Πότε θα δοθούν τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

0 723

Τα 460.000 φτάνουν τα αιτήματα, που αντιστοιχούν σε 720.211 εργαζόμενους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μίλησε στον Σκάι, η πρώτη κατηγορία των εργαζομένων των επιχειρήσεων, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, θα πληρωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ΑΦΜ και μέχρι τέλους Απριλίου θα μπουν και των άλλων.

«Μια επιχείρηση  μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20/4, που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις, οπότε ο εργαζόμενός τους μπορεί να τα πάρει και μετά το Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Ο οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης γίνεται με σχέδιο και ευθύνη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης που κάνεις δεν ξέρει ποια θα είναι. Σήμερα θα μπουν οι ΚΑΔ όλων των πληγεισών επιχειρήσεων δια μέσου τζίρου. Το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε ΚΑΔ μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας των οικονομικών ευεργετημάτων του κράτους. Ταυτόχρονα, η περίμετρος η χρονική θα διευρυνθεί και για  το Μάιο καθώς θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της κρίσης. Είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο αλλά και για Μάιο», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης.

«Εκτιμούμε ότι θα βγούμε από την κρίση, άλλα πρέπει να προσέχουμε να μένουμε σπίτι, όσο πιο καλά συμπεριφερθούμε τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από την κρίση», επισήμανε.

Όσον αφορά τα 600 ευρώ για τους 180.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, κλπ), ο υπουργός είπε πως όλοι θα τα πάρουν μέσα στον Απρίλιο.

Οι δικαιούχοι μπορούν, ο εξήγησε ο κ. Βρούτσης, να υποβάλουν αίτηση από την άλλη Πέμπτη, και η πρώτη πληρωμή, τα πρώτα 400 ευρώ, θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους, που έχουν ενεργοποιήσει το voucher. Μέχρι τέλος Απριλίου θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Μετά το πρόγραμμα για τους επιστήμονες ύψους 600 ευρώ από κοινοτικούς πόρους θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τη συγκεκριμένη ομάδα, με 800 ευρώ, από το Μάιο και μετά.

Όπως είπε, «τα λεφτά αυτά θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα, μη κατασχετέα, σε λίγες ώρες θα αναρτηθεί η πρόσκληση, και κατόπιν της πρόσκλησης και την άλλη Πέμπτη μπορούν πλέον όλοι οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί,  γιατροί, οδοντίατροι, οικονομολόγοι, λογιστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση».

Τέλος, για το δώρο του Πάσχα υπογράμμισε πως θα καταβληθεί κανονικότατα σε όλους τους εργαζομένους από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί (άνευ ΚΑΔ).

«Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις μεταφέρουμε την καταβολή του μέχρι 30/6/20. Εξαγγείλαμε με τον κ. Σταϊκούρα ότι το συμπληρωματικό τμήμα του Δώρου που θα απολεσθεί από τους εργαζόμενους ως μη δεδουλευμένο για τμήμα Μαρτίου και Απρίλιο θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό», κατέληξε.
 star.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.