Πρόταση στον Δήμο Καλαμπάκας για Βιοντιζελ Νο 2.

Στη δύσκολη, οικονομικά συγκυρία, που βιώνει ο τόπος μας η μείωση κόστους σε λειτουργικές δαπάνες είναι επιτακτική. Τρόποι, επίτευξης αυτών, αρκετοί, αλλά, χρειάζεται απόφαση και πνεύμα που να βλέπει μπροστά αποκομμένο από αγκυλώσεις παρελθόντος και παλιές τακτικές.

0 481

Στη δύσκολη, οικονομικά συγκυρία, που βιώνει ο τόπος μας η μείωση κόστους σε λειτουργικές δαπάνες είναι επιτακτική. Τρόποι, επίτευξης αυτών, αρκετοί, αλλά, χρειάζεται απόφαση και πνεύμα που να βλέπει μπροστά αποκομμένο από αγκυλώσεις παρελθόντος και παλιές τακτικές.

Στη δύσκολη, οικονομικά συγκυρία, που βιώνει ο τόπος μας η μείωση κόστους σε λειτουργικές δαπάνες είναι επιτακτική. Τρόποι, επίτευξης αυτών, αρκετοί, αλλά, χρειάζεται απόφαση και πνεύμα που να βλέπει μπροστά αποκομμένο από αγκυλώσεις παρελθόντος και παλιές τακτικές. Τα πρώτα δείγματα γραφής, απ τη νέα δημοτική αρχή, είναι, κατά τη γνώμη μου, άκρως ενθαρρυντικά.

Στην προσπάθεια λοιπόν που καταβάλλει ο δήμος για τη μείωση κόστους λειτουργικών δαπανών θα έπρεπε ,πιστεύω, να δει και το θέμα του βιοντίζελ.

Η χρησιμοποίηση βιοκαύσιμου θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους του δήμου σε καύσιμα.

Αρχικά μπορεί να ξεκινήσει με τηγανελαιο.

Δύο πράγματα χρειάζεται να κάνει.

Δημιουργία μιας δεξαμενής συλλογής πρώτον για να συλλέξει τα τηγανέλαια από τα εστιατόρια – ξενοδοχεία της περιοχής μας .

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα  ευχαριστήσουν το δήμο που τους απαλλάσσει από απορρίμματα που δεν μπορούν εύκολα να ξεφορτωθούν.

Δεύτερον μια μηχανή μετατροπής (που κυκλοφορούν στην αγορά με χαμηλό κόστος) του τηγανελαιου σε βιοκαύσιμο.

Υπάρχει η δυνατότητα επίσης και η χρησιμοποίηση βιοκαύσιμου και για θέρμανση τόσο στις δημοτικές εγκαταστάσεις αρχικά και στη συνέχεια στα σχολεία της περιοχής.

Εδώ, βέβαια, πρέπει να αναφέρω ότι θα χρειαστούν μερικές μετατροπές στους καυστήρες με κάποιο κόστος φυσικά που αν το δούμε όμως στην πορεία του χρόνου και το κέρδος που θα έχει απ τη μείωση κόστους είναι μηδαμινό.

Πέραν αυτών το βιοντιζελ είναι μια φυσική και ανανεώσιμη, εναλλακτική λύση καυσίμων για μηχανές ντίζελ, που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο.

Δεν περιέχει καθόλου ορυκτέλαιο, είναι μη τοξικό και βιοδιασπώμενο.

Η καύση του βιοντιζελ δεν αφήνει κατάλοιπα, πράγμα που οδηγεί σε σημαντική μείωση των ρύπων που συμβάλλουν στην αιθαλομίχλη και την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, και εκπέμπει έως και 85% λιγότερες καρκινογόνες ουσίες.

Η μελέτη που έχει γίνει ,ως προς την οικονομική ωφελιμότητα του βιοκαύσιμου, έδωσε μείωση κόστους σε σχέση με το πετρέλαιο της τάξης του 80%!!!

Ευελπιστώ ότι η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.