Συζητούν για το κυνήγι στο ΣτΕ

Την αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος που ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία καθορίζονται η κυνηγητική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό εξέτασε σήμερα το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

0 206

Την αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος που ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία καθορίζονται η κυνηγητική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό εξέτασε σήμερα το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος που ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία καθορίζονται η κυνηγητική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό εξέτασε σήμερα το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης η σύμβουλος Επικρατείας, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, εισηγήθηκε να απαγορευθεί πανελλαδικά το κυνήγι για όλων των ειδών τα θηράματα μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου που έχει καθοριστεί την 28η Φεβρουαρίου 2010, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πρόσφατες μελέτες για τις επιπτώσεις του στα θηράματα.

Η κ. Γκορτζολίδου ανέφερε ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμοι όροι έκδοσης της προσβαλλόμενης απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η απόφαση βασίσθηκε σε μελέτες που περιλάμβαναν στοιχεία παλαιότερων ετών και όχι πρόσφατα.

Σύμφωνα με την Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος δεν έγινε καμία ειδική έρευνα για τις επιδράσεις που θα έχει το κυνήγι στον πληθυσμό των θηραμάτων και στην αναπαραγωγή τους πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, όπως απαιτούν η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης, η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι είναι δύσκολο να συνταχθούν μελέτες για τις επιπτώσεις του κυνηγιού επί των θηραμάτων και της αναπαραγωγής τους γιατί αφορούν όλη την Ελλάδα και πολλά είδη θηραμάτων. Επίσης, ανέφεραν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλει προσπάθεια ώστε οι μελέτες για τις επιπτώσεις του κυνηγιού να είναι πρόσφατες και με επιστημονικό τρόπο, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.