Στις Φυλακές Τρικάλων ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης

0 293

Τον Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων, Θωμά Χαχάμη επισκέφτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών , Χρίστος Λιάπης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στον σχετικό ιστότοπο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, πολλοί χρήστες ουσιών έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τον νόμο για αδικήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της χρήσης, κυρίως στην προσπάθειά τους να βρουν χρήματα και να εξασφαλίσουν τη δόση τους και έτσι μπορεί να οδηγηθούν στη φυλακή.

Τo δικαίωμα πρόσβασης στη θεραπεία για την αντιμετώπιση της εξάρτησης πρέπει να διασφαλίζεται και μέσα στη φυλακή. Έρευνες δείχνουν ότι, ενώ ο εγκλεισμός επιδεινώνει την ψυχοκοινωνική κατάσταση των εξαρτημένων, η θεραπεία είναι αποτελεσματική τόσο σε σχέση με την εξάρτηση όσο και σε σχέση με την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένα προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και το ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», τα οποία διαθέτουν μονάδες μέσα στις φυλακές και κέντρα υποδοχής, θεραπείας και επανένταξης αποφυλακισμένων στην κοινωνία. Παράλληλα, τα περισσότερα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν υπηρεσίες και στα σωφρονιστικά καταστήματα της περιοχής τους. Στόχος των παρεμβάσεων του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση, την παραβατικότητα και τον εγκλεισμό, και η πλήρης κοινωνική επανένταξη των συμμετεχόντων.

Όπως υπογράμμισε ο Δρ. Λιάπης: «Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου στην Προεδρεία του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, έδωσα βάση στην ενδυνάμωση των δράσεών μας για προσφορά θεραπευτικών υπηρεσιών στο ευαίσθητο κομμάτι των εξαρτημένων συνανθρώπων μας που πρέπει να δώσουν τη μάχη της απεξάρτησης στο ιδιαίτερο περιβάλλον των φυλακών. Έχω ήδη επισκεφθεί τα Θεραπευτικά μας Προγράμματα στις φυλακές του Κορυδαλλού, στις φυλακές των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη καθώς και τις φυλακές της Χίου. Δεν θα μπορούσα να μην επισκεφτώ και το σωφρονιστικό κατάστημα του τόπου καταγωγής μου, τις Φυλακές των Τρικάλων που έρχονται να επιτελέσουν τον ρόλο τους υπό τη διοίκηση ενός νέου και άξιου ανθρώπου, του Θωμά Χαχάμη, ενός επιστήμονα σχετικού με τον σωφρονιστικό χώρο, γεμάτου όρεξη για δουλειά και προσφορά έργου, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στην αναλυτική μας συζήτηση. Διάλεξα, μάλιστα, να επισκεφτώ τις Φυλακές των Τρικάλων σε μια συμβολική ημερομηνία, καθώς στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και την επόμενη ημέρα ξεκίνησε η λειτουργία και του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών. Θα είμαστε δίπλα σε όλους τους κρατούμενους που μαζί με την έκτιση της ποινής τους αντιμετωπίζουν και το φάσμα της εξάρτησης, σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αναγνωρίζοντας τον δύσκολο ρόλο που καλούνται να φέρουν εις πέρας. Ιδιαίτερα δε σε συνθήκες Πανδημίας, με όλες τις υγειονομικές προκλήσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο SARS-CoV-2 για όλους μας και κυρίως για όλα τα «κλειστά» συστήματα (πχ κοινότητες, ιδρύματα κτλ), επιβάλλοντας την καλλιέργεια στον ανώτερο βαθμό και την ανάληψη της ατομικής και συλλογικής μας ευθύνης, ως στάσης ζωής και φιλαλληλίας, κυρίως προς τις ευπαθείς και ιδιαίτερες ομάδες των συνανθρώπων μας»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.