Σάκης Παπαδόπουλους – Να μην απελαθεί η οικογένεια προσφύγων που διαμένει στα Τρίκαλα

0 603

λα και έχει ενταχθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία»

Ο Safar Saado είναι πρόσφυγας, κατάγεται από το Ιράκ και τα τελευταία χρόνια διαμένει στα Τρίκαλα, με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους, σε διαμέρισμα μέσω του προγράμματος «ESTIA».

Με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού, ως έμπειρος επαγγελματίας ράφτης, άρχισε να κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες και να προμηθεύει όχι μόνο τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα αλλά και τους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου της πόλης, όπου φοιτούσαν δύο παιδιά του.

Ο Safar κινδυνεύει να απελαθεί, διότι στην αίτηση που κατέθεσε για να του χορηγηθεί άσυλο, κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας στην Ελλάδα.

Πιθανή επιστροφή στην πατρίδα του, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην πόλη Zacho, στο βόρειο Ιράκ, που ζούσε.

Ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του, από τα πρώτα χρόνια της διαμονής τους στην Ελλάδα, έδειξαν ιδιαίτερη θέληση και διάθεση για προσαρμογή και ουσιαστική ένταξη. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουν κοινωνικοποιηθεί πλήρως. Η διαδικασία της ένταξής τους  στην τοπική κοινωνία είναι υποδειγματική.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν σοβαρές εγγυήσεις για τις αιτήσεις ασύλου που έχουν περικοπεί και ιδίως οι διατάξεις για την παροχή άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους που είχε προτείνει μέσω τροπολογίας ο Πρόεδρος και σύσσωμη η Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην επιστρέφονται άνθρωποι που, είτε κινδυνεύουν στις χώρες καταγωγής τους, είτε συντρέχουν λόγοι υγείας, είτε έχουν πετύχει υψηλό βαθμό ένταξης.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή του Safar Saado και της οικογένειάς του στη χώρα μας; 
  • Προτίθεται να φέρει σε επόμενο νομοσχέδιο διάταξη επαναφοράς της πρόβλεψης παραπομπής σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, κατά την κρίση των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Βαγενά Άννα

Βασιλικός Βασίλης

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Αθανάσιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr