Στα 43 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμπάκας

Δάνεια, υποχρεώσεις, όνειρα, εκατομμύρια, χρέη ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν κατά κόρον στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας την περασμένη Πέμπτη.

0 221

Δάνεια, υποχρεώσεις, όνειρα, εκατομμύρια, χρέη ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν κατά κόρον στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας την περασμένη Πέμπτη.

Δάνεια, υποχρεώσεις, όνειρα, εκατομμύρια, χρέη ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν κατά κόρον στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας την περασμένη Πέμπτη.
Αυτό γιατί το σημαντικό θέμα της συνεδρίασης ήταν ο προϋπολογισμός του Δήμου και το Τεχνικό πρόγραμμα
Προϋπολογισμός
Με μελανά χρώματα ανέλυσε την κατάσταση του Δήμου ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις υποχρεώσεις των Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν και συστάθηκε ο Καλλικρατικός Δήμος Καλαμπάκας.
Δανειακές υποχρεώσεις
Δήμος Καλαμπάκας 4.282 χιλ.
Δήμος Χασίων 163 χιλ.
Δήμος Κλεινοβού 292 χιλ.
Δήμος Μαλακασίου 931 χιλ.
Δήμος Τυμφαίων 448 χιλ.
Δήμος Καστανιάς 209 χιλ.
Δήμος Βασιλικής –
Κοινότητα Ασπροποτάμου 340 χιλ.
Το συνολικό ποσό των δανείων ανέρχεται στα 7,3 εκατομμύρια περίπου.
Συνολικές Υποχρεώσεις
Δήμος Καλαμπάκας 8.000 χιλ.
Δήμος Χασίων 1.326 χιλ.
Δήμος Κλεινοβού 1.668 χιλ.
Δήμος Μαλακασίου 2.210 χιλ.
Δήμος Τυμφαίων 1.163 χιλ.
Δήμος Καστανιάς 838 χιλ.
Δήμος Βασιλικής 808 χιλ.
Κοινότητα Ασπροποτάμου 1.130 χιλ.
Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων φθάνει τα 17 εκατομμύρια ευρώ και αν προσθέσει κανείς τις οφειλές των ΔΕΥΑ, των Πολιτιστικών Οργανισμών κ.α. ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.
Ο Δήμαρχος αφού ανέλυσε τα ποσά διευκρίνισε ότι πολλές οφειλές του Δήμου σε έργα θα πληρωθούν μέσα από τα προγράμματα που είναι ενταγμένα (ΘΗΣΕΑΣ κ.ά.) και το ποσό των υποχρεώσεων θα μειωθεί.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε πως η κατάσταση του Δήμου μπορεί να περιγραφεί μόνο με μελανά χρώματα.
Πάντως ο κ. Σακελλαρίου χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «ΟΝΕΙΡΟ» δεν φάνηκε να πιστεύει πολύ στην υλοποίησή του αν και το ευχήθηκε.
Δριμύτατη κριτική άσκησε στον προϋπολογισμό αλλά και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τσουρβάκας αλλά τελικά ψήφισε!!! Τον προϋπολογισμό.
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπουτίνας ανέφερε πως αν και θα μπορούσε να βρει πολλά μεμπτά σημεία του προϋπολογισμού δεν θα το κάνει.
Είπε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί το κλειδί για να λειτουργήσει ο Δήμος και θεωρεί πως κάποια σημεία που θα χρειαστεί θα τροποποιηθούν, καλώς να γίνουν.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου που συνέταξε τον προϋπολογισμό ανέφερε πως ήταν ο πρώτος Καλλικρατικός προϋπολογισμός και γι’ αυτό υπήρχαν συμφωνητικές δυσκολίες.
Είμαστε υπερήφανοι είπε, που τελικά κατορθώσαμε να φτιάξουμε ένα πραγματικό προϋπολογισμό που δεν θα αποκλίνει από τα έσοδα αν το κράτος όντως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Τελικά ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα.
Τεχνικό πρόγραμμα
Ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Κουφοχρήστος ήταν ο εισηγητής του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το έτος 2011.
Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως το τεχνικό πρόγραμμα αφορά διασφαλισμένους πόρους από ΣΑΤΑ ή ιδίους πόρους αλλά και από άλλα προγράμματα. Προγράμματα όπως το «ΕΣΠΑ» αλλά και το «Ελλάδα» που αναμένουν οι Δήμοι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 ειδών έργα:
1) Μεγάλα έργα
2) Έργα συνεχιζόμενα από προγράμματα
3) Τοπικά μικρά έργα απαραίτητα για την καθημερινότητα.
Το ποσό του Τεχνικού προγράμματος ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα προϊόν λιτότητας ενώ ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπουτίνας ανέφερε πως το Τ.Π. του 2011 (λόγω οικονομικής κρίσης) δεν τρέφει καμία ελπίδα αισιοδοξίας.
Στα υπόλοιπα θέματα αξίζει να αναφερθούμε στην απόφαση του Συμβουλίου να αποδεχτεί την παραχώρηση του παιδικού σταθμού της Μητροπόλεως για την λειτουργία 2 παιδικών σταθμών του Δήμου από το επόμενο σχολικό έτος.
Δάνειο 20 εκατομμύρια
Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη δανείου 20 εκατομμυρίων Ευρώ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.
Αυτό για να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχει ο Δήμος προς διάφορα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και να πληρωθούν όλοι αυτοί που τους οφείλεται.
Πάντα με γνώμονα η δόση του Δανείου να μην δημιουργεί προβλήματα στην μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Η διάρκεια του Δανείου θα είναι 25 χρόνια και θα γίνει προσπάθεια το επιτόκιο να είναι μικρότερο από το τωρινό.
Η απόφαση για σύναψη δανείου ψηφίστηκε ομόφωνα.
Πάντως εντύπωση προκάλεσε η σύμπνοια απόψεων αλλά και ψήφου από συμπολίτευση και αντιπολίτευση κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης.

πηγή Η ΕΡΕΥΝΑ – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.