Τα υπομνήματα που έδωσαν στον Τέρενς Κουίκ οι Γιάννης Κουρούπας και Ηλίας Μαυραγάνης – Διαβάστε τι αναφέρουν

Φακέλους με μια σειρά από αιτήματα και παρατηρήσεις σχετικά με το τουριστικό προϊόν που αντιπροσωπεύουν απέδωσαν οι κ.κ Γιάννης Κουρούπας και Ηλίας Μαυραγάνης, στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμπάκα την Πέμπτη το απόγευμα.

0 414

Φακέλους με μια σειρά από αιτήματα και παρατηρήσεις σχετικά με το τουριστικό προϊόν που αντιπροσωπεύουν απέδωσαν οι κ.κ Γιάννης Κουρούπας και Ηλίας Μαυραγάνης, στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμπάκα την Πέμπτη το απόγευμα.

Φακέλους με μια σειρά από αιτήματα και παρατηρήσεις σχετικά με το τουριστικό προϊόν που αντιπροσωπεύουν απέδωσαν οι κ.κ Γιάννης Κουρούπας και Ηλίας Μαυραγάνης, στον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμπάκα την Πέμπτη το απόγευμα. 

Το έγγραφο του κ. Γιάννη Κουρούπα, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Τρικάλων που αναγράφει τις προτάσεις για την αναβάθμιση του τουρισμού στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα έχει ως εξής:

Α. Σηματοδότηση των Μετεώρων με ειδικές πινακίδες της UNESCΟ (ΚΑΦΕ ΧΡΩΜΑ ) με αναγραφή της λέξης ΜΕΤΕΟRΑ και της χιλιομετρικής απόστασης οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου της χώρας όπως

Αερολιμένας Αθηνών

Λιμένας Πειραιά, Πάτρα, Βόλος, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη

Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης,

Εγνατία οδός.

Β. Με νομοθετική ρύθμιση να εισηγηθεί ο εκπρόσωπος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ορισθεί τέλος επίσκεψης 1€ στην είσοδο των Μετεώρων ώστε να μπορεί ο Δήμος να έχει έσοδα για τουριστικές υποδομές

Τουαλέτες στα Μετέωρα

Μεγάλα ετήσια φεστιβάλ και συνέδρια, θεματικά πάρκα κτλ.

Γ. Απεμπλοκή του προγράμματος και του κονδυλίου στην περιφέρεια αλλά και στο υπουργείο για την ψηφιοποίηση των Μετέωρων, μουσείο Καλαμπάκας.

Δ. Να ζητηθεί η μείωση των φόρων του Αερολιμένα Αθηνών ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό το αεροδρόμιο μιας και το 80%των επισκεπτών έρχονται από την Αθήνα (περιηγητικός τουρισμός)

Με εκτίμηση

Γιάννης Κουρούπας

 

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Ηλία Μαυραγάνη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

1. Τουρισμός: Δεν υπήρξε ποτέ σταθερή, Εθνική, αλλά και τοπική στρατηγική. Όλα γίνονται στη τύχη. Από την Ελλάδα πέρασε τουρισμός μεσαίου, υψηλού και πολύ υψηλού επιπέδου. Δεν καταφέραμε να τους κρατήσουμε. Ο τουρισμός που έχουμε σήμερα είναι σε μεγάλο ποσοστό φτηνός και τουρισμός προσφορών.

Όχι μόνο καταλαβαίνουμε, αλλά έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την κατάσταση της χώρας τα τελευταία 2 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις εστίασης, στην Καλαμπάκα αλλά και σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, που παρέχουν υπηρεσίες προς τουριστικούς πράκτορες και tour operators, στον περιηγητικό τουρισμό, καταρρέουν.

Ο τουρισμός σε μας, το 2011 σε αντίθεση με τον τουρισμό διακοπών, είχε πτώση από 20-40%.

Το 2012 επίσης 20-40%.

Από το Νοέμβριο 2012 έως σήμερα, υπάρχει μία πτώση στον παραδοσιακό χειμωνιάτικο εισερχόμενο τουρισμό μας, που φτάνει το 70-80%, κάτω από κάθε άλλη χρονιά των τελευταίων 20 ετών τουλάχιστον.

Διατηρούμε τις μέχρι χθές υγιείς επιχειρήσεις μας και νυν ζημιογόνες, με ότι οικονομίες υπήρχαν, με κόπους και θυσίες ετών. Μετά τι;

2. Εστίαση: Στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, υπάρχει γαστρονομικός τουρισμός, οινοποιητικός, αμπελουργικός κ.λ.π.. Στην Ελλάδα τα εστιατόρια, και μάλιστα αυτά που βρίσκονται σε τουριστικά αναπτυγμένα μέρη και παρέχουν υπηρεσίες καμιά φορά αποκλειστικά στον τουρισμό, δεν θεωρούνται καν τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ενταχτούμε σε τυχόν προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης. Ο ΕΟΤ αλλού τυρβάζει.

Αντιθέτως κάποια καταστήματα λαϊκής τέχνης που πουλάνε κινέζικα τσολιαδάκια, κομπολογάκια κ.λ.π., θεωρούνται τουριστικές επιχειρήσεις, με όλα τα ευεγερτήματα των επιδοτήσεων, ενισχύσεων, προγραμμάτων κ.λ.π.

Υπάρχει μία κατηγορία εστιατορίων, που βρίσκονται σε τουριστικά μέρη, σε όλη την επικράτεια και συνεργάζονται με tour operators και τουριστικούς πράκτορες με προπληρωμένα πακέτα διατροφής, σε ποσοστό που φτάνει το 80 και 100% του συνολικού τους τζίρου. Δηλαδή στα συγκεκριμένα πακέτα οι τουριστικοί πράκτορες κλείνουν στα ξενοδοχεία με πρωινό ή ημιδιατροφή και στα τοπικά εστιατόρια το δεύτερο προπληρωμένο φαγητό με έκδοση τιμολογίων . Οι τιμές είναι κλειστές, ισχύουν για ένα χρόνο αν και τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, οι τιμές πηγαίνουν προς τα κάτω με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επίπεδα προ του 1995.

Τα εστιατόρια αυτά προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες, προβάλλουν επάξια την Ελληνική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, τα περισσότερα βρίσκονται στην περιφέρεια και στηρίζουν την τοπική ανάπτυξη, στην ηπειρωτική Ελλάδα δε, η οποία σημειώνει σοβαρή τουριστική πτώση, παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο.

3. Φπα 23%, που τελικά είναι 27%: Φπα είναι ο φόρος στην προστιθέμενη αξία. Τα τρόφιμα που αγοράζουμε έχουν φπα 13%. Εμείς επιβαρυνόμαστε με ΦΠΑ 23% στην αξία που προσθέτουμε σ’ ένα προϊόν, αλλά και 10% επιπλέον στις αγορές μας, λόγω της διαφοράς του ΦΠΑ. Αυτό δίνει μία συνολική επιβάρυνση στο συνολικό ΦΠΑ κατά 3 περίπου μονάδες.

Παράδειγμα: Αν αγοράσουμε από την αγορά μία φιάλη νερό 1 ευρώ (13% ΦΠΑ) και θεωρητικά την πουλήσουμε 1 ευρώ (23% ΦΠΑ), μπαίνουμε μέσα 10%. Δηλαδή σε κάθε 1 ευρώ που αγοράζουμε, επιβαρυνόμαστε κατά 10%.

Στα ξενοδοχεία δε, όπως φαίνεται και παρακάτω, κάθε 1 ευρώ αγοράς τροφίμων, επιδοτείται με 6,5%. Γιατί άραγε όχι και στα εστιατόρια τουρισμού; Μήπως γιατί είναι μικρές Ελληνικές επιχειρήσεις, άρα και μικροτέρων συμφερόντων;

Με την καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Πολλά εστιατόρια του κλάδου μας, βρίσκονται με συμβόλαια στα χέρια με κλειστές τιμές, προς tour operators, για δεκάδες χιλιάδες γεύματα.

Οι tour operators, όχι μόνο δεν πληρώνουν τη διαφορά του ΦΠΑ, αλλά ζητούν νέες μειώσεις τιμών, παρ’ όλο που οι τιμές στη χοντρική έχουν φτάσει σε επίπεδα πρό του 1995!!!

Στα ξενοδοχεία το ΦΠΑ είναι στο 6,5% στα δωμάτια και 23% στην εστίαση.

Το ΦΠΑ εστίασης όμως στα ξενοδοχεία εφαρμόζεται σε συμβολικό τίμημα επί του ποσού του γεύματος (π.χ. στην ημιδιατροφή, στο 15% της συνολικής τιμής που πληρώνει ο πελάτης), με αποτέλεσμα τώρα που είναι ο ΦΠΑ εστίασης στο 23% , να φτάνει στα ξενοδοχεία, κάτω από το 1/3 της αξίας, δηλαδή 6-9%.

Για παράδειγμα: Σ΄ ένα ξενοδοχείο 4*, που πληρώνει ένας τουριστικός πράκτορας 80 ευρώ κατά μέσον όρο για ένα δίκλινο δωμάτιο με ημιδιατροφή (2 πρωινά γεύματα και 2 μεσημβρινά ή βραδινά), ο ΦΠΑ 23% υπολογίζεται στο 15% της συνολικής τιμής, δηλαδή στα 12 ευρώ και στο υπόλοιπο τίμημα 6,5%. Θεωρείται δηλαδή ότι με 12 ευρώ μπορεί κανείς να φάει 2 πρωινά και 2 βραδινά γεύματα πλήρη, σε 4 άστερο ξενοδοχείο. Αν είναι δυνατόν!!!

Η διάκριση αυτή, θεωρούμε ότι είναι άδικη, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, και δεν υπάρχει ισονομία .

Είναι δυνατόν, οι ίδιες υπηρεσίες εστίασης το βράδυ π.χ., να προσφέρονται στα ξενοδοχεία, προς τον ίδιο πελάτη tour operator, με ΦΠΑ το ¼ του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται στα εστιατόρια την ίδια μέρα το μεσημέρι.

Το ίδιο προϊόν, προς τον ίδιο πελάτη με διαφορετικό ποσοστό ΦΠΑ!!!

4. Ανταγωνισμός και ανάπτυξη.

Σας επισημαίνω ότι οι τιμές μας στη χοντρική ανταγωνίζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και χώρες των Βαλκανίων, παρ’ όλο που το ΦΠΑ στις ανταγωνίστριες χώρες είναι κάτω από 10%. Οι υπηρεσίες μας δε, είναι σαφώς καλύτερες.

Επίσης το 10% της τελευταίας αύξησης του ΦΠΑ, αντιστοιχεί σε μία μικρή επιχείρηση, στο 40-50% της μισθοδοσίας του προσωπικού. Δηλαδή μόνο για την αύξηση αυτή του ΦΠΑ θα πρέπει να κάνουμε 40-50% περικοπές στο προσωπικό;

Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος προς τις μικρές επιχειρήσεις και η προσπάθεια εξαφάνισής τους.

Η όποια πραγματική ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τις μικρές επιχειρήσεις.

5. Τέλη παρεπιδημούντων 0,5%: Ζητάμε τη κατάργηση του 0,5% στο τζίρο των επιχειρήσεών μας, διότι απλά δεν εισπράττεται.

Επίσης ολική διαγραφή ή κούρεμα κατά 80% τουλάχιστον των χρεών μέχρι σήμερα από το τέλος αυτό, που ήταν 2% και τα τελευταία χρόνια έγινε 0,5%.

Εναλλακτικά διαγραφή των υπέρογκων τόκων και ρύθμιση του υπολοίπου για 180 μήνες, διότι απλά ουδέποτε εισπράχτηκε αυτό το τέλος από τους πελάτες μας.

6. Πνευματικά δικαιώματα: Απαράδεκτο τη στιγμή που καταρρέουν οι επιχειρήσεις εστίασης, να έχουμε και την ΑΕΠΙ, ΕΡΑΤΩ κ.λ.π., να επιμένουν στις υπέρογκες αμοιβές των καλών ετών.

Ζητάμε μείωση τουλάχιστον κατά 80%.

Είμαστε ο μόνος κλάδος της οικονομίας που κάθε χρόνο πρέπει να θεωρούμε τις άδειες μουσικών οργάνων, δηλαδή για τη μουσική που παίζουμε με cd ή ραδιόφωνο για καθαρά εισπρακτικούς λόγους από τους Δήμους, κάποιων παραβόλων, η δε Αστυνομία, εκτελώντας χρέη εισπρακτικής εταιρείας, σε περίπτωση μη έγκαιρης θεώρησης να μας στέλνει στα δικαστήρια με μηνύσεις, λες και είμαστε εγκληματίες. Απαράδεκτο!

7. Φοροδιαφυγή: Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι, με τη στοχοποίηση και τον διασυρμό των καταστημάτων εστίασης για φοροδιαφυγή, όταν η πεποίθησή μας και σύμφωνα με μελέτες, η φοροδιαφυγή στα καταστήματα αυτά δεν είναι πάνω από 3- 5% επί του συνόλου της φοροδιαφυγής.

Ας γίνει χαρτογράφηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει και θα εκπλαγούμε, ας οργανωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορούν να ελέγχουν τις μεγάλες αλλά και τις πολυεθνικές εταιρείες για το πώς φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν, τα καύσιμα κ.λ.π. και ας αφήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, που στο κάτω- κάτω της γραφής αν είχαν κέρδος από φοροδιαφυγή, δεν θα κλείνανε κατά δεκάδες χιλιάδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρω πολυεθνική που αγκαλιάζει η κυβέρνηση για δήθεν επενδύσεις, επειδή θα δώσει κάποιους κωδικούς προϊόντων, φασόν στην Ελλάδα, να παρουσιάζει στην Ελλάδα που λειτουργεί μονοπωλιακά, 1,5% κέρδη επί του τζίρου, όταν η μητρική στο εξωτερικό παρουσιάζει πάνω από 15%.

Τα κανάλια δε, και κάποια παπαγαλάκια δημοσιογράφοι, ας ψάχνουν λίγο περισσότερο τα θέματα και να μην πνίγουν τη πραγματικότητα.

Σε όλα τα κανάλια έχω στείλει προσωπικά, το θέμα με το φπα, αλλά αυτοί όταν μιλάνε για εστίαση, δείχνουν μόνο τα σουβλατζίδικα.

Ας σταματήσουν οι πολιτικοί, τα καραγκιοζιλίκια, να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και να στρέφουν τα φώτα από πάνω τους και να ενοχοποιούν τον απλό λαό και μικροεπιχειρηματία για το κατάντημα της χώρας, να μην πληρώνει λέει ο πελάτης αν δεν έχει απόδειξη, λες και με απόδειξη αν δεν θέλει να πληρώσει πληρώνει. Να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε. Ντροπή!

Ας σταματήσει το δούλεμα για τον διεφθαρμένο λαό. Διεφθαρμένοι όπως αποδεικνύεται είναι οι πολιτικοί και η πολιτική.

Πελάτης μου, επιχειρηματίας εστιατορίων, στη μη διεφθαρμένη Γερμανία δηλώνει τον μισό του τζίρο και παίρνει τιμολόγια για τις μισές του αγορές.

Εμείς στη διεφθαρμένη Ελλάδα και να θέλουμε δεν μπορούμε να το κάνουμε, ούτε κατά διάνοια.

8. Κρουαζιέρες: Τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τεράστια συμφέροντα.

Καράβια 5- 10.000 ατόμων, εκτός από τα 2,70 κατ’ άτομο περίπου λιμενικά, πληρώνουν φπα; Αν ναι πόσο; Πληρώνουν φόρους; Προμήθειες από πού κάνουν; Πόσο επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και πόσο τον υδάτινο πλούτο; Προσωπικό από πού έχουν; Βοηθάνε στη βιώσιμη ανάπτυξη;

9. Τουριστική εκπαίδευση: Ανύπαρκτη, τουλάχιστον στην Καλαμπάκα. Ουδέποτε υπήρξε σχολή εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης προσωπικού τουριστικών υπηρεσιών.

Ότι αποτέλεσμα παρουσιάζουμε, είναι με προσωπικές θυσίες. Τα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ενοχοποιημένα και υποβαθμισμένα.

10. Τέλη, χαράτσια, φορολογικά κίνητρα: Δραστική μείωση από τους Δήμους για τις επιχειρήσεις τουρισμού, των δημοτικών φόρων και τελών καθώς και μείωση της τιμής του νερού.

Κατάργηση από τη πολιτεία, του χαρατσιού της ΔΕΗ, του τέλους επιτηδεύματος καθώς και δημιουργία φορολογικών κινήτρων για ανακοπή της πτώσης και πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ηλίας Μαυραγάνης

Εστιάτορας

Πρώην πρόεδρος εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr