κ. Δημητρίου Τζιουφέτα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.