Σχολεία: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα ανά τμήμα – Οι εξηγήσεις Κεραμέως

0 579

Στις ενστάσεις που επιδεικνύει μερίδα γονέων αλλά και η αντιπολίτευση αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τα τμήματα με 25 ή και περισσότερα παιδιά, στα σχολεία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενη στη νέα πραγματικότητα που φέρνει ο κορονοϊός στις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών τόνισε ότι «υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, για όλο το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύσουν στα σχολεία, από τις μάσκες μέχρι όλα τα υπόλοιπα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έγινε αρκετός λόγος για τον αριθμό των 17 μαθητών κατά μέσο όρο. Αυτό ισχύει εάν αφαιρέσουμε τα ειδικά σχολεία. Κατά μέσο όρο ανά την Ελλάδα ο αριθμός είναι αυτός για τους μαθητές στις τάξεις. Η εισήγηση της επιτροπής είναι η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Πολλές χώρες πάνε σε άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, διότι τα σχολεία πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς, με τους συμμαθητές του και με όλες τις δραστηριότητες που έκαναν στην καθημερινότητά τους».

Ακόμη, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «αναγνωρίζεται από όλους η ιδιαιτερότητα της περιόδου και πάντοτε με γνώμονα την δημόσια υγεία, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παροχή του εκπαιδευτικού έργου». Επιπλέον, έδωσε απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι «επί κυβερνήσεως του, ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξε αίθουσες μόνο για μια τάξη και κατάφερε να βρει μόνο σε μερικές δεκάδες από τους Δήμους τα χώρας, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο».

Επιπρόσθετα προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, καθώς «πέραν των άλλων αποτρέπει τον συγχρωτισμό των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο στο σπίτι

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σχολίασε τη χρήση μάσκας στα σχολεία καθώς και την ανοσία. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega τόνισε ότι η χρήση της μάσκας εντός των σχολικών αιθουσών προκρίθηκε επειδή δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

«Μέσα σε μια τάξη δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Γι’ αυτό προκρίνεται η χρήση μάσκας ως μέτρο πρόληψης. Η μάσκα επαρκεί», επεσήμανε ο κ. Σύψας. Συνεχίζοντας είπε ότι βάσει των επιστημονικών δεδομένων θα ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 ή 14 του Σεπτέμβρη. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν, όποια και αν είναι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα.

«Πρώτα θα κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα και στο τέλος τα σχολεία. Θα παραμείνουν ανοιχτά πάση θυσία» υποστήριξε. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει στο τραπέζι σενάριο για άνοιγμα των σχολείων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της εκάστοτε περιοχής.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι βεβαρημένες και περιοχές που δεν έχουν σχεδόν κανένα κρούσμα, επομένως θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιο τοπικό lockdown θα αφορά μόνο τα σχολεία μιας περιοχής και όχι όλης της Ελλάδας» τόνισε ακόμη.

Μάλιστα πρόσθεσε πως σύμφωνα με μελέτες «τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ στο σπίτι παρά στο σχολείο». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι στην ανοσία στον κορονοϊό «δεν κρατάει για πάντα».

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.