Ρόδος: Πρόστιμο 120.000 ευρώ σε 76χρονο που εγκατέλειψε τέσσερα γατάκια

0 3.559

«Τσουχτερό» πρόστιμο της τάξης των 120.000 ευρώ θα πληρώσει 76χρονος για τα τέσσερα γατάκια που εγκατέλειψε πριν από τρεις μήνες!

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στη Ρόδο, στα τέλη Απριλίου 2023 και εκτός από την ποινική δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του 76χρονου με την οποία και θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, του έχουν βεβαιωθεί και πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ για το κάθε γατάκι!

Αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία είναι αρκετά αυστηρή τόσο σε ποινικό όσο και διοικητικό επίπεδο.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 76χρονος φέρεται στις 26 Απριλίου 2023 να εγκατέλειψε σε περιοχή κοντά στο σπίτι του τα τέσσερα γατιά, τα οποία τα είχε τοποθετήσει σε κούτα.

Τα ζώα ήταν σε άσχημη κατάσταση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί ποινική δικογραφία για κακοποίηση ζώων σε βάρος του 76χρονου, αλλά και να του βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κάθε τετράποδο, δηλαδή συνολικά ποσού 120.000 ευρώ.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου που χειρίστηκε την υπόθεση και την υποβολή αντιρρήσεων του παραβάτη, τα πρόστιμα αυτά με απόφαση της προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου θα περάσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Οικονομικού του δήμου, προκειμένου να γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί στο σύνολο του το ποσό σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Σεπτέμβριο του 2021, τα δικαιώματα των ζώων προστατεύονται από τον νόμο 4830 που ορίζει το Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ».

Σύμφωνα με τον νόμο λοιπόν, όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να σέβονται τις πέντε βασικές ελευθερίες των ζώων:
1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα,
2. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση,
3. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια,
4. Ελευθερία από φόβο και αγωνία,
5. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Με το ίδιο Πλαίσιο – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Έτσι οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

rodiaki.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.