Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Διάβας

0 1.178

Τελέστηκαν σήμερα υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Διάβας.

Μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν στους πιστούς αναμνηστικά των εγκαινίων και εδέσματα από τις κυρίες των Επιτροπών της ενορίας ενώ στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού χόρεψαν τμήματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διάβας (ΜΕΕΣ).

Κατόπιν αποφάσεως του Μητροπολίτη κ.κ. Θεοκλήτου, ο εν λόγω Ιερός Ναός θα είναι αφιερωμένος, εκτός της μνήμης του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού, και στην μνήμη των τριών Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν τοπικούς Αγίους και είναι οι εξής:

Α. Ιερομάρτυς Κωνσταντίνος (από την Περιστέρα)

Β. αναγνώστης Αθανάσιος (από την Θεόπετρα) και

Γ. Πολύζος ή Πολυζώης (από την Διάβα).

Η μνήμη τους θα τιμάται στο εξής κατά την Ε΄ Κυριακή των νηστειών εκάστου έτους (σύμφωνα και με την αρχαία συνήθεια της Εκκλησίας, κατά την οποία η θέσπιση κάποιας εορτής ορίζεται να τελείται την ημέρα αναμνήσεως των εγκαινίων του Ναού) στον Ιερό Ναό Αγίου Πανελεήμονος και τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Οι τρεις τοπικοί Νεομάρτυρες.

Τις πληροφορίες για το μαρτύριό των τριών αυτών Νεομαρτύρων τις αντλούμε από χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων του 18ου αιώνος, στο οποίο γίνεται αναφορά ότι οι συγκεκριμένοι Νεομάρτυρες, ἀδίκως κρεμασθέντες, μαρτύρησαν για την πίστη τους πιθανόν μεταξύ των ετών 1767-1770. Η χειρόγραφη σημείωση με τα ονόματά τους συνοδεύεται από ένα μεγαλυνάριο προς τιμήν τους, το οποίο αναφέρει (sic):

«Δεῦται ευφῖμισόμεν ει πιστεὶ

τοὺς τρεῖς αθλοφώρους τῶν πολίζο πρεβεντινόν

και τον παπᾶ κώστα τον τζαισινῶν

σιν αθανἀσίου εκ κῶμις κωβελτζίου

αδίκως κρεμαστέντες πάνταις τιμίσομεν».

Οι τρεις τοπικοί Νεομάρτυρες αποτελούν το νέο στολίδι της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, πλαισιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες Αγίους της. Η αγία μας Εκκλησία έχει αναδείξει στο διάβα των αιώνων πλήθος Αγίων, Οσίων, Μαρτύρων και Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς βάλσαμο, αποκούμπι και σημείο της θεϊκής παρουσίας. Είναι ένα σημάδι ότι ο Τριαδικός Θεός ποτέ δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο , και πάντοτε κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.