Σύλλογος Τουριστικών Γραφείων Ν. Τρικάλων – Ανεπαρκές άνοιγμα του Τουρισμού

0 165

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξή σας στο αγγλικό BBC, την οποία παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, για την πορεία του κλάδου μας στο υπόλοιπο 2021. Σας παρακολουθήσαμε να εξαγγέλλετε την επανέναρξη του τουρισμού, σχεδόν 15 μήνες μετά την έλευση της πανδημίας στη χώρα μας, εξαγγέλλοντας έτσι ουσιαστικά το τέλος μίας μακράς και επώδυνης περιόδου για τον κλάδο μας.

Το εξαγγελθέν αυτό γεγονός, θα έπρεπε φυσικά να μας γεμίσει με ελπίδα για το αύριο. Μάλιστα παρά τους έντονους ενδοιασμούς μας, για μία στιγμή σχεδόν πιστέψαμε ότι τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Η προαναφερθείσα συνέντευξή σας δυστυχώς μας επανέφερε γρήγορα στην δεινή πραγματικότητα, καθώς σε όποιο την παρακολουθήσει καθίσταται εμφανές ότι δεν μπορείτε να πείσετε έναν βρετανό δημοσιογράφο για την ετοιμότητα της χώρας μας να δεχτεί τον διεθνή τουρισμό. Σε εμάς λοιπόν τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι το πραγματικό άνοιγμα του τουρισμού αργεί.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η προσπάθεια σας να πείσετε τον κ. Σακούρ για την υγειονομική κατάσταση της χώρας μας, όταν ο τελευταίος επέμενε πως τα πραγματικά νούμερα μας κατατάσσουν ουσιαστικά στους μη επισκέψιμους προορισμούς διεθνώς. Στην προσπάθεια σας λοιπόν αυτή και συνειδητοποιώντας ότι δεν πείθετε κάποιον που αντιλαμβάνεται πως η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρίσατε την Ελλάδα στα δύο. «Κάποια ελληνικά νησιά θα έπρεπε να είναι στην πράσινη λίστα» είπατε στην συνέντευξη. Έτσι λοιπόν αφού χάσατε τη μάχη, θεωρήσατε ως καλή λύση να ακρωτηριάσετε τη χώρα και να γίνετε επαίτης για τον τουρισμό κάποιων ελληνικών νησιών. Τελικά είστε Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος ή μόνο κάποιων νήσων;

Δυστυχώς εμείς, τα μέλη του Συλλόγου Τουριστικών Γραφείων Ν. Τρικάλων, ως κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία δεν συγκαταλέγεται στα πράσινα νησιά, δεν είναι καν νησί και δεν έχει καν λιμάνι, ούτε αεροδρόμιο, μόνο σε ένα συμπέρασμα οδηγούμεθα. Ο τουρισμός δυστυχώς δεν πρόκειται να καταλήξει στα μέρη μας. Τα προβλήματά μας λοιπόν δεν λύνονται μόνο με € 3.600,00/τουριστικό λεωφορείο, ούτε ο τουρισμός έρχεται επειδή στις 14/5/2021 δηλώσατε την επανεκκίνησή του. Τι θα γίνει λοιπόν με μας; Με εξαγγελίες και δηλώσεις δεν γίνεται να επιβιώσουμε. Τι θα τα κάνουμε τα τουριστικά λεωφορεία δίχως τουρισμό;

Μόνο μία λύση υπάρχει. Πρέπει να πράξετε αυτό που προσπαθείτε να αποφύγετε ένα ολόκληρο έτος, με μεθοδεύσεις, καθυστερήσεις και λογίς επικοινωνιακά τεχνάσματα. Πρέπει να βάλετε το χέρι πραγματικά στην τσέπη και να συνεχίσετε στον Β΄ κύκλο αποζημιώσεων των Τ.Λ.Δ.Χ. Άλλωστε ο Α΄ κύκλος της αποζημίωσης αυτής, που τον μήνα αυτό (Μάιο 2021) τελικά ακόμη λαμβάνουμε, προορίζονταν μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

Σας καλούμε να διαθέσετε άλλα 21 εκατ. ευρώ από τα 71 δις του ταμείου στήριξης που θα λάβει η χώρα μας, για να στηρίξετε ουσιαστικά τον πιο πληγμένο κλάδο του τουρισμού. Το κόστος είναι πολύ μικρό και για την ακρίβεια αντιστοιχεί στο 0,029% του συνολικού ταμείου ανάκαμψης. Τι νόημα έχει άλλωστε ένα ταμείο ανάκαμψης εάν δεν συμβάλει με ένα τόσο μικρό ποσοστό του στην ανάκαμψη των επιχειρήσεών μας;

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική βοήθεια που είναι απαραίτητη. Πρέπει επιτέλους να υλοποιήσετε, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, ένα αυτονόητο για την περίπτωσή μας, αυτό της παράτασης του ορίου ηλικίας των υφιστάμενων σε κυκλοφορία τουριστικών λεωφορείων, ως δίκαιη αντιστάθμιση για το χρόνο αυτό κατά τον οποίο τα λεωφορεία μας ακινητοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας του covid-19. Το αίτημα αυτό εκτός από δίκαιο, δεν έχει και κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό του κράτους. Η υλοποίησή του λοιπόν εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και τον Υπουργό Μεταφορών. Δείξτε πολιτική βούληση λοιπόν και ικανοποιείστε αυτό το απλό και δίκαιο αίτημα του κλάδου μας.

Ο Β΄ κύκλος αποζημιώσεων των Τ.Λ.Δ.Χ. και η παράταση του ορίου ηλικίας τους πρέπει να γίνουν πράξη! Έχετε μία ακόμη ευκαιρία να προσπαθήσετε για την ενίσχυση των τουριστικών μας επιχειρήσεων με πράξεις. Μην την χάσετε ξανά με λόγια για δήθεν άνοιγμα του τουρισμού. Αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος

Ευθυμίου Γ. Δημήτριος

Ο γραμματέας

Κωτούλας Ν. Ευάγγελος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.