Σχολιασμός του Γιώργου Σπύρου για το βιβλίο ”Η μάχη της Οξύνειας (Μερίτσας) το 1943″ του καθηγητή Ευθυμίου Παπαχρήστου

0 578

Σε συνέχεια της παρουσίασης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων στις 14-02-2023 του βιβλίου “Η μάχη της Οξύνειας (Μερίτσας) το 1943 Η πρώτη νικηφόρα μάχη της Εθνικής Αντίστασης” του Ευθυμίου Παπαχρήστου παραθέτω τα παρακάτω σχόλια.

<<Φεύγιστι! Φεύγιστι!! Ήρθαν οι Ιταλοί στο χουριό!>> λέει στη μαρτυρία του ο Αθανάσιος Παπαχρήστος και θυμήθηκα τη μάνα μου, που με τα ίδια ακριβώς λόγια ξεκινούσε την αφήγηση των γεγονότων της ιστορικής μάχης της Οξύνειας (Μερίτσας) το 1943.

Διάβασα το βιβλίο του και από την αρχή ως το τέλος αισθανόμουν μια συνεχή συγκίνηση και ανατριχίλα, καθώς και υπερηφάνεια για την γενναιότητα των Χασιωτών.

Παρουσιάζει για πρώτη φορά μια εμπεριστατωμένη και αντικειμενική μελέτη των γεγονότων της μάχης. Παραθέτει ιστορικά Ελληνικά και Ιταλικά ντοκουμέντα. Καταγράφει τις μαρτυρίες – συνεντεύξεις στη χασιώτικη οξυνειώτικη ντοπιολαλιά. Έκανε μια εξαιρετική εργασία, δημιουργώντας ένα ιστορικό έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

Με το βιβλίο του συμβάλλει στο να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο, η πρώτη νικηφόρα μάχη της ιδεολογικά αντίθετων παρατάξεων ενωμένης Εθνικής Αντίστασης. Ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν – παρακινηθούν οι κατάλληλοι – αρμόδιοι φορείς ώστε να συμπεριληφθεί η μάχη στην ύλη των σχολικών βιβλίων και να διδάσκεται στους μαθητές των σχολείων μας ως παράδειγμα ενότητας και γενναιότητας.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του.

Γιώργος Σπύρου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.