Προχωρά το «Μουσείο Τσιτσάνη» στις παλιές φυλακές των Τρικάλων

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων

0 319

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Ειδικότερα, υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη προέγκριση συμβασιοποίησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τον φορέα υλοποίησης του έργου που είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων, με κύριο του έργου το Δήμο Τρικκαίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μετά από μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες της αιρετής Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Τρικκαίων, υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού για τα Τρίκαλα. Ένα έργο, το οποίο αλλάζει αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά τη μορφή του κέντρου της πόλης. Πρόκειται για το σημείο όπου βρίσκονται οι παλιές φυλακές και αυτή τη στιγμή αποτελεί εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Εκεί πλέον δημιουργείται το Μουσείο Τσιτσάνη προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Με αυτό το έργο ολοκληρώνεται η ανάπλαση του κεντρικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, αναβαθμίζεται ένας χώρος με έμφαση στον πολιτισμό και ταυτόχρονα γίνεται πράξη η δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός διότι ο Τσιτσάνης ήταν μεγάλος μουσικο-συνθέτης και το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τα έργα αυτά στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ ζήτησε ταχύτητα και δουλειά έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Το ποσό της προς υπογραφή σύμβασης είναι 1.719.999,98 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για το ποσό των 1.561.853,72 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 158.146,26 ευρώ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Τρικκαίων, σύμφωνα με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ακολουθεί πλέον η υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης μεταξύ Δήμου και αναδειχθέντος στο διαγωνισμό αναδόχου, για την έναρξη των εργασιών.
Σημειώνουμε ότι, το υπόψη έργο υλοποιείται παράλληλα με το έργο «Προστασία – ανάδειξη λουτρού στο κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, που εκτελείται από την 19η Ε.Β.Α., το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει. Οι παρεμβάσεις αφορούν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου των Φυλακών όπου και ανεβρέθηκαν τα οθωμανικά λουτρά.

Αναλυτικότερα στοιχεία για το έργο :

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α.. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσή του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή, στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών, στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.