Στον «αέρα» 502 έργα Δήμων της χώρας του « Φιλόδημος» – Θεοδωρικάκος ανύπαρκτοι πόροι

0 939

«Στον αέρα» μένουν εκατοντάδες έργα από μεγάλα αντιπλημμυρικά έως μικρότερα διαφόρων ειδών που έχουν δρομολογήσει οι δήμοι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να καταγγέλει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα εξήγγειλε με ψέμματα και χωρίς να έχει εξασφαλίσει σχετικούς πόρους.

Οι καταγγελίες που εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκάλεσαν ανησυχία στους δημάρχους και την οργισμένη ανταπάντηση των πρώην υπουργών Εσωτερικών και «πατέρων» του Φιλόδημου Αλέξη Χαρίτση και Πάνου Σκουρλέτη. Τους δημάρχους καθησύχασε ο ίδιος ο υπουργός αναφέροντας ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν τα περισσότερα από τα έργα είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στο νέο πρόγραμμα έργων 2020-2023, εισπράττοντας μάλιστα και χειροκρότημα από τμήμα των παρισταμένων. Ας δούμε όμως πως εξελίχθηκε η όλη υπόθεση:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ που θα εκλέξει την νέα ηγεσία της Ενωσης, όπου είναι εμφανής η υπεροπλία των γαλάζιων δημάρχων, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης που θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023.

Εκεί έριξε τη βόμβα που αιφνιδίασε πολλούς αν και υπήρχαν κάποιοι που ήδη γνώριζαν ότι η κυβέρνηση αναζητά άλλες πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ) για έργα ήδη δρομολογημένα. Οπως είπε, «σήμερα από αυτό το βήμα, έχω την υποχρέωση να σας πω όλη την αλήθεια, για θέματα που σας απασχολούν, αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ αν εσείς γνωρίζετε την αλήθεια. Και αυτό το κάνω γιατί από την πρώτη μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδωσε την βαριά ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, έχω πει ότι μαζί σας θέλω να έχω σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης». Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέγραψε ένα ιστορικό για τον Φιλόδημο λέγοντας ότι:

  1. Για έργα στους δήμους υπεγράφη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 11 Νοεμβρίου του 2013 που τροποποιήθηκε στα 134 εκατομμύρια στις 6 Ιουνίου 2017. Τα έργα, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στις 31/12/2019.
  2. Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης νομοθετεί τον Φιλόδημο με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70). Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του Φιλόδημου είναι 2 δις ευρώ.
  3. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών-Δανείων και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. «Και όταν ανέλαβα Υπουργός, παρέλαβα από τον προκάτοχό μου, από την κυβέρνηση την προηγούμενη, εντάξεις στο πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους 1,235 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε 502 έργα».

«Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η αλήθεια. Και προκαλώ οποιονδήποτε έχει κάτι διαφορετικό επ΄αυτού να το πει. Εδώ και στο δημόσιο διάλογο. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα», είπε ο υπουργός αντιλαμβανόμενος όπως ανέφερε ότι εάν έμενε στην παράθεση της αλήθειας αυτό «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ίδια την λειτουργία των δήμων, την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, την αξιοπιστία της χώρας, αυτή την αξιοπιστία που δίνουμε μάχες εδώ και μερικούς μήνες να την ξανανεβάσουμε εκεί που αξίζει στην Ελλάδα».

«Δεν είναι ο δικός μας δρόμος να λέμε ψέματα και δεν είναι ο δικός μας δρόμος να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι», συνέχισε. Ως προς τα 502 έργα των 1,235 δισ.ευρώ «που με τόση άνεση, με τόση ευκολία, χρηματοδοτήθηκαν από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134 εκ. ευρώ», ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ». Συμπλήρωσε ότι έχει προχωρήσει «σε πολύ σοβαρές  συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και η συζήτηση που έχω κάνει, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω καταρχήν την έγκριση ό,τι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα»

Οι εξαγγελίες προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μεταξύ των εκατοντάδων δημάρχων καθώς έως και πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο κ.Θεοδωρικάκος εξέδιδε δελτία τύπου και ανακοίνωνε εντάξεις έργων στον Φιλόδημο μετά από συναντήσεις μαζί τους. Στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι «επιχορηγούνται όλοι οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων με 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας (απορριμματοφόρα, σάρωρθρα κλπ) και με συνολικό ύψος προϋπολογισμού της συγκεκριμένης πρόσκλησης στα 40 εκ. ευρώ».

Στις 6 Νοεμβρίου μετά από συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα είχε υπογράψει «απόφαση ένταξης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού 29.380.800 ευρώ, από το Πρόγραμμα Φιλόδημος» και συγκεκριμένα το δίκτυο ομβρίων περιοχής Νικόπολης Δήμου Παύλου Μελά, έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, έργα διευθέτησης ρέματος Ευκαρπίας στη Δ.Ε Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμύλιας – Ψακουδιών του Δήμου Πολυγύρου και αποστράγγιση ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας. Στις 30 Οκτωβρίου μετά από συνάντηση με το δήμαρχο Καβάλας Θ. Μουριάδη ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της υδροδότησης των έργων του δήμου Καβάλας, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», με το ποσό των 3 εκ. ευρώ. Αντίστοιχες ανακοινώσεις είχαν γίνει μετά από συναντήσεις με τους Δημάρχους Τρίπολης, Ναυπλίου και Δυτικής Λέσβου όπου τα εκατομμύρια πήγαιναν και έρχονταν.

διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.