Ρεύμα: Στο πράσινο τιμολόγιο όσοι δεν δήλωσαν προτίμηση

0 499

Ποδαρικό χθες με χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έκαναν τα νοικοκυριά, με τους περισσότερους καταναλωτές να μην έχουν επιλέξει κάποιο από τα προσφερόμενα, κάποιοι από αναβλητικότητα, άλλοι γιατί δεν έχουν ενημερωθεί.

Όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο με την κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας.

Το πράσινο τιμολόγιο είναι ειδικό τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας με δομή απλή και ομοιόμορφη, που επιτρέπει τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.

Το μπλε τιμολόγιο έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, ένα ή δύο έτη.

Σε επίπεδα πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις φαίνεται πως διαμορφώνονται οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο. Οι χαμηλές τιμές τον προηγούμενο μήνα στη χονδρική αγορά αποδεικνύονται μέχρι στιγμής καταλύτης για τη διαμόρφωση των χρεώσεων στο ειδικό τιμολόγιο. Οι χρεώσεις έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των παρόχων ρεύματος, όπου υπάρχει τόσο ο μαθηματικός τύπος, όσο και η τελική βασική τιμή προμήθειας.Η πρώτη εικόνα, βλέποντας τις ανακοινώσεις δείχνει ότι οι τιμές κατά μέσο όρο διαμορφώνονται περίπου στα 15 λεπτά, περίπου στα ίδια επίπεδα των τιμών που είχαμε με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και σε ορισμένες περιπτώσεις και πιο χαμηλά.

Υπενθυμίζεται, πως κατά μέσο όρο οι τιμές στα τιμολόγια τους τελευταίους μήνες ήταν περίπου στα 14-17 λεπτά η κιλοβατώρα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και η σταθεροποίηση τους στα προ-ενεργειακής κρίσης επίπεδα, που οφείλεται στην ασφάλεια της προμήθειας σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε ήδη το τελευταίο δίμηνο σε χαμηλότερες τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος. Τον τελευταίο μήνα η χονδρική τιμή κινείται ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν το Νοέμβριο κατά μέσο όριο διαμορφώθηκε στα 105,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Οκτώβριο στα 111,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μένει βέβαια να αποδειχθεί στη πράξη αν τους επόμενους μήνες θα δούμε στις τιμές κάποια σταθεροποίηση σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

Οι τιμές των παρόχων

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τελική χρέωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες 0,13635 ευρώ/kWh και για τις 500 και πάνω 0,14595. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και η έκπτωση 20%, ενώ η τελική τιμή προμήθειας στη νυχτερινή χρέωση διαμορφώνεται στα 0,11155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

PROTERGIA: Η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 0,1426 η κιλοβατώρα με το πάγιο στα τέσσερα ευρώ το μήνα.

ΗΡΩΝ: Η εταιρεία ανακοίνωσε τελική τιμή για το τιμολόγιο στα 0,14052 ευρώ, ενώ το πάγιο είναι στα πέντε ευρώ το μήνα.

Το τιμολόγιο της Elpedison προσφέρεται στα 0,1706 ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ.

Η τελική τιμή για το ειδικό τιμολόγιο της Volton διαμορφώνεται στα 0,1442 ευρώ ανά κιλοβατώρα με αρχική έκπτωση 20% και 20% έκπτωση συνέπειας.

Η Φυσικό Αέριο προσφέρει το πράσινο τιμολόγιο στα 0,14265 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ.

Η Ζενίθ προσφέρει το δικό της πράσινο τιμολόγιο (Power Home Start) στα 0,16947 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε και το πρόγραμμα ΔΕH myHome 4All που ανήκει στα κίτρινα τιμολόγια, αλλά η τιμή του «κλειδώνει» κάθε 1η του μήνα. Πιο συγκεκριμένα η τελική τιμή προμήθειας διαμορφώνεται στα 0,12653 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις 500 κιλοβατώρες.

Για τις 500 και πάνω η τιμή διαμορφώνεται στα 0,17133 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε σχέση με τη νυχτερινή χρέωση αυτή είναι 0,10573 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr