Συμμετοχή της ΕΟΔΥΑ σε Αντιπυρικές δράσεις – Κατάσβεση Πυρκαγιάς

0 310

Το Σάββατο 1η Αυγούστου, η ΕΟΔΥΑ συμμετείχε με Εθελοντές στη στελέχωση του πυροφυλάκιου του Αγίου Ιωάννη στις Νέες Καρυές, από τις 11:00 έως 19:00 σε δυο βάρδιες (11:00-15:00 & 15:00-19:00) και την εποχούμενη περιπολία στην προκαθορισμένη διαδρομή του τομέα ευθύνης της.

Οι Εθελοντές της ΕΟΔΥΑ κινητοποιήθηκαν άμεσα, έπειτα από ενημέρωση της ΠΥ για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, με δεδομένο ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε υψηλός κίνδυνος (επιπέδου 3), σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη ΓΓΠΠ.

Η κινητοποίηση των Εθελοντών σε συνεργασία με το Δήμο Κιλελέρ και ειδικότερα την Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, ήταν άψογα οργανωμένη και συντονισμένη. Ο Δήμος Κιλελέρ διέθεσε ένα όχημα για τη μετακίνηση – περιπολία των Εθελοντών και τη μεταφορά του ανάλογου εξοπλισμού και υλικών, σύμφωνα με πρόσφατο σχεδιασμό.

Στη διάρκεια της δεύτερης βάρδιας (15:00 – 19:00) από το πυροφυλάκιο του Αγίου Ιωάννη, παρατηρήθηκε καπνός Νοτιοανατολικά, άμεσα ενημερώθηκε η Διοίκηση της ΠΥ η οποία μετά από λίγο επιβεβαίωσε το συμβάν και απέστειλε Πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παράλληλα δόθηκε εντολή να μεταβεί και η ομάδα της ΕΟΔΥΑ προς το σημείο για υποστήριξη των δυνάμεων Πυρόσβεσης εφόσον υπήρχε ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, οι Εθελοντές μερίμνησαν για την ασφαλή κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, την παροχή βοήθειας στους Πυροσβέστες, την κατάσβεση μικροεστιών και τη συνεχή ενημέρωση των αρμοδίων. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς με τις επικρατούσες συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, υψηλή θερμοκρασία & ξηρασία) ήταν δύσκολη αλλά οι Πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο πολύ γρήγορα και πριν επεκταθεί σε παρακείμενο οικισμό.

Βασικός ρόλος της ΕΟΔΥΑ σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΠΥ και του Δήμου Κιλελέρ, είναι η επιτήρηση – παρατήρηση & εντοπισμός πυρκαγιών και τα εποχούμενα περίπολα αποτροπής, κατά τη διάρκεια των Αντιπυρικών περιόδων. Επίσης συμμετέχουμε στην υποστήριξη των Πυροσβεστικών δυνάμεων σε περιπτώσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και την παροχή Υγειονομικής υποστήριξης σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών στους συμμετέχοντες των υπηρεσιών ή σε πολίτες.

Η ΕΟΔΥΑ συνεχίζει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να υποστηρίζει δράσεις εκτίμησης και αντιμετώπισης κινδύνων που απειλούν την Κοινωνία. Η συμμετοχή μας στην παραπάνω δράση εκτός από την εμπειρία που αποκτήθηκε και τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Πυροσβεστών & Εθελοντών, κατέδειξε την έλλειψη βασικού & ειδικού εξοπλισμού ασφάλειας και κατάσβεσης πυρκαγιών.

Η ΕΟΔΥΑ είναι Εθελοντική ομάδα και βασίζεται στην υποστήριξη της Κοινωνίας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό, για την αποτελεσματική, απρόσκοπτη λειτουργία και προσφορά της. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους όσοι μπορούν να συνδράμουν για την εξασφάλιση αντίστοιχου εξοπλισμού, να επικοινωνήσουν με το 6971.64.16.64 και το info@eodia.gr ώστε να ενημερωθούν για τις άμεσες ανάγκες και προτεραιότητες μας.

Η ΕΟΔΥΑ έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό Μητρώου: 28/2019 (αρ. πρ.: 7877/02.12.2019) και στο σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ με την απόφαση 75/2020 (αρ. πρ.: 7252/04.05.2020).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.