Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

43 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

0 332

43 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η ορκομωσία του Κ. Καραμανλή το 1974-πηγή εικόνας sansimera.gr

43 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στις 8 το βράδυ ο Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία της επετείου παρέθεσε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας, μετέβη, νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, με την ευκαιρία της 43ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά όπου βασανίστηκαν οι αντιστασιακοί Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

Ιστορικά Γεγονότα

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Αλ. Τσίπρας: Ευθύνη όλων μας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος
Κ. Μητσοτάκης: Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα
Φ. Γεννηματά: Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας
Στ. Θεοδωράκης: Είναι αυτό Δημοκρατία;
Β. Λεβέντης: Όταν η Δημοκρατία δεν εμπνέει, τι Δημοκρατία είναι;

Πηγές: ΕΡΤ | sansimera.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.