Πρώτα ο Θεός…

0 568

Πάντοτε, ιδίως όμως τον καιρό της πανδημίας και κάθε δοκιμασίας, ο χριστιανός διατηρεί διαφορετική σκέψη και αντίληψη από εκείνη του κόσμου τούτου. Η κοσμική αντίληψη καυχάται για τα επιστημονικά της επιτεύγματα ως προϊόντα της ανθρώπινης σκέψης και του νου. Η δε χριστιανική αντίληψη ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία. Η αφετηρία της είναι ο Θεός, η αρχή και το τέλος των πάντων∙ της κτίσης, της ιστορίας, του ανθρώπου, των αιώνων όλων.

Αγαπητοί μας ενορίτες της Διάβας, ελπίζουμε πως το νέο έτος θα έχουμε την ευλογημένη ευκαιρία μέσα στην ροή του χρόνου, να συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί και ως κοινωνία προσώπων να λατρέψουμε τον Θεό μέσα στην Εκκλησία. Η ενορία αποτελεί το κέντρο της ζωής του χωριού μας. Όλα ανακεφαλαιώνονται και πραγματώνονται μέσα στην Εκκλησία όπου εκεί κοινωνούμε μεταξύ μας, αλλά και με τον Θεό.

Ο χρόνος που πέρασε ενδεχομένως να γιάτρεψε πληγές και να έδωσε αφορμές στον καθένα για αναθεώρηση των πραγμάτων, του βίου, της σύνολης ύπαρξης και τοποθέτησης μας απέναντι στον συνάνθρωπο, απέναντι στον Θεό. Ο χρόνος αυτός θα μας φέρει και πάλι κοντά. Στις πλατείες, στις αγορές, στα σοκάκια, σ’ όλα αυτά που αποτελούν τον φυσικό χώρο από τον οποίο ξεκίνησε η Εκκλησία την δημόσια δράση της. Αυτό θα μας δώσει την ευλογία μακριά από κάθε ατομικότητα, να ανοίξουμε διάλογο προσώπων και όχι ατόμων. Μέσα στην Εκκλησία διατηρούμε τα ιδιαίτερα μας χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουμε σε μία κοινή προοπτική, σε μία κοινή αλήθεια∙ εκείνη του εκκλησιαστικού σώματος που λατρεύει τον Θεό Του με όλη του την καρδιά, ψυχή, διάνοια και ισχύ (Μάρκ. 12, 30).

Είναι καιρός για ένα καλό ξεκαθάρισμα. Ένα ξεθώριασμα που έπρεπε να συμβεί αλλά άργησε, καθότι ο άνθρωπος βαριέται να μπει στη διαδικασία της συνάντησης με τον Θεό, αλλά προτιμά πολλές φορές των παιχνίδι των εντυπώσεων και του πετάγματος της μπάλας στην εξέδρα. Είναι καιρός για γνωριμία με τον Θεό. Τον αληθινό Θεό, όχι τον Θεό όπως ο καθένας Τον πλάθει μέσα του. Αυτό δεν είναι Θεός. Αυτό είναι είδωλο. Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους. Είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Κι όμως, αγνοούμε βασικά σημεία της ταυτότητας μας. Ποιος είναι ο Θεός μας; Πώς αποκαλύπτεται ο Θεός; Έχει καμία σχέση με τον κόσμο τούτου; Τι είναι η ορθοδοξία; Τί πιστεύουμε; Τί είναι η Εκκλησία; Τι σημαίνει μυστήριο, μετάνοια, σιωπή, πίστη, εξομολόγηση, έλεος, ελεημοσύνη, φιλανθρωπία, διακονία, Θεία Ευχαριστία; Ποιος ο σκοπός της Εκκλησίας, του ανθρώπου; Γιατί υπάρχουν τα Ιερά Μυστήρια στην Εκκλησία; Ποιοι είναι οι Άγιοι της και σε τι ωφελούν τα ιερά λείψανα; Απλά πράγματα, όμως επικρατεί διάχυτη η αίσθηση πως όλα αυτά αγνοούνται.

Πρώτα ο Θεός και με την ευλογία του Επισκόπου μας κ.κ. Θεοκλήτου, ελάτε να εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων. Και να δούμε αν μας κάνουν, αν μας ταιριάζουν. Μην τα απορρίψουμε πριν τα γνωρίσουμε. Ελάτε μαζί όλοι μέσα στο σπίτι μας, στο πρώτο μας σπίτι, την Εκκλησία, να ζήσουμε όμορφες στιγμές με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Το έτος αυτό να τελέσουμε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας. Και τον Σεπτέμβριο να γιορτάσουμε τα 120 χρόνια από την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, τιμώντας πρόσωπα και γνωρίζοντας την ενορία μας μέσα στο διάβα του χρόνου. Πρώτα ο Θεός…

Καλή χρόνια με ευλογίες και χαρά Θεού.

 

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr