Στο Δήμο Καλαμπάκας το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου στο δήμο Καστανιάς

Στο Δήμο Καλαμπάκας διαβιβάστηκε το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η οικονομική επιθεώρηση Θεσσαλίας του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώην Δήμο Καστανιάς.

0 181

Στο Δήμο Καλαμπάκας διαβιβάστηκε το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η οικονομική επιθεώρηση Θεσσαλίας του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώην Δήμο Καστανιάς.

Στο Δήμο Καλαμπάκας διαβιβάστηκε το πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η οικονομική επιθεώρηση Θεσσαλίας του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώην Δήμο Καστανιάς.

Το πόρισμα διαπιστώνει και επίσημα πλέον το συνολικό έλλειμμα του δήμου Καστανιάς που ανέρχεται στα 88.465,84 Ευρώ για την ελεγχόμενη περίοδο 1-1-2008 έως 08-04-2009 και επιρρίπτει αποκλειστική ευθύνη στον ταμία του δήμου Καστανιάς τον οποίο και καθιστά υπαίτιο και υπόλογο.

 

Στην επιστολή του προς τους δημ. συμβούλους του πρώην δήμου Καστανιάς ο πρ. δήμαρχος κ. Τόλης μεταξύ άλλων αναφέρει:


«Μετά την διαβίβαση στο Δήμο Καλαμπάκας της ΠΟΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ στο ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές της Δ/νσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω αρχικά σε σας που διατελέσατε Δημοτικοί Σύμβουλοι στον πρώην Δήμο Καστανιάς αλλά και σε όλους τους συμπολίτες του νέου Καλλικράτειου Δήμου Καλαμπάκας τις ενέργειές μου σχετικά με τα συμπεριλαμβανόμενα στο πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών που διερεύνησαν την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος στα διαθέσιμα του Δήμου Καστανιάς την περίοδο που διετέλεσα Δήμαρχου αυτού του Δήμου.


Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου καταλήγει με τα εξής συμπεράσματα


«……..1. Το συνολικό έλλειμμα του Δήμου Καστανιάς για την ελεγχόμενη περίοδο 01-01-2008 έως 8-04-2009 ανέρχεται στο ποσό των 88.465,84 Ευρώ


2. Το πιο πάνω έλλειμμα οφείλεται στην αποκλειστική υπαιτιότητα και ευθύνη του υπόλογου υπαλλήλου…. Ταμία του Δήμου Καστανιάς ως μοναδικού διαχειριστού του ταμείου του εν λόγω Δήμου κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.


3. Επειδή ο Δήμαρχος Καστανιάς προέβη στον καταλογισμό του ελλείμματος με την αριθμ. 128/2009 πράξη του στον ταμία του Δήμου που κατά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών προσδιορίστηκε στο ποσό των 87.778,50 Ευρώ δεν προβαίνουμε στο καταλογισμό της διαφοράς των 687,34.Ευρώ διότι την κρίνουμε αμελητέα και επειδή ενδεχομένως τα χρήματα αυτά να υπήρχαν ως μετρητά στο ταμείο του.


4. Αποφεύγουμε να καταλογίσουμε διότι ο καταλογισμός του ελλείμματος έχει γίνει όπως προαναφέραμε από τον Δήμαρχο Καστανιάς, η δε βεβαίωση αυτού έγινε από τον Δήμαρχο Καλαμπάκας με τον οποίο συνενώθηκε ο Δήμος Καστανιάς…….».


Η Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλίας επιλήφθηκε τη διερεύνηση του ελλείμματος που διαπιστώθηκε στο ταμείο του Δήμου έπειτα από έγγραφο της Δημοτικής αρχής προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα μηνυτήρια αναφορά κατά του υπαλλήλου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων και διενήργησε λεπτομερή έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου από την περίοδο 15-7-2007 (έναρξη λειτουργίας ταμειακής υπηρεσίας Δήμου Καστανιάς) μέχρι και την 8-4-2009 οπότε και διαπιστώθηκε ότι το ταμειακό υπόλοιπο δεν ταυτίζεται με τις μέχρι τότε εισροές και εκροές αλλά θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο.
Όλη την παραπάνω περίοδο, Ταμίας του Δήμου, αποκλειστικά υπεύθυνος και υπόλογος, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι ο συγκεκριμένος υπάλληλος στον οποίο εγώ ως Δήμαρχος έχω ήδη προβεί σε πράξη καταλογισμού του ποσού που υπεξαιρέθηκε με την 128/2009 απόφαση της Δ.Ε. και για την οποία εξεδόθη από τον Δήμο Καλαμπάκας βεβαιωτικός Κατάλογος. Έχω ήδη καταθέσει από Απρίλιο του 2009 μηνυτήρια αναφορά και πέτυχα την έκδοση προσωρινής διαταγής με αγωγή ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων με την οποία δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του υπαλλήλου και τέλος όντας αναρμόδιος για την επιβολή πειθαρχικής ποινής έχω παραπέμψει την υπόθεση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Νομού Τρικάλων.
Με την έκδοση του πορίσματος ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενεργειών τις οποίες όφειλα να πράξω και δικαιώνομαι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου για τις μέχρι τώρα ενέργειες που κάναμε για τη δρομολόγηση της υπόθεσης έτσι ώστε να μη μένουν «σκιές» που αφορούν εμένα, τους συνεργάτες μου, αλλά και άλλους υπαλλήλους του πρώην Δήμου Καστανιάς.
Όλο το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2009 υπήρξε ευτυχώς μια μικρή μερίδα πολιτών οι οποίοι με αμφισβήτησαν, με λοιδόρησαν δημόσια και κατηγορήθηκα ως υπεύθυνος για την υπεξαίρεση των χρημάτων από το ταμείο του Δήμου . Έφτασα σε σημείο από κατήγορος να είμαι κατηγορούμενος και απολογούμενος για το ατυχές γεγονός που συνέβη στη διάρκεια της Δημαρχιακής μου θητείας.


Για όλους αυτούς που με αμφισβήτησαν δημοσιοποιώ το περιεχόμενο του πορίσματος και παράλληλα μου δίνεται η ευκαιρία να γνωστοποιήσω σε όλους ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα η μέχρι τώρα συμπεριφορά και συμβολή στη ολοκλήρωση της υπόθεσης των παρακάτω:


• Όλων εσάς των Δημοτικών Συμβούλων του πρώην Δήμου Καστανιάς (ιδιαιτέρως της αντιπολίτευσης) που δεν είδατε το γεγονός ως πεδίο πολιτικής εξόντωσης και αντιπαράθεσης, σπιλώνοντας την προσωπικότητά μου και την αξιοπρέπειά μου. Ιδιαίτερα τον Δημοτικό Σύμβουλο Κων/νο Γουγουλάκη με τον οποίο χειριστήκαμε την υπόθεση από κοινού και γνώριζε εξ’ αρχής όλες τις ενέργειές μου.
• Τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σακελλαρίου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε όταν κατά την παράδοση – παραλαβή του Δήμου Καστανιάς ζήτησα και κράτησα το φάκελο της υπόθεσης, αλλά και για τις επανειλημμένες ενέργειες από την 1-1-2011 προς την Οικονομική Επιθεώρηση – Υπουργείο Οικονομικών για την ολοκλήρωση του πορίσματος.
• Τους υπαλλήλους του Δήμου Καστανιάς και ιδιαίτερα την τότε Ειδική Συνεργάτιδά μου Κα Ιωάννα Απ. Καλοστύπη η συμβολή της οποίας ήταν υπερπολύτιμη στην ολοκλήρωση από Υπηρεσιακής απόψεως όλων των απαιτούμενων ενεργειών της πρώην Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καστανιάς.
Και τέλος όλους τους ανώνυμους πολίτες οι οποίοι καθημερινά μου έσφιγγαν το χέρι συμπαραστεκόμενοι, δίνοντάς μου δύναμη, μιας και η υπόθεση αυτή ξέφυγε από τα στενά όρια ενός διαχειριστικού ελέγχου ταμειακού ελλείμματος στη μικρή κοινωνία που ζούμε, κλονίζοντας ακόμη και την προσωπική μου και οικογενειακή μου ισορροπία.


Με εκτίμηση
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘEM. ΤΟΛΗΣ
Πρ. Δήμαρχος Καστανιάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.