Προοπτικές ανάπτυξης στα βορειοανατολικά του Δήμου Καλαμπάκας

Μία αξιόλογη πρόταση που αφορά στην οδική σύνδεση Βλαχάβας – Δεσκάτης

0 137

Μία αξιόλογη πρόταση που αφορά στην οδική σύνδεση Βλαχάβας – Δεσκάτης

Μία αξιόλογη πρόταση που αφορά στην οδική σύνδεση Βλαχάβας – Δεσκάτης και που αν υλοποιηθεί θα συμβάλλει στην τουριστική -και όχι μόνο- ανάπτυξη του Δήμου Καλαμπάκας καταθέτει ο Σύλλογος Βλαχάβας «Η Παλαιοπαναγιά».

Η εν λόγω οδός είναι συνολικού μήκους 9 χλμ. και εκτείνεται ανατολικά της επαρχιακής οδού Καλαμπάκας – Βλαχάβας. Το ένα άκρο της βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο της Βλαχάβας και το άλλο στην επαρχιακή οδό Δεσκάτης-Γάβρου, μεταξύ των διασταυρώσεών της με τους δρόμους που οδηγούν σε Ασπροκκλησιά και Ψήλωμα.

Στην πρόταση που θα καταθέσει σε Δήμο Καλαμπάκας και Περιφέρεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αλέξανδρος Τάτσιος, αιτιολογείται επαρκώς η αναγκαιότητα για τη βελτίωση της υπάρχουσας –με αρκετά δύσβατα σημεία- οδού, ενώ αναφέρονται και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και για τον Δήμο μας με την υλοποίηση του έργου.

Όπως αναφέρει ο κ. Τάτσιος με τη βελτίωση του δρόμου αυτού:

1. Επιτυγχάνεται η σύνδεση του Δήμου Καλαμπάκας με τον Δήμο Δεσκάτης ταχύτερα και διανύοντας λιγότερα χιλιόμετρα.

2. Επιτυγχάνεται η σύνδεση της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας με τις Δημοτικές Ενότητες Χασίων και Τυμφαίων του Δήμου Καλαμπάκας ταχύτερα και διανύοντας λιγότερα χιλιόμετρα.

3. Δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθεί το Βυζαντινό κέντρο (Παλαιόκαστρο) δίπλα από το εκκλησάκι της «Παλαιοπαναγιάς»

4. Γίνεται εύκολα προσβάσιμο το εκκλησάκι της «Παλαιοπαναγιάς» ή «Παναγία της Μύκανης», ενός εκ των 24 παλαιών λειτουργούντων μοναστηριών των Μετεώρων που ιδρύθηκε πριν από το 1362.

5. Ανοίγονται προοπτικές δημιουργίας ορειβατικών πεδίων σε βράχους της περιοχής.

6. Δίνεται η δυνατότητα προβολής σημαντικών αξιοθέατων και άρα η δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο το σύμπλεγμα Μετεώρων – Χασίων – Αντιχασίων.

7. Ανοίγονται προοπτικές περαιτέρω ανάδειξη του πέτρινου Τοξωτού «Γεφυριού του Ψύρρα».

8. Γίνεται εφικτή η εκ νέου δημιουργία του Ορειβατικού Μονοπατιού που συνδέει ΚΑΣΤΡΑΚΙ – ΡΟΞΙΟΡΙ – ΒΛΑΧΑΒΑ – ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ – ΓΕΦΥΡΙ ΨΥΡΡΑ, που υπήρχε παλαιότερα.

9. Δίνονται ευκαιρίες ανάπτυξης στην Τοπική Κοινότητα Βλαχάβας και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.

10. Δίνεται προοπτική ανάπτυξης διαφόρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

11. Λύνεται το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο με τη διακοπή της υφιστάμενης οδικής σύνδεσης, που απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποκατάστασή της.

12. Δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης πολλών σπουδαίων ερειπίων των Ιερών Μονών Κάλλιστρου και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μπουνήλας, που υπήρχαν στο παρελθόν και κατεδαφίστηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

13. Αναδεικνύονται περαιτέρω οι τοπικοί ήρωες, ο ΠΑΠΑ-ΘΥΜΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ και ο πατέρας του ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ, που βοήθησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

14. Δίνεται η δυνατότητα να προβληθεί η Ιστορία και ο Πολιτισμός της περιοχής μας από το Μουσείο που ίδρυσε ο τοπικός Σύλλογος Βλαχάβας «Παλαιοπαναγιά», ο οποίος πήρε το όνομα από το εκκλησάκι της «Παλαιοπαναγιάς».

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία πρόταση που αποδεικνύει ότι ο Σύλλογος της «Παλαιοπαναγιάς» έχει όραμα για την ευρύτερη περιοχή.

Ελπίζουμε ότι το θέμα θα το δουν θετικά Δήμος και Περιφέρεια, μια που συντρέχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί ο δρόμος αυτός να ενταχθεί σε κάποιο από τα αναπτυξιακά προγράμματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.