Power Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές στους δικαιούχους – Διεύρυνση του προγράμματος αλλά αντιδράσεις για τα ποσά

0 678

Σήμερα Παρασκευή ξεκινά η πίστωση των χρημάτων του Power Pass στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, οπότε και αναρτήθηκαν στο vouchers.gov.gr τα ποσά που θα λάβουν όσοι υπέβαλλαν αίτηση και τηρούσαν τθς προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα απεστάλη και ενημερωτικό e-mail.

Η επιστροφή χρημάτων αφορά πάνω από 1,9 εκατ. δικαιούχους που θα λάβουν αναδρομική επιδότηση για τις αυξήσεις που έφερε η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022.

Για τους υπόλοιπους 600.000 δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει κοινοποιηθεί η εκκαθάριση της αίτησής τους, η αποζημίωση θα κατατεθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Οι πληρωμές θα γίνουν εφάπαξ, ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν το σύνολο των χρημάτων σε μία δόση.

Τα ποσά των επιστροφών ξεκινούν από τα 18 ευρώ και φτάνουν τα 600 ευρώ.

Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί των σταδίων της αίτησης

ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ: o χρήστης δεν έχει πατήσει “υποβολή αίτησης”.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: έχει απορριφθεί η αίτηση. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλαχθούν και να επανυποβληθούν.

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.

αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη. Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμη. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.
Διεύρυνση και για τον Ιούνιο

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης του ρεύματος και τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που αναλογούν στους καταναλωτές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό του υπουργείου.
Οργή και απογοήτευση

Πάντως, η ανακοίνωση των εκκαθαριστικών για το Power Pass προκάλεσε οργή και απογοήτευση και όχι ιδιαίτερη ανακούφιση στους καταναλωτές. Οι περισσότεροι από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είδαν ποσά μεταξύ 30 – 40 ευρώ ή και ακόμα χαμηλότερα, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ποσά ήταν τριψήφια.

Οι υποσχέσεις για επιδοτήσεις που θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεφούσκωσαν με τον καιρό με τους χρήστες να αναρτούν τεράστια ποσά που έχουν ήδη πληρώσει για να επιδοτηθούν τελικά με ψίχουλα, όπως λένε.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η ανάλυση της εκκαθάρισης ανά μήνα έδειξε και …αρνητικά ή μηδενικά ποσά. Για παράδειγμα, υπήρξαν χρήστες που επιδοτήθηκαν για τον Απρίλιο, αλλά για κανέναν προηγούμενο μήνα με το ποσό να είναι μηδενικό για τους προηγούμενους λογαριασμούς, ενώ σε άλλους στην επιδότηση Μαΐου προέκυπτε ότι τελικά …χρωστάνε για παράδειγμα 4 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι τα στοιχεία προέρχονται αποκλειστικά από τους παρόχους συμπληρώνοντας ότι ενδεχόμενα αρνητικά ποσά ίσως προκύπτουν από διάστημα που δεν είχε πραγματοποιηθεί μέτρηση ή ήταν σε ισχύ κάποια έκπτωση εκ μέρους του παρόχου. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και από την ανάλυση της εκκαθάρισης, δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κανείς πως ακριβώς προκύπτει το τελικό ποσό της επιδότησης.

Αρκετοί ήταν οι χρήστες που ανάρτησαν εκκαθαριστικά επιδότησης των 20 ευρώ ρωτώντας αν θα τους βοηθήσει κανείς να τα …φάνε μαζί, άλλοι διακωμωδούν την κατάσταση λέγοντας ότι ετοιμάζουν βαλίτσες για διακοπές «πειράζοντας» ελαφρώς τους στίχους γνωστού τραγουδιού: «Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας. Όσα κι αν έχω δανεικά πια δε σου δίνω να κάνεις βόλτες με το Power Pass».

Δε λείπουν και εκείνοι που συγκρίνουν τη διαδικασία με τις παλαιότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο και τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών και ονομαστικών ταχυτήτων: «Η φάση με το Power Pass και τα 600 ευρώ είναι σαν τις συνδέσεις Ίντερνετ, σου πουλάγανε έως 24 ΜΒ και είχες 2 – 3 Μβ με το ζόρι» γράφει ένας χρήστης.

Για πάρα πολλούς το επίδομα του λογαριασμού ρεύματος ήρθε χαμηλότερο ακόμα κι απ΄αυτό του επιδόματος καυσίμων: «Επίτευγμα που τα χρήματα του Power Pass είναι λιγότερα από τα χρήματα του Fuel Pass. Δεν έχω ρέστα».

Απάτες με το Power Pass – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Την ίδια ώρα περιστατικά προσπάθειας εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών, με αλίευση στοιχείων, καταγγέλλονται στη ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πλατφόρμα του Power Pass.

Συγκεκριμένα, επιτήδειοι επιχειρούν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλήσεων να αποσπάσουν στοιχεία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς για να υποκλέψουν χρηματικά ποσά.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της ότι:

Δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων του power pass.
Δεν θα ζητήσει ποτέ από τους πελάτες τα στοιχεία e-banking και το IBAN του λογαριασμού τους.
«Καλούμε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά και προσεκτικά τις οδηγίες που προβλέπονται στη σελίδα https://vouchers.gov.gr/powerpass», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr