Στη 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ο Γιάννης Μπουτίνας

1 383

¨Σίγουρα η φετινή χρονιά δεν θα είναι σαν την περσινή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει απόλυτη επανεκκίνηση του τουρισμού  άμεσα .

Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη και ανταγωνιστική χρονιά στην οποία είναι η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε το επιτυχές άνοιγμα του τουρισμού και την καλή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ¨ .

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα των εργασιών της 13ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού που συμμετέχει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπουτίνας ,μαζί με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη , την Υφυπουργό Τουρισμού κα Ζαχαράκη . τη Γ.Γ. Τουρισμού κα Λοίζου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και φυσικά όλους τους εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας .

Στην εισήγηση του ο κ. Μπουτίνας τόνισε πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων ώστε να είναι έτοιμες στο άνοιγμα και με την απαιτούμενη ρευστότητα . Επίσης έκανε έκκληση αν γίνεται να ενταχθεί η εστίαση , που αποτελεί τον καθρέφτη του τουρισμού ,στο Υπουργείο Τουρισμού γατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τουριστικό προιόν .  Στο ερώτημα του για τις αποζημιώσεις των ξενοδοχείων covid-19, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να υπάρξει η εξόφληση τους  μέσα στον Απρίλιο . Ο Γιάννης Μπουτίνας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχει τη θετική βούληση και έχουν κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό επανεκκίνησης με δεδομένο ότι το ξεκίνημα θα γίνει πάλι από τον εσωτερικό τουρισμό και μετά ανάλογα με όποια χώρα ¨ανοίγει¨ θα υπάρχει η κατάλληλη στόχευση . Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη συμμετέχει με τους φορείς στις virtual εκθέσεις ITB Berlin και TTR ROMANIA  και έχουν ήδη βάλει σε ισχύ το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της φετινής χρονιάς .

Επίσης ο κ. Μπουτίνας ήδη έχει ζητήσει από τους φορείς  του τουρισμού στη Θεσσαλία , επισημάνσεις και προτάσεις πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα τουρισμού τις οποίες και θα προωθήσει στο Υπουργείο για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε ό,τι αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό ειδικά για την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι «οι τρεις πυλώνες του ανοίγματος του τουρισμού είναι α) ο προωθητικός, μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ, β) τα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και θα βελτιώσουμε διορθώνοντας τις όποιες δυσλειτουργίες για την ακόμα καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων και γ) τα πρωτόκολλα μετακίνησης».

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε τη σημασία του μοντέλου των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs) στην περαιτέρω αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, μέσω της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε βάθος χρόνου, με κύριους άξονες τη στρατηγική και την προώθηση.

Η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη με τη δική της εισήγηση ανέδειξε τις πρωτοβουλίες οι οποίες αναλαμβάνονται από μέρους του Υπουργείου σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, καθώς και ειδικών μορφών τουρισμού στο γεμάτο προκλήσεις -αλλά και ευκαιρίες- 2021. Παράλληλα, η Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του συντονισμού των ενεργειών των Περιφερειών με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ σε ενιαία στρατηγική κατεύθυνση, με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία θα προσελκύσουν τον ταξιδιώτη σε όλους τους προορισμούς της χώρας. Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη, «ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς διακρίσεις, μέσω της προσφοράς ενός συνδυαστικού, ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, που θα χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και μοναδικότητα».

Στη διάρκεια της Συνεδρίασης έγινε επίσης αναφορά στην ανάπτυξη της εφαρμογής «Visit Greece app», η οποία θα διευκολύνει τους τουρίστες στην άμεση παροχή πληροφοριών μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Το Visit Greece app είναι η επίσημη εφαρμογή του ΕΟΤ για ταξιδιώτες, η οποία λανσαρίστηκε πέρσι το καλοκαίρι και διακρίνεται για την καινοτομία και τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που προσφέρει στους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Η εφαρμογή Visit Greece λανσαρίστηκε πριν έξι μήνες και ήδη μετράει πάνω από 800.000 downloads – με το 80% να είναι εγγεγραμμένοι ενεργοί χρήστες- και 1.200 εγγεγραμμένες τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Με στόχο την ασφάλεια και την στοχευμένη προώθηση του ελληνικού τουρισμού, αλλά και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και τη διευκόλυνση των επισκεπτών στη χώρα μας, το Visit Greece app προσφέρει ένα ψηφιακό κανάλι για άμεση ενημέρωση για θέματα Covid-19 – μέσα από interactive maps για τα πλησιέστερα νοσοκομεία και κάθε έκτακτη υγειονομική πληροφορία ανά περιοχή αλλά και με push notifications για έκτακτες ανακοινώσεις καθ’ όλη την τουριστική περίοδο. Επιπλέον μέσα στο app έχει ενσωματωθεί η PLF φόρμα την οποία μπορούν οι ταξιδιώτες να συμπληρώσουν και να αποθηκεύσουν στο κινητό τους το απαραίτητο QR για την είσοδο τους στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες και να αγοράζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια σε μουσεία απευθείας από την εφαρμογή, να βρίσκουν ξενοδοχεία αλλά και πληροφορίες σχετικά με φαγητό, ποτό, διασκέδαση και αποκτούν εμπειρίες που είναι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα τους τις οποίες μπορούν να κάνουν booking απευθείας από το ίδιο κανάλι. Το Visit Greece app προσφέρει ένα καινοτόμο mobile wallet όπου οι χρήστες μπορούν και αποθηκεύουν τις τραπεζικές τους κάρτες και κάνουν τις αγορές τους εύκολα και γρήγορα. Το «mobile traveler’s’ wallet» είναι μια από τις δεκάδες καινοτομίες της εφαρμογής. Κάποιες επιπλέον λειτουργίες που ξεχωρίζουν είναι το διαδραστικό chatbot με πληροφορίες για COVID, το ψηφιακό ημερολόγιο με τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα, έξυπνη αναζήτηση, κα. Τέλος, το έργο ολοκληρώνεται από μια πλατφόρμα διαχείρισης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάζουν τις πληροφορίες τους και να ανεβάζουν προσφορές και εμπειρίες για τους χρήστες της εφαρμογής. Η προβολή στην εφαρμογή και η χρήση της πλατφόρμας είναι εντελώς δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Χορηγοί του έργου είναι οι Eurobank και Mastercard που από την πρώτη ημέρα αγκάλιασαν το όραμα του ΕΟΤ και στηρίζουν ενεργά το έργο. Τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της εφαρμογής και του συνολικού έργου έχει αναλάβει η Warply, σαν στρατηγικός συνεργάτης στην ταχύτατη πορεία του οργανισμού προς την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Link για ενδιαφερομένους https://visitgreeceapp.com/ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.visit_greece https://apps.apple.com/us/app/visit-greece/id1523802597

Λόγω των μέτρων προστασίας από τον COVID-19, η 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης , αλλά υπήρξε η πρόσκληση από τον κ. Μπουτίνα όταν το επιτρέψουν τα δεδομένα να γίνεται κάθε φορά περιφερειακά και η πρώτη να φιλοξενηθεί στα Μετέωρα .

 

Με τιμή 

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ              

ΜΠΟΥΤΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
  1. ΟΧΙάς λέει

    Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο τουρισμός τέλειωσε για τα επόμενα δυο χρόνια, η πανδημία ήρθε και δύσκολα θα φύγει. Είμαστε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, όποιος αντέξει. Είτε σας αρέσει είτε όχι, δεχθείτε την πραγματικότητα. Όσο ποιο γρήγορα το αντιληφθείτε τόσο καλύτερα για εσάς.
    Φέτος μοιράσατε ΑΝΑΣΑ του χρόνου βγάλτε δίσκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.