Τα μέτρα της κυβέρνησης: Επίδομα 800 ευρώ για 500 χιλιάδες εργαζόμενους

0 719

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας αναστέλλονται λόγω αναγκαστικού κλεισίματος εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων εξαιτίας του κορωνοϊου θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους.

Μειώνεται το ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια και γάντια.

Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ και δέσμη πρωτοβουλιών για την στήριξη εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοιού ανακοινώνουν τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας.

Για το πακέτο που ανακοινώνεται ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε νωρίτερα: “Το ένα δισ. ευρώ θα πάει προς τις επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο ένα δισ. σε 700.000 εργαζόμενους. Όταν λέμε εργαζόμενους εννοούμε τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και πολίτες οι οποίοι έχουν δικές τους δουλειές”.

Συγκεκριμένα τα μέτρα αφορούν:

στην παράταση αποπληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,

την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μισθωτούς που μένουν προσωρινά χωρίς μισθό λόγω των περιοριστικών μέτρων,

τη διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και

την θέσπιση των πρώτων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Για τις επιχειρήσεις, τα μέτρα ενίσχυσης θα δοθούν με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Για τους εργαζόμενους που θα μένουν χωρίς δουλειά αναμένεται να δίδονται επίδομα 400 ευρώ ανά μήνα (αναλογία για τον Μάρτιο) ύστερα από ηλεκτρονική αίτηση ενώ θα διευρυνθούν οι παρατάσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερις και τρεις μήνες αντίστοιχα ώστε να καλυφθούν και οι εταιρείες και οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση εσόδων.

athensmagazine.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.